Boeiende gastlessen van filosoof Harry Willemsen

Drs. Harry Willemsen bezocht, dit jaar op de laatste lesdag,  net als de afgelopen jaren de Philips van Horne om een gastles filosofie te geven.

 

Willemsen is oud-docent van de Fontys Hogeschool Eindhoven, hoofdredacteur van het tijdschrift Filosofie, voorzitter van de Wijsgerige Kring Eindhoven, samensteller van diverse uitgaven waaronder een Woordenboek Filosofie.

 

Ook leidt hij sinds 1999 in de zomermaanden het Centre Erasme in Frankrijk nabij Avignon, waar cursisten onder leiding van bekende docenten filosofie het gezamenlijk nadenken over een thema combineren met vakantie en goed “buitenleven”.

Willemsen vergeet nooit in de docentenkamer een aantal folders achter te laten….



Verwondering was volgens de oude Grieken, zo stelde Willemsen in de klassen vwo 4 en havo 4, de kern van het filosoferen. De moderne mens, gefocust als hij is om elk gebied van het menselijk bestaan in het licht van economische productie en rendement  te zien, is dit vermogen helaas kwijtgeraakt.

 

Ook het onderwijs is er slachtoffer van (“jullie zijn verpest door het onderwijs”). Willemsen bracht het niet als moralistisch statement,  maar meer als fijnzinnige observatie (geïnspireerd door de filosoof Heidegger), en hij verduidelijkte met vele voorbeelden.

 

De leerlingen lieten zich niet zonder slag of stoot overtuigen.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Terugblik op overige activiteiten binnen het vak filosofie afgelopen schooljaar:



-Gastles over het thema sport en filosofie, door drs. Niek Pot, oud-leerling van het College en cognitief psycholoog (samenwerking College en Philips van Horne)

 


-Deelname aan het scholierensymposium over de vrije wil aan de Universiteit van Tilburg, met debat-wedstrijd (zie eerdere reportage)

 


-Excursie naar Amsterdam (Van Gogh-museum), samen met de leerlingen van het vak Tekenen, in het kader van Esthetica (kunstfilosofie); stadswandeling door het centrum van Amsterdam naar onder meer het beeld van Spinoza vlakbij het Waterlooplein.



Foto's: Sarah el Yaacoubi (h4b)

CENTRE ERASME

 

Het filosofisch centrum van Harrie Willemsen in Zuid-Frankrijk

 

In navolging van vele filosofen en humanisten is het Centre Erasme opgericht. Het wordt beschouwd als een Centre de philosophie, d'art et de metier. De naam Erasme wordt gebruikt als eerbetoon aan een van grote humanisten uit de Europese cultuur, ooit woonachterig in Rotterdam: Erasmus!

Filosofie voor plezier

Het is de bedoeling om hier de lof van de wijsbegeerte uit te dragen. Niet alleen filosofie krijgt aandacht, ook de kunst, literatuur, talen, muziek en allerlei vormen van ambachtelijke kunst. Indien u een muziekinstrument bespeelt en kan dit de gezellige avonden muzikaal omlijsten! Het Centrum is gevestigd in een oude karakteristieke gerestaureeerde wijnboerderij aan de rand van de Provence.

Aanbod

Het aanbod van Centre Erasme is conform haar doelstelling op de allereerste plaats Nederlandstalige cursussen op het gebied van filosofie en kunst; hiervoor verwijzen wij u naar de inhoud van het programma. Behalve het cursusaanbod kunnen we ook u een vakantieverblijf aanbieden. Een compleet ingericht gastenverblijf staat hiervoor ter beschikking. Gelieve bij eventuele interesse met ons in overleg te treden.


Adres

 

Centre Erasme, Rue 'de la Liberte',
30200 St. Etienne des Sorts, France.
Tel. 0033 (0)466 790575 of 0033(0)6 3376 9453.
Copyright Webmaster PvH