"WEER(T) GEZOND" winnend project op Wegwijsdag: hele dag in teken van gezondheid in zomer 2012

De Wegwijsdag 2011 in Weert vond dit jaar plaats op dinsdag 8 november in het Weerter stadhuis.

Het winnende project werd `Weer(t) Gezond`: de binnenstad een dag lang in het teken van gezondheid.

Met activiteiten voor jong en oud en het aanbieden van gezonde producten willen de jongeren de Weertenaren bewust maken van het belang van een gezonde leefstijl. Het evenement moet plaatsvinden ergens in het voorjaar of de zomer van 2012.

Voor de jongeren was het bijzonder om de Weerter politici te ontmoeten. Zowel de lunch met het college van B&W (“interessante verhalen”) als het debat met de vertegenwoordigers van de fracties (“nooit verwacht dat we zouden lachen met de gemeenteraadsleden van Weert”) heeft bijgedragen aan het verbeteren van het imago van de lokale politiek. Bij de start van de avondvergadering hebben de Jongerenraad en de Gast van de Burgemeester zich aan de jongeren en de aanwezigen voorgesteld.

Meer inzicht in het politieke spel

In de jeugdgemeenteraadsvergadering hebben de jongeren ervaring opgedaan met spreken in het openbaar, het presenteren van het eigen voorstel en kritische (korte!) vragen stellen en beantwoorden. In diverse stemrondes werd duidelijk welk voorstel uiteindelijk zou winnen. Een van de winnaars vertelde later: “we hadden afgesproken dat we hoe dan ook altijd op ons eigen voorstel zouden blijven stemmen” (fractiediscipline!).



Bewust worden van gezondheidsproblemen
Maar liefst 55 jongeren zijn een hele dag intensief bezig geweest met het thema “Gezondheid”. De risico’s van overgewicht en alcohol- en drugsgebruik zijn in het gesprek met de deskundigen aan de orde geweest. De jongeren hebben kennis gemaakt met relevante instellingen als de GGD, Vincent van Gogh en het Centrum voor Jeugd en Gezin. Ook de kinderarts van het Sint Jans Gasthuis was aanwezig.



Vervolg
Het winnende project wordt in het voorjaar 2012 uitgevoerd door de winnende groep leerlingen, in samenwerking met de afdeling Welzijn/OCWS. Er is een bedrag van 1250 beschikbaar gesteld hiervoor.

Copyright Webmaster PvH