Joost Welten presenteert uniek historisch boek

Oud-leerling van de Philips van Horne Dr. Joost Welten presenteerde op dinsdag 4 oktober in de concertzaal van RICK zijn nieuwe boek ” Met Napoleon naar Moskou. De ongelooflijke overlevingstocht van Joseph Abbeel".

Tevens hield Welten een lezing over de belevenissen van Joseph Abbeel.

 

De boekpresentatie was een primeur voor de organiserende De Aldenborgh, want de officiële boekpresentatie vond pas op vrijdag 7 oktober plaats in Vlaanderen plaats.

 

De chansonnier Fons Heuvelmans (muziekleraar op de Philips van Horne) trad op met oud-leerling Yannick Douven. Zij zongen samen met de aanwezigen de "La Marseillaise".


 
Het boek – dat € 27,50 kost – is te koop in de vakhandel.

Fons Heuvelmans en Yannick Douven en het Franse volkslied

De "Marseillaise"...

Foto's: Martin van Hoef

Joost Welten over zijn boek, Abbeel en Napoleon

Voor zijn leger had Napoleon miljoenen soldaten nodig. Hij rekruteerde ze in heel West-Europa. Alleen het Land van Weert leverde al zeshonderd jongemannen. Velen van hen namen in 1812 deel aan de Russische veldtocht – de grootste en gruwelijkste van alle veldtochten van Napoleon. In een half jaar tijd kwamen ongeveer vijfhonderdduizend man aan Franse zijde om – en eenzelfde aantal aan Russische zijde.



In zijn dissertatie In dienst voor Napoleons Europese droom (2007) heeft ons lid dr. Joost Welten op indrukwekkende wijze verslag gedaan van de belevenissen van de Weerter soldaten van Napoleon. Het leverde hem de prestigieuze De la Court-prijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen op. Hoe gedetailleerd Welten het leven van de Weerter soldaten ook in beeld kon brengen, het bleef een gemis dat de overlevenden geen memoires hadden nagelaten over hun tijd in het leger van Napoleon.




Verwonderlijk is dat niet. In heel Europa is bijvoorbeeld slechts een handvol memoires bekend waarin soldaten hun belevenissen in de Russische campagne beschrijven. Groot was dan ook de blijdschap van Joost Welten toen hij in een Vlaamse bibliotheek een nooit eerder gepubliceerd manuscript van een soldaat ontdekte. Het betreft een werk van een uitzonderlijke klasse, dat zich laat lezen als een avonturenroman.


Joseph Abbeel uit Vrasene maakt alle verschrikkingen van de Russische veldtocht mee: hij lijdt honger en dorst, plundert om aan eten te komen, ontsnapt ternauwernood aan kozakken, zit onder het stof en ongedierte, raakt gewond in een veldslag, ziet Moskou branden – en dan moet de terugtocht nog beginnen!
De dood is nooit ver weg – en Abbeel verlangt er soms naar! – maar op miraculeuze wijze ontglipt dat lot hem telkens. Wanneer hij Hamburg bereikt en denkt dat zijn ellende
bijna voorbij is, wordt hij krijgsgevangen genomen. Dan begint een tocht naar de Wolga, nog achthonderd kilometer verder dan Moskou.



Na thuiskomst in Vlaanderen schrijft Abbeel zijn herinneringen neer. Hij doet dat beeldend, met humor en oog voor detail, zodat de lezer zijn avonturen letterlijk meebeleeft. Het resultaat is een uniek ooggetuigenverslag van een huiveringwekkende periode uit de Europese geschiedenis.

 

 

Dankzij Abbeel kunnen we ons een beeld vormen van de ervaringen van de vele soldaten die ook naar Moskou zijn getrokken maar die naamloos zijn gestorven. Joost Welten en Johan De Wilde maakten Abbeels verhaal toegankelijk voor een breed publiek. Ze schreven ook een uitvoerige toelichting en verlevendigden de tekst met authentieke illustraties, die in veel gevallen nog niet eerder zijn gepubliceerd.


Copyright Webmaster PvH