Gastles over Forensisch onderzoek en "Het Rozenmeisje"

In het kader van de module Forensisch Onderzoek voor eindexamen leerlingen havo en vwo, was er op donderdag een lezing door Peer Rovers, een "echte" forensische onderzoeker.

De heer Peer Rovers is werkzaam bij de Politie Zuid als forensisch rechercheur.

Ongeveer 30 jaar geleden werd hij binnen zijn werkzaamheden bij de politie naar zijn eigen zeggen "bevangen door het virus" dat forensisch onderzoek heet.

 

in zijn lezing vertelde Rovers over het ontstaan van een Forensisch Onderzoek (FO), hoe word zo'n onderzoek opgezet en welke mensen hierbij aanwezig zijn.

 

Verder ging zijn verhaal over de geschiedenis van FO, welke verschillen er zijn met vroeger en nu. Voor de leerlingen misschien wel interessant was zijn uitleg over de kansen en opleidingen die er zijn, en deze zijn tegenwoordig best groot.

 

Het Rozenmeisje

Vervolgens vertelde hij uitgebreid een echte "Cold Case" : de zaak van het Rozenmeisje.

Hij kon deze zaak in het openbaar vertellen omdat de gehele zaak in Nederland is afgesloten en openbaar is gemaakt.

In 1996 werd er in het Lottum het lichaam gevonden van een jong meisje.

In die tijd kon men er niet achter komen wie het meisje was en wie de dader kon zijn. 

 

Deze Cold Case werd in 2009 weer hervat en met de nieuwe (oa DNA) technieken die men toen had is men achter de identiteit van het meisje gekomen en ook van de (2) daders.

Vorig jaar april is het Poolse meisje in haar geboorteland herbegraven bij haar familie.

Peer Rovers liet verschillende sporen en bewijsstukken van deze zaak zien en vertelde hoe boeiend en ook emotioneel zijn werk is geweest om erachter te komen wie zij was. 

 

Docent Geraldine van Rijt, coördinator van de module Forensisch Onderzoek: "Het was een interessante lezing en heeft voor enkele leerlingen misschien wel nieuwe toekomstplannen gebracht. Ik wil de heer Rovers speciaal nog bedanken voor zijn medewerking."

 

Foto's: Jan Leenders

Artikel dagblad de Limburger van 16 januari 2012 (door Pieternel Kellenaers)

Copyright Webmaster PvH