Nationale Model European Parliament conferentie 2011

Verslag door Ghada Abo El Enin (V5c)

Ik kon wel huilen, toen ik vrijdagavond met mijn koffer uit de trein stapte op het Weertse treinstation.

Als er iets was dat ik niet wilde op dat moment, was het terugkeren naar ‘het echte leven’.

Vrienden en familie merkten mijn ontwenningsverschijnselen maar al te goed.

 

‘Dan moet je wel een heel leuke week hebben gehad?’, was de standaard reactie. En ja, het was ronduit GEWELDIG. (Voor mensen die het MEP niet kennen, het is een simulatie van het Europees Parlement. Wanneer je je hebt bewezen bij de provinciale ronde, mag je je school en je provincie vertegenwoordigen tijdens de nationale ronde. Dit is bij mij het geval geweest).



Het begon allemaal zondag 18 september om 13.00 uur.

Ik kwam aan op het centraal station Rotterdam.

Al snel kwam ik mensen tegen die ook met het MEP te maken hadden en voor ik het wist had ik zelfs mijn commissie al gevonden, namelijk de commissie rechten van de vrouw en gendergelijkheid.

Ook was de commissie Industrie, Onderzoek en Energie gesitueerd in Rotterdam. Ondanks het feit dat ik met mijn ‘zachte g’ als snel als Limburger werd bestempeld, was iedereen open en hartelijk. Het was een ontzettend gezellige groep.

De eerste activiteit op het programma was de teambuilding en het werd al gauw duidelijk dat wij gingen paintballen. Naast een aantal blauwe plekken en verfvlekjes in het haar, was iedereen er levend vanaf gekomen.



Maandag en dinsdag

De dag erna begon het serieuze werk; de commissievergaderingen.

Maandag en dinsdag hebben de commissies flink gediscussieerd over het toegewezen onderwerp.

 

Hoewel het begon met wat geklaag over blauwe plekken onder de panty’s van het paintballen, ging men al snel over naar de ernst van zaken.

We erkenden al gauw een heleboel problemen.

Het vinden van de juiste oplossingen, was echter een moeilijkere opgave.

Gelukkig was onze commissie uiterst productief en konden de commissieleden maar al te goed samenwerken. Tegen het einde van de 2e dag was het concentratievermogen niet meer heel hoog, maar de resolutie was wel op tijd af.

Woensdag

Woensdag vertrokken we met de trein naar Den Haag, waar spoedig de officiële opening plaats zou vinden.

Eenmaal aangekomen in het StayOkey (hotel), kleedden we ons snel om in formele kleding, groetten wij onze delegatie en liepen we gezamenlijk richting de eerste kamer, waar de officiële opening van het MEP -nationaal plaats zou vinden.

 

Als delegatieleider mocht ik het parlement kennis laten maken met het land Zweden, door een speech te geven waarin allerlei karakteristieke kenmerken van Zweden naar voren werden gehaald en waarin de nadruk werd gelegd op het belang van de samenwerking binnen de EU.

 

Na de opening, zocht de Limburgse (Zweedse) delegatie een plekje om te kunnen dineren en vervolgens snel te beginnen aan de delegatievergaderingen.  Daar werden de resoluties van alle commissies uit het oogpunt van het te vertegenwoordigen land besproken. Het was een lange maar uiterst gezellige avond, vol momenten van vreugde, maar ook momenten van vurige discussie.

Donderdag

was het dan zover, het eerste deel van de plenaire vergadering, in de oude balzaal van de 2e kamer. Als opening sprak onder andere Mev. G. Verbeet (voorzitter 2e kamer) ons toe, wat een heel inspirerend moment was. Vervolgens begonnen we met de behandeling van de eerste 5 resoluties.

Op elke resolutie was er een tegenspeech geschreven en slechts 2 resoluties waren (met zelfs een krap verschil) aangenomen.

Het parlement was dus uiterst kritisch en de debatten heel fel.

Niemand ging echter te ver. Iedereen behield zijn/haar fatsoen en er werd ten alle tijden via de voorzitter gesproken.


Later in de middag, kreeg de Limburgse delegatie een korte rondleiding in het gebouw van de tweede kamer.

Na het hevig debat binnen de echte 2e kamer de afgelopen 2 dagen, hadden wij als MEP-deelnemers al vanalles gezien. Van een kudde poedels op het binnenhof tot een door de gangen sprintende Job Cohen, gevolgd door een rtl-cameraploeg.


Na deze vreemde voorvallen, kreeg de Limburgse delegatie de mogelijkheid om te dineren in de Nieuwspoort, begeleid door CDA-fractielid Ger Koopmans.

Tijdens het diner kregen wij de eer, dankzij Dhr. Koopmans, kennis te maken met enkele prominente politici, waaronder Henk Bleker (Staatssecretaris van Economische zaken, Landbouw en Innovatie), Ruth Peetoom (bestuursvoorzitter CDA) en Melanie Schultz van Haegen (Minister van Infrastructuur en Milieu).
‘s Avonds werd er nog hevig gespeculeerd over de reeds behandelde en de nog te behandelen resoluties. Velen waren zelfs nog druk bezig met het schrijven van een tegenspeech of een amendement. Tegen de tijd dat men sliep was het zeker 4 uur in de ochtend.

Vrijdag

was D-day. Enerzijds omdat mijn resolutie behandeld zou worden en anderzijds omdat het Model European Parliament in de huidige 2e kamer mocht zetelen voor het vervolg van de plenaire vergadering. Langzaam maar zeker stroomde de tweede kamer ‘s ochtends om half 9 vol met parlementsleden. Het tekort aan slaap bleef niet onopgemerkt, maar toch zette iedereen zich weer voor 100% in. Mijn resolutie was helaas op 3 stemmen afgewezen.
Na de plenaire vergadering, werd de Nederlandse delegatie voor de Internationale ronde van het MEP bekend gemaakt. Limburg zal worden vertegenwoordigd door Pien Goutier (Bouwens van der Boije College). Haar wens ik hierbij heel veel succes!



Tot slot:

Het was een geweldige week. Men leert er zoveel! Van formeel dicussieren tot sociale vaardigheden, je sluit zoveel aanhoudende vriendschappen en de herinneringen/ervaring blijven je altijd bij. Hopelijk houdt het hier niet op. Waarschijnlijk mag ik in mei, tijdens de provinciale MEP-conferentie 2012, fungeren als voorzitter. Ik kan niet wachten! En zoals wel vaker door ons wordt gezegd: Eens een MEPper, altijd een MEPper!


Voor meer info over:


- stichting MEP-Limburg, ga naar

www.meplimburg.nl

 

- stichting MEP-Nederland, ga naar

www.mepnederland.nl

 

Copyright Webmaster PvH