Indrukwekkende uitvoering van BOEM in Munttheater

"Schitterend". "Wat een vaart". "Professioneel". "Ontroerend"."Wat een oeuvre van Frans". Een avond van ontroering en nostalgie". "Wat een koor en wat een orkest..."

 

Dit waren een aantal reacties na afloop van de première van het muziekprogramma Boem in het uitverkochte Munttheater zaterdag 19 november.

 

Er werd met heel veel vaart gezongen, gespeeld en zelfs geacteerd.

 

Na afloop kregen alle orkest- en koorleden een witte roos en waren er bloemen voor Lucy van der Heijden, dirigent/arrangeur Franck van der Heijden, Streetsingers dirigent Noël Seerden, tekstschrijver en zanger Pierre Vossen, voorzitter Streetsingers Thijs Mooren en Tineke Prins, podiumadviezen.

 

Het avondvullend muziekprogramma BOEM is een eerbetoon aan de in januari 2010 overleden arrangeur, componist, tekstschrijver en muziekleraar  Frans van der Heijden (1935-2010).

Zondag 20 november is de tweede voorstelling in het Munttheater. Aanvang 20.00 uur. Er zijn nog ca. 50 kaartjes beschikbaar. Zie:  www.munttheater.nl

 

 

Centraal in het programma stonden The Streetsingers o.l.v. Noel Seerden en een “BOEM” orkest o.l.v. van zijn zoon en Night of the Proms arrangeur / gitarist / dirigent Franck van der Heijden.

 

Naast de talentvolle Rhytm&Blues band “Route 66” en leerlingen uit de muziekclusters van de Philips van Horne, waren er optredens van bekende solisten uit Weert en omgeving: o.a. Fons Heuvelmans, Pierre Vossen, Roos Visser, Gerlinde Smolenaers, Jan van Dooren, Teun Ras, Angelique Wijen, Joss Mennen en Jan Wolter.

De podiumadviezen zijn van Tineke Prins van RICK.


In totaal werken ca. 90 personen belangeloos mee aan deze unieke productie.


De eerste foto's (moeilijke snapshots...) vanuit de coulissen! De echte fotoreportage is zondag gemaakt...

De tweede dag (vlak vóór de uitvoering en the afterparty...)

Foto's: Jan Leenders

Wat er aan vooraf ging...

Een jaar geleden is een productieteam van enkele Weerter docenten gestart met de voorbereiding van een “Frans van der Heijden Tribute “.


Uit het enorme oeuvre Van der Heijden  heeft dit  productieteam een gevarieerd programma gemaakt van ballads, pop-, jazz-, blues-, vastelaovundj en musicalliedjes.  De meeste nummers komen uit de vijftien musicals, -waaronder zes voor het Bisschoppelijk College en zes voor de Philips-, die Frans van der Heijden heeft geschreven.


Hij was vanaf 1965 muziekleraar zowel op het Bisschoppelijk College (tot 1987) als op de MMS, in 1968 opgegaan in de Philips van Horne scholengemeenschap Hij was tot aan zijn pensionering in 1997 verbonden aan de Philips van Horne.


Voor de Philips van Horne zijn de muziekactiviteiten van Frans van der Heijden mede bepalend geweest voor datgene wat de school nu op cultureel en muzikaal gebied heeft opgebouwd:  een “muziekschool”met evenementen als het Van Horne Muziekgala, Van Horne Pop en Van Horne Unplugged.


Ook heeft hij als prominent medeauteur van de Methode “Muziek op Maat”  een belangrijke rol gespeeld binnen het (muziek)onderwijs in Nederland. Zo werd hij met gemak de meest uitgevoerde componist van Nederland. Dagelijks in tientallen klaslokalen.


Naast zijn activiteiten in het onderwijs heeft Frans van der Heijden talloze arrangementen en composities op zijn naam staan voor Nederlandse artiesten en is hij actief geweest als arrangeur voor de Rogstaekers uit Weert.


