Lotte Savelberg (vwo 5) nieuwe voorzitter LAKS

De zestienjarige Lotte Savelberg uit 5 vwo is zondag 15 april door de Algemene Ledenvergadering van LAKS gekozen tot voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren .

 

Het nieuwe bestuur van LAKS zal op 7 juni geïnstalleerd worden. 

 

Lotte is al enkele jaren zeer actief binnen de Philips van Horne Scholengemeenschap. Zo is zij lid van de Leerlingenraad en was zij onlangs op 10 april een van de drijvende krachten achter de sponsoractie Just Don't Eat, één dag niet eten voor het onderwijsproject 2011-2012 in Reghan, Roemenië.

 

Lotte was op 21 december 2011 binnen school ook de initiator van de landelijke actie van LAKS tegen de 1040-uren norm en tegen de zogenaamde "ophokuren".

Vanwege de proefwerkweek werd er op school toen niet gestaakt maar organiseerde zij samen met de leerlingenraad een handtekeningenactie.

 

Over LAKS...

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is een organisatie van, voor en door scholieren. Het LAKS organiseert verschillende activiteiten, informeert en vertegenwoordigt scholieren. Het LAKS heeft over alles wat met voortgezet onderwijs te maken een mening. Namens alle scholieren. En zo niet, aldus LAKS, "dan kun jij die maken", want het LAKS, dat ben jij".

Verder organiseert LAKS allerlei projecten voor scholieren zoals themadagen, cursussen, debatten of onderzoeken... Ook helpt het LAKS leerlingen met het uitvoeren van waanzinnige ideeën om scholen te verbeteren.

Geschiedenis
Vanaf de jaren 60 accepteerden opstandige studenten niet meer automatisch het gezag van docenten. Zij wilden inspraak op de vorm en inhoud van het onderwijs, na jaren van zogeheten topdown besturing. In 1984 was het zover; het Landelijk Aktie Komitee Scholieren werd opgericht. Met behulp van subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), werkt het LAKS aan het doel de leerling centraal te stellen in onderwijsland.



Zo worden sinds 1988 MR/LLR cursussen georganiseerd, verzamelt het LAKS al jaren klachten tijdens de eindexamens, is sinds 1993 op alle middelbare scholen een Leerlingenstatuut verplicht en is er een Klachten- en Informatiecentrum ingericht. In 1999 is de Jongeren Organsatie Beroepsonderwijs (JOB) opgericht, de vertegenwoordiger van MBO-ers, als een afsplitsing van het toenmalige LAKS (www.job-site.nl).

 


Informatie over LAKS? zie: www.laks.nl

 

IN DE MEDIA:

De Trompetter, voorpagina (17.04.2012).

 

http://www.prepresskelpen.nl/epaper/1612_weert/index.html#/1/

 

WEERT TV: Item "LAKS en Lotte"

 

Zie: "You Tube" Philips van Horne.

 

Klik op:

http://www.youtube.com/watch?v=tQE_Q0x8HLY&context=C4fac33eADvjVQa1PpcFOYEu2iynnVVg-AFgwfYHfvbPgo-9SejwA=

 

Dagblad de Limburger (17.04.2012)

VAN HORNE

 

Scholiere uit Weert Nieuwe voorzitter LAKS


door onze verslaggever


WEERT – De zestienjarige Lotte Savelberg wordt vanaf 7 juni de nieuwe voorzitter van het Landelijk Aktie
Komitee Scholieren (LAKS).

Ze werd afgelopen zondag tijdens de algemene ledenvergadering gekozen.
Lotte Savelberg zit op dit moment in 5 vwo aan scholengemeenschap Philips van Horne inWeert.


Ze is ook lid van de leerlingenraad van Philips van Horne.

Zo was ze een drijvende kracht achter het project Just Don’t Eat, een dag niet eten voor een goed doel in Roemenië.

In december was ze nog de grote initiator binnen de school voor de actie tegen de 1040-urennorm en de zogenaamde ‘ophokuren’.


Het LAKS is een belangenvereniging voor scholieren. Leerlingen kunnen er terecht voor bijvoorbeeld
klachten over eindexamens.

Interview L1 radio met Lotte Savelberg ( 16 april 2012)

 

Klik op: http://www.l1.nl/audio/weertse-lotte-nieuwe-voorzitter-laks-16-apr-2012

 

en

 

http://www.l1.nl/nieuws/177348-weertse-wordt-voorzitter-van-laks#.T4wuUtUxZyk

 

Copyright Webmaster PvH