St. Jans Gasthuis Weert schenkt medische apparatuur aan Roemenië project van Philips van Horne

In het kader van het Philips van Horne onderwijs- en gezondheidsproject 2011-2012 in het Roemeense Reghan overhandigde Frits Brouns (hoofd techniek en bouw) van het St. Jans Gasthuis donderdag 5 juli diverse medische apparaten aan docent Jan Leenders van de Philips van Horne.

Het ging onder andere om een verwarmde instrumentenwagen, een onderzoeksstoel,  gynaecologische apparatuur, een kleine KNO behandelunit, een ECG Philips apparaat, een lichtkast om röntgenfoto's te bekijken en een grote partij chirurgische klemmen en scharen.

 

Het afgelopen schooljaar zijn er op de “Philips” niet alleen diverse acties gehouden voor een Roma school in Reghan, maar is er in de maand juni ook een aanvullende bliksemactie georganiseerd onder huisartsen in de regio Weert. Het doel van de actie was  -verouderde  of overbodige- medische hulpmiddelen en apparatuur  in te zamelen voor diverse doktersposten in Gurghiu .


Succes

De actie is een groot succes geworden. Naast het Weerter ziekenhuis hebben diverse huisartsen uit Weert en huisartsenposten uit Maarheeze, Budel, Kelpen en Nederweert medische hulpgoederen, instrumenten en attributen geschonken. De huisartsenpraktijk Stramproy/Ell schonk 500 euro voor de dokterspost in Gurghiu. Ook ontving de school van een gepensioneerde fysiotherapeut uit Maarheeze een diathermie-apparaat en een paraffinemenger. De weduwe van een specialist uit Weert schonk diverse doktersjassen.

Oud-docent Theo Werkhoven, al jaren de grote animator van “zijn” Roemenië project coördineert het transport, in nauwe samenwerking met het metaalbedrijf Bumet uit Heeze.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

EXTRA INFORMATIE: Philips van Horne hulpproject 2011-2012

Zoals elk schooljaar (en dat al bijna dertig jaar lang…) steunt de Philips van Horne onderwijsprojecten in de Derde Wereld. Projecten ingediend door oud-leerlingen. Projecten die ten goede dienen te komen aan de “allerarmsten in de samenleving”.
Dit schooljaar ondersteunt de Philips van Horne een school in Reghin in Roemenië. Weliswaar geen ontwikkelingsland maar een project in een arme regio, dat aan de belangrijkste Philips van Horne criteria van hulpverlening voldoet.

Na steun de laatste jaren aan scholen in Afghanistan (2008), Laos in 2010 en het afgelopen jaar steun aan een centrum voor geestelijk- en lichamelijk gehandicapte jongeren in Jemen, nu dus een project in Roemenië.

Waarom dit jaar Roemenië?  
Op de eerste plaats gaat het om een regio in Noord-Roemenië waar de armoede nog heel erg groot is en waar de bevolking door de (euro)crisis extra zwaar wordt getroffen.
In de tweede plaats omdat het project wordt geleid door twee oud-docenten van de school (Theo Werkhoven en Guus Dols), die jarenlang op school gewerkt hebben als economiedocenten en zich nog steeds nauw betrokken voelen bij het wel en wee van de Philips van Horne.
 
Leerlingen, ouders en personeel van de Philips van Horne organiseerden én organiseren dit schooljaar talloze acties om geld in te zamelen voor een  Romaschool in Apalina een stadsdeel van Reghin.
De opbrengst van de acties op de Philips van Horne dit schooljaar komt geheel ten goede aan dit project! Elke euro, die omgerekend in Roemeense koopkracht wel meer dan vijftien keer zoveel waard is (!) , zal door de Stichting persoonlijk worden besteed aan het project.


Copyright Webmaster PvH