Start eindexamens op de Philips van Horne

Vandaag zijn voor scholieren in het voortgezet onderwijs in Nederland de eindexamens van start gegaan. Op de Philips van Horne is de microsporthal ingericht als examenzaal.

In totaal 150 havo leerlingen doen eindexamen op de "Philips"(waarvan één leerling deelexamen) en er zijn 92 vwo eindexamenkandidaten.

 

 

Het zal de komende weken een spannende tijd worden voor alle havo- en vwo kandidaten.

Er zijn dit jaar bovendien landelijk strengere exameneisen.

Zie onderstaand artikel uit De Volkskrant

 

De eindexamenregels zijn strenger dan ooit, maar waarom?

De Volkskrant maandag 15 mei:

 

Door de strengere exameneisen wordt gevreesd dat het aantal gezakte leerlingen fors zal toenemen. Maar waarom zijn de eisen dan strenger dan ooit?

De aangescherpte regels houden in dat het gemiddeld centraal examencijfer een 5,5 of hoger moet zijn. Eerder slaagden leerlingen ook als zij voor het eindexamen en de schoolonderzoeken samen gemiddeld een 5,5 of hoger haalden.

Toenmalig staatssecretaris Marja van Bijsterveldt heeft in 2008 besloten de eindexamenregels aan te scherpen voor het voortgezet onderwijs. Voorheen was het mogelijk om bijvoorbeeld met onvoldoendes voor alle centraal examenvakken en met hoge schoolexamencijfers alsnog te slagen. Hierdoor sloegen de scholieren druk aan het regelen en juist dit wil het ministerie met de strengere regels voorkomen.

De strengere regels zijn bovendien ingevoerd na klachten van hbo-instellingen en de universiteit over de kwaliteit van de examenkandidaten.

Volgend jaar worden de regels nog strenger. Dan mag op de havo en vwo maximaal één vijf behaald worden voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde.

'Ik denk dat we niet te ver gaan met deze regels', zei demissionair minister van Onderwijs Van Bijsterveldt vanochtend op Radio 1. 'We vragen niet achten en negens van leerlingen, we vragen gewoon een 5,5 gemiddeld voor het centraal examen. Tussen die cijfers onderling mag je compenseren. Stel, je hebt een vier, dan kan je een zeven er tegenover zetten. Een 5,5 is toch wel het minimale wat je van een scholier mag vragen.'



De VO-raad, de koepelorganisatie voor het voortgezet onderwijs, berekende eind 2011 dat het aantal gezakte scholieren op vrijwel alle niveaus zou verdubbelen wanneer de strengere eisen worden ingevoerd. Verwacht wordt dat de eerste klappen bij het vmbo zullen vallen, maar ook havo- en vwo-leerlingen zullen last krijgen van de verandering.



Uit een enquête van de NOS op 3 onder 900 scholieren blijkt dat meer dan de helft (55 procent) van de eindexamenkandidaten zich zorgen maakt over de strengere exameneisen. 40 procent volgden een speciale eindexamentraining om zo minder risico te lopen.

 

Bron: De Volkskrant

Foto's: Jan Leenders

Copyright Webmaster PvH