Wiskundetoernooi 2011 in Nijmegen

Op de Radbout Universiteit zijn acht leerlingen van de Philips van Horne een hele dag bezig geweest met het wiskundetoernooi.

 

Voor dit toernooi komen elk jaar 100 teams ( ± 500 leerlingen van Vwo 5 en 6) van uit het hele land naar Nijmegen.

Tegelijkertijd vindt ook in Leuven en Aken een wedstrijd plaats met dezelfde inhoud, zodat we meedoen aan een internationale wiskunde wedstrijd.
 
De ochtend-wiskunde is een wedstrijd in estafette vorm. In team verband moeten er zoveel mogelijk punten worden verdiend. Het teamwerk bij het oplossen van de “olympiade”-vragen maakt dit ochtend gedeelte erg levendig, en ik hoorde leerlingen dan ook verzuchten dat de tijd te snel om ging.

Na de middag kregen de teams opdrachten over cryptografie.

Het onderwerp van dit deel van de dag is elk jaar anders en bestaat uit wiskunde die op de middelbare school niet tot de stof hoort. Met een dictaat van de universiteit kun je dan samen al puzzelend de vragen beantwoorden.

Om te voorkomen dat de begeleiders hun team helpen, mochten wij (mevr. Engbersen en ik) ’s ochtends  jureren bij een “vreemd” team en kregen we tijdens het middag onderdeel een lezing over cryptografie.



Onze teams hebben deze dag fanatiek en ook met plezier gewerkt: tijdens het ochtendgedeelte werd door het Vwo 5 team (Jeroen Bruekers, Paul Horikx,  Alexander Peters en Jan Truyen) bijzonder goed gescoord en het Vwo 6 team (Joyce Brouns, Roel Nagy, Maud van Stijn en Merijn Veerbeek) behaalde ’s middags een hoger puntentotaal.   



Na de wedstrijd werd er eerst een groepsfoto gemaakt (dit was de twintigste keer!) terwijl snel opgaven werden nagekeken en punten opgeteld.

 

Met een drankje en wat knabbeltjes tijdens de prijsuitreiking werd de dag afgesloten.



G. Verhaegh.

Wiskundetoernooi in Nijmegen

Copyright Webmaster PvH