INFO? Jan Leenders:  06-45766087

Achtergrond informatie “BOEM”:


* Biografie Frans van der Heijden
* Biografie Franck van der Heijden
* Biografie The Streetsingers en dirigent Noël Seerden
* Route 66
* Overzicht en beschrijving van de vijftien musicals Frans van der Heijden


Frans van der Heijden (1935- 2010)

Frans van der Heijden werd geboren in Geldrop op 8 juni 1935. Op de lagere school kreeg Fransje vioolles van broeder Thomas.

 

Daarmee was de toon gezet voor een leven dat in het teken zou staan van muziek. Na de HBS, eerst in Eindhoven, later in Helmond, moest Frans vervroegd in militaire dienst.

 

Hij liep er een “gehoorbeschadigingetje” op bij schietoefeningen en werd daarom sergeantsschrijver. Intussen maakte hij deel uit van cabaret- en operettegroep “De Zonnekanten” en ook van zanggroep “The Spotlight Partners” in Geldrop.
In 1958 toelatingsexamen voor het conservatorium in Tilburg. Omdat hij over een absoluut gehoor bleek te beschikken werd hij toegelaten, al werd hem wel gevraagd welke idioot hem de beginselen van het vioolspelen had geleerd. Omdat Frans een toekomst als orkestviolist niet helemaal zag zitten stapte hij na twee jaar viool en piano over op schoolmuziek, een toen nieuwe studierichting op het conservatorium. Ofschoon voor conservatoriumstudenten bemoeienis met “lichte muziek” verboden was, speelde Frans in een dansorkest en voorzag daarmee in zijn inkomsten. Ook was hij gitarist bij het gitaarensemble “Serenade”, o.l.v. Lex Vervuurt, voor de NCRV in Hilversum.

 


Frans ontmoette Lucy met de carnaval in Asten. In ’62 trouwden ze. Frans was begonnen met lesgeven op de MULO in Geldrop. Daar werden ook Corine (’63) en Franck (’67) geboren.



Weert
Na het conservatorium solliciteerde Frans in ’65 aan twee scholen tegelijk: de MMS Maria Auxiliatrix en het Bisschoppelijk College, beide in Weert. Hetzelfde jaar schreef hij zijn eerste musical, voor de MULO in Geldrop, waar hij nog één jaar aan verbonden bleef. Zijn eerste Weerter musical kwam het schooljaar daarna: “De Vogels”, op het Bisschoppelijk College.


Twee jaar pendelde hij tussen Weert en Geldrop, in ’68 verhuisde het gezin naar de Jan van der Croonstraat in Weert en vandaar acht maanden later naar zijn definitieve adres in de Frans Halslaan.
Zo was hij docent muziek op het Bisschoppelijk College en op de Philips van Horne Scholengemeenschap (in ’68 ontstaan uit de fusie van de Ursulinen-MMS, het Gymnasium van de Paters van de Heilige Geest, het pensionaat St. Louis en de beide mulo’s in de binnenstad ). Tot 1978, toen kreeg Frans de mogelijkheid om muziek als eindexamenvak mee te helpen ontwikkelen en zei hij het Bisschoppelijk College vaarwel.

 


Musicals
Frans was muzikant in hart en nieren, niet een gewoon docent. Daarom werd op die scholen van alles buiten de lessen om ondernomen.
Eerst vooral op het Bisschoppelijk College, en later ook op de Philips van Horne: liedjes voor docentencabaret, voor diploma-uitreikingen en andere feestelijke gelegenheden. Dus koortjes en orkestjes van leerlingen en/of docenten samenstellen en ermee repeteren. En musicals. Schoolmusicals; om de paar jaar was het raak, op de ene school, dan weer op de andere. In totaal schreef Frans er vijftien! Uitgevoerd eerst in de school, maar toen de producties een breder publiek bleken te interesseren werden ze opgevoerd in het Weerter Munttheater. Elke musical tot zes, zeven keer volle bak! Meer dan 100 deelnemers per musical.
Die schoolsuccessen leidden ertoe dat Frans ook gevraagd werd voor het schrijven van de muziek voor andere gelegenheden, zoals bv. de musical “Pepermunt”, opgevoerd in Weert bij de opening van het Muntcomplex.

