Brugklas N bezoekt expositie: Weg van Weert! Weertenaren (en oud-leerlingen Philips van Horne) als bekende Nederlanders

Vwo-plus brugklas N bezocht, in het kader van de Vwo-plus module "cultuur" op maandag 12 december tussen 13.45 en 14.30 uur de expositie “Weg van Weert” in het gemeentemuseum “De Tiendschuur”.

Na een algemene rondleiding kregen de leerlingen in tweetallen twee bekende Weertenaren toegewezen. Over deze Weertenaren moesten zij een werkstuk maken met behulp van de gegevens in de expositieruimte en thuis via internet.

Dat werkstuk wordt na de kerstvakantie ingeleverd en beoordeeld.

 

 

In het rijtje van 21 "Bekende Nederlanders uit Weert" is niet alleen de stokoude Philips de Montmorency, voorvechter Opstand (16e eeuw) en de naamgever van de Philips van Horne scholengemeenschap, te bewonderen, maar ook vier oud-leerlingen van "de Philips".

 


Oud-leerlingen Philips van Horne
Naast de voormalige proftennisser Sjeng Schalken,de triatlonatlete Maaike Caelers,
beeldend kunstenaar Raoul Deleo (Roel de Leeuw), is dat ook staatssecretaris van Financiën, Frans Weekers.
Tevens is de profvoetballer (en oud-leerling van de Werthaschool) Frank van Kouwen aanwezig op deze expositie.
 
De expositie is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur gedurende de maanden december, januari en februari.

Toegang gratis!

 

Foto's: Jan Leenders

Expositie op L1-radio:

 

 

Maastricht heeft Andre Rieu, Sittard Toon Hermans en en Maasbracht Mark van Bommel.

Elke stad brengt zo zijn eigen beroemde inwoners voort. En dat geldt ook voor Weert. Museum de Tiendschuur is de geschiedenis ingedoken en heeft 21 Weertenaren verzameld die nationaal of internationaal bekend zijn geworden. En die zijn allemaal te zien op de tentoonstelling Weg van Weert. Verslaggever Marc Teunissen ging kijken.

De tentoonstelling Weg van Weert in museum de Tiendschuur is nog te zien tot 17 februari.

 

Luister naar:

 

l1.nl/audio/tentoonstelling-bekende-weertenaren-2-jan-2012

 

 

 

 

Over de expositie!
Naam en faam over de gemeentegrens
Wie zijn Weertenaren als bekende Nederlanders, waarom zijn zij beroemd en wat hebben zij voor de stad Weert betekend? De namen kennen wij meestal wel.
Onze plaatselijke coryfeeën uit de politiek, sport, kunst, amusement of anderszins. Mensen die vooral bekendheid genieten in Weert en de regio. Maar hoe zit het met van oorsprong Weertenaren die in Nederland of elders in de wereld hun sporen meer dan verdiend hebben? Of wat te denken van personen die zich hier gevestigd hebben en in de loop der tijden diep verankerd zijn in de Weerter samenleving. Zij hebben ieder op eigen wijze Weert nadrukkelijk op de kaart gezet. Wat is hun levensloop? Wat hebben zij gepresteerd waardoor hun naam en faam over de gemeentegrenzen heen een begrip zijn?


Bekende Weertenaren van alle tijden

Aan hen is de bijzondere tentoonstelling ‘Weg van Weert! Weertenaren als bekende Nederlanders’ gewijd. De revue passeren 21 portretten van nationale en zelfs internationale bekende personen. Mensen die ieder op hun eigen wijze ‘Weg van Weert!’ zijn. De nadruk van de expositie ligt op bekende Weertenaren uit de 20e en 21e eeuw. Maar ook stadsgenoten uit eerdere eeuwen hebben een plek gekregen in de expositie:
Jan Dibbets, beeldend kunstenaar (20e en 21e eeuw), Harrie Maas, oprichter bouwbedrijf Wilma (20e eeuw), Irene van Vlijmen, beeldend kunstenares (20 en 21e eeuw) en Johnny Hoes, zanger, componist (20e en 21e eeuw).

Bekende oud-leerlingen

Copyright Webmaster PvH