JONGEREN HOUDEN ZICH DAG LANG BEZIG MET POLITIEK


Jongerengemeenteraad beslist over project




Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) organiseert in samenwerking met de afdeling Welzijn van de gemeente Weert op dinsdag 8 november a.s. het project ‘Wegwijs in het stadhuis’. Aan dit project doen ongeveer zestig HAVO 5 en VWO 5 en 6 leerlingen van de Philips van Horne SG mee.

 

Zij gaan zich een dag lang in het stadhuis bezig houden met lokale politiek. Zij doen dit door concrete plannen te bedenken in het kader van het thema “Gezondheid”. De gemeente Weert heeft voor het winnende projectvoorstel een bedrag van € 1.250,- vrijgemaakt.

 

Het doel van het project ‘Wegwijs in het stadhuis’ is jongeren meer te betrekken bij politieke besluitvorming door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan.

 

Tijdens de werkdag op het stadhuis voeren de leerlingen gesprekken met raadsleden, ambtenaren en vertegenwoordigers van verschillende instellingen op het gebied van gezondheidbeleid.

Deze confrontatie draagt ertoe bij dat de leerlingen hun projectvoorstellen om € 1.250,- te besteden goed kunnen onderbouwen.



Debat tussen jeugd en politiek
Onderdeel van de Wegwijsdag is een ontmoeting tussen jongeren en de Weerter politiek.

Zowel de jongeren als de politici hebben vooraf stellingen aangeleverd, over het thema gezondheid maar ook over andere zaken.

Van half 3 tot half 4 gaan leerlingen en politiek met elkaar in discussie. Vervolgens worden er schaduwverkiezingen gehouden onder de jongeren.



Jeugdraadsvergadering

's Avonds zullen de leerlingen in een jeugdraadsvergadering hun projectvoorstellen toelichten en verdedigen. Het winnende project wordt door de gemeente en de jongeren samen uitgevoerd. Een unieke kans dus om als jongere daadwerkelijk invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid.



Meestemmen

De Wegwijsdag duurt van 9.00 tot 21.00 uur. De jeugdgemeenteraadsvergadering wordt vanaf 19.00 uur voorgezeten door burgemeester Heijmans. Belangstellenden zijn 's avonds van harte welkom om op de publieke tribune plaats te nemen en mee te stemmen voor het beste project.



Wat is het IPP?

Het Instituut voor Publiek en Politiek is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie die zich ten doel stelt politieke en maatschappelijke participatie te bevorderen. Naast veel andere projecten wordt voor jongeren ‘Wegwijs in het stadhuis’ georganiseerd. Het IPP organiseert ook de Scholierenverkiezingen en de StemW
Voor meer informatie over het project kunt u contact opnemen met het Instituut voor
Publiek en Politiek: Karel Ploeger, tel. (020) 5217600.
Uiteraard bent u op de Wegwijsdag 's avonds tijdens de jeugdgemeenteraadsvergadering van harte welkom in de raadzaal van het stadhuis!

 

Copyright Webmaster PvH