 


Musicals in heel Nederland…
De schoolmusicals werden intussen ook meer en meer opgevoerd buiten Weert, door andere scholen voor voortgezet onderwijs of ook wel door bijvoorbeeld jeugdkoren, waarbij Frans niet enkel voor het materiaal zorgde, maar ook de organisatie bijstond door bv. arrangementen aan te passen aan de eigen mogelijkheden van de uitvoerenden.
Een musical als “Biezjoes” (Philips van Horne 1989) is zo door heel Nederland gegaan, uitgevoerd door meer dan 30 verschillende scholen, van Heerlen tot Hoorn en Harlingen, van Goes tot Enschede. Elke school 100 of 150 deelnemende leerlingen en docenten, elke school 5 tot wel 10 voorstellingen, meestal in plaatselijke theaters, soms in het eigen schoolgebouw: duizenden leerlingen en docenten, honderden voorstellingen. Video-opnames, cd-registraties van al die scholen getuigen van het enthousiasme waarmee er gewerkt is met Frans’ composities.

 


“Muziek op Maat”
Bij het verspreiden van die musicals maakte Frans gebruik van de vele contacten die hij in het land had met collega muziekdocenten. Hij was inmiddels namelijk ook medeauteur van de meest gebruikte methode voor muziekonderwijs in Nederland, “Muziek Op Maat” (uitgave van Educaboek). Binnen het auteursteam was Frans de componist/arrangeur van al het musiceermateriaal in de leerboeken. Hij leverde arrangementen, liedbewerkingen, begeleidingen en ook zelf- gecomponeerde speelstukken op de maat van de doorsnee schoolklas, waarin begaafde instrumentalisten en volstrekte beginners broederlijk naast elkaar zitten.
Zo werd hij met gemak de meest uitgevoerde componist van Nederland. Dagelijks in tientallen klaslokalen.

 

In 1997 ging Frans met de VUT en nam hij afscheid van de lespraktijk. Hij bleef wel nog jaren doorgaan met “Muziek Op Maat”. Voor de Philips van Horne schreef hij in 2005 nog de musical “Bananaville” en samen met tekstschrijver Mark Bouwmans leverde hij enige jaren carnavalsliedjes voor De Rogstaekers.
In 2010, op 14 januari, viel het doek. Frans werd begraven op het Martinuskerkhof aan de Molenpoort in Weert.

 

Een schilderij van zijn vrouw Lucy siert het graf.

Biografie Franck van der Heijden (1967)

In 1984 begint hij met een studie gitaar aan het conservatorium in Hilversum. Omdat hij de studie te eenzijdig vindt, gaat hij arrangeren en componeren studeren.

 

Vervolgens produceert hij popplaten zoals het album Inside The Walls Of Love van Lori Spee, maar zijn liefde ligt bij het arrangeren en componeren voor orkesten. Hij is verbonden aan het Metropole Orkest en het evenement The Night Of The Proms. Franck arrangeert ook veel muziek voor commercials, films en spotjes. In 1999 bijvoorbeeld zendt de overheid op radio en televisie informatiespotje uit over de invoering van de euro. Franck schrijft de bijbehorende muziek. Ook toen Willem Alexander en Maxima trouwden schreef hij voor de NOS de leader van de rechtstreekse reportage.


