Expositie: Weg van Weert! Weertenaren (en oud-leerlingen Philips van Horne) als bekende Nederlanders

In het gemeentemuseum De Tiendschuur (Recollectenstraat 5) loopt van zaterdag 15 oktober tot en met zondag 15 januari 2012 de expositie "Weg van Weert! Weertenaren als bekende Nederlanders".

 

In het rijtje van 21 "Bekende Nederlanders uit Weert" is niet alleen de stokoude Philips de Montmorency, voorvechter Opstand (16e eeuw) en de naamgever van de Philips van Horne scholengemeenschap, te bewonderen, maar ook vier oud-leerlingen van "de Philips".

 

Naast de voormalige proftennisser Sjeng Schalken,de triatlonatlete Maaike Caelers,

beeldend kunstenaar Raoul Deleo (Roel de Leeuw), is dat ook staatssecretaris van Financiën, Frans Weekers.

Ook de profvoetballer (en oud-leerling van de Werthaschool) Frank van Kouwen is aanwezig op deze expositie.

 

De expositie is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis!



Naam en faam over de gemeentegrens
Wie zijn Weertenaren als bekende Nederlanders, waarom zijn zij beroemd en wat hebben zij voor de stad Weert betekend? De namen kennen wij meestal wel. Onze plaatselijke coryfeeën uit de politiek, sport, kunst, amusement of anderszins. Mensen die vooral bekendheid genieten in Weert en de regio. Maar hoe zit het met van oorsprong Weertenaren die in Nederland of elders in de wereld hun sporen meer dan verdiend hebben? Of wat te denken van personen die zich hier gevestigd hebben en in de loop der tijden diep verankerd zijn in de Weerter samenleving. Zij hebben ieder op eigen wijze Weert nadrukkelijk op de kaart gezet. Wat is hun levensloop? Wat hebben zij gepresteerd waardoor hun naam en faam over de gemeentegrenzen heen een begrip zijn?



Bekende Weertenaren van alle tijden
Aan hen is de bijzondere tentoonstelling ‘Weg van Weert! Weertenaren als bekende Nederlanders’ gewijd. De revue passeren 21 portretten van nationale en zelfs internationale bekende personen. Mensen die ieder op hun eigen wijze ‘Weg van Weert!’ zijn. De nadruk van de expositie ligt op bekende Weertenaren uit de 20e en 21e eeuw. Maar ook stadsgenoten uit eerdere eeuwen hebben een plek gekregen in de expositie:

Jan Dibbets, beeldend kunstenaar (20e en 21e eeuw), Harrie Maas, oprichter bouwbedrijf Wilma (20e eeuw), Irene van Vlijmen, beeldend kunstenares (20 en 21e eeuw) en Johnny Hoes, zanger, componist (20e en 21e eeuw).

 

 



De naamgever van onze school: Philips van Horne (Philips van Montmorency)

OUD-LEERLINGEN VAN DE PHILIPS VAN HORNE ALS BEKENDE NEDERLANDERS

Copyright Webmaster PvH