Vwo 6 leerlingen Nicole Saha en Shirin Senden terug uit Oeganda

Shirin Senden en Nicole Saha, leerlingen van 6 vwo van de Philips van Horne, zijn weer terug in Weert na een indrukwekkende reis naar Oeganda.

Samen met 55 scholieren uit heel Nederland bezochten zij Oegandese scholen en ontmoetten zij leeftijdgenoten. De reis werd georganiseerd door Edukans, de ontwikkelingsorganisatie voor onderwijs.



De reis heeft grote indruk gemaakt op beide meiden.
De groep ging in Oeganda aan de slag met het thema zelfvertrouwen. Het land kampt met de gevolgen van een jarenlange oorlog. Scholen en lesmateriaal zijn verwoest. Maar dit geldt ook voor het zelfvertrouwen van veel jongeren. ‘Een lerares vertelde dat de school tijdens de oorlog een tijd dicht is geweest. Voor meisjes was naar school gaan te gevaarlijk. Deze leerlingen hebben zoveel meegemaakt’



Acrobatiek voor meer zelfvertrouwen
Drama, sport en kunst zijn goede instrumenten om het zelfvertrouwen van Oegandese jongeren te versterken. Daarom organiseerden de Nederlandse leerlingen een sportgala met de Oegandese buddy’s. Er werd een graffitikunstwerk gemaakt en samen gedanst. ‘Oegandese en Nederlandse leerlingen vormden samen een levende piramide. Het was mooi om te zien hoe het vertrouwen kan groeien tussen mensen van totaal andere afkomst.’



Financiële actie in schooljaar 2012-2013
De komende weken doen Shirin en Nicole op de Philips van Horne uitgebreid verslag van hun  onuitwisbare ervaringen. Ook zullen zij met andere leerlingen van de Philips van Horne volgend schooljaar actie voeren voor de projecten die zij in Oeganda hebben bezocht. Zij gaan dan samen met de Derde Wereld werkgroep vorm geven aan het derde Wereld project 2012-2013De Het programma van Going Global vergroot de betrokkenheid van jongeren bij ontwikkelingswerk.


Zie ook: www.edukans.nl

 

Copyright Webmaster PvH