De grootste wapenfeiten van de laatste jaren:
* Producer, componist, gitarist en music director voor David Garrett. Daarmee al 14 gouden en platina cd's voor de verkoop van over 2 miljoen cd's met name in Duitsland en de VS. Nu begint Europa, Azië en ook Zuid Amerika ook te komen.
* Gearrangeerd voor de single Hold my hand van Michael Jackson
* 2 albums orkest arrangementen voor Within Temptation
* Strijkers arrangement voor Jeroen van de Boom laatste album
* Strijkers arrangementen voor nieuwe album Akon.
* 2011: Nieuwe versie van met het Oog op Morgen (NOS Radio 1)…

Website Franck van der Heijden: www.meseka.com


 
Begin carrière Franck van der Heijden in Weert


-Eerste band op als 14 jarige havo leerling op de Philips van Horne: jazz trio met Tiddo Braun en Maarten Moris
-Gaat over in Aphrodesia met jazz-rock-fusion (Frits Kessels, Rogier van Wegberg, Maarten Moris en Angelique Wijen,) Hiermee spelen zij in het voorprogramma van de Janse Bagge Band in 84 (voorloper Van Horne Pop)
-Later met Adriana Romijn nog altijd dezelfde stijl
-Daarnaast ook met dezelfde vrienden een Latin band met Court Heinze (eerste single die we opnamen bij Johnny Hoes...:-) )
-Band wordt in ‘87 Class met pop,nog altijd dezelfde bandleden alleen nu Maarten op percussie, en Bob Schimscheimer als drummer en Hank van Bosstraten als zanger.
-In 88 zonder zangeres maar met Geralt van Gemert als 2e zanger en Maarten verlaat ook de band, hiermee nemen zij de eerste single op in ’89: Juliette
-Laatste jaar alleen nog Geralt en inmiddels Bart Vergoossen op drums single 90:  She's gone away-Vincent's flowers. (platenmaatschappij kon niet kiezen....)
-Eind 91 als zanger/gitarist in de band It must be jelly
-vanaf 92 alleen nog Rock d'House tot 97

Met welke top artiesten heeft Franck gewerkt?

10CC     
Abel  
Acda & de Munnik   
Ace of Base    
Akon     
Al Jarreau    
Alannah Myles   
Alessandro Safina   
Ali B     
Alma Nieto    
AlphavilleAmilia    
Andrea Bocceli   
Anita Meijer    
Anneke Gronloh   
Bart Peeters   
Bert Heerink    
Bløf      
Bonnie Tyler    
Boudewijn de Groot    
Bryan Ferry    
Chic
Chrissie Hynde    
Christophe Wilhelm   
City to City    
Claude Nougaro   
Cliff Richard    
Clouseau    
Coolio     
Cor Bakker    
Cyndi Lauper    
Damian Draghici   
Dani Klein,
Vaya Con Dios  
Daniël Lohues   
David Garrett    
Deborah Harry   
Deric Dyer    
Die Prinzen    
Di-rect     
DJ Bobo    
Donna Summer   
Edsilia Rombley   
Eddy Floyd    
Emma Chaplin   
En Vogue    
Engelbert, Humperdinck   
Florent Pagny   
Foreigner    
Frank Boeijen    
Franklin Brown   
Freek de Jonge   
Gary Brooker    
Gerard Lenorman   
Gerard Joling   
Gino Politi    
Gino Vannelli    
Guus Meeuwis   
Gwen Dickey (Rose Royce)
Gypsy Kings    
Han van Eijk    
Harlem Gospel Choir  Harpengala     
Henk Westbroek   
Howard Jones   
Huey Lewis    
Humphrey Campbell  
I Muvrini    Ike Turner    
Ilse de Lange   
INXS     
Irene Cara    
James Brown  
Jimmy Sommerville   
Jo Lemaire    
Jo Vally    
Joe Cocker    
Johan Verminnen   
John Miles    
Johnny Halliday   
Joke de Kruijff   
K’aotic
Karin Bloemen   
Kiki Dee    
Laith al Deen    
Lange Frans & Baas B  
Lara Fabian    
Laura Pausini   
Lee Towers    
Lisa Stansfield   
Live     
Lucie Silvas    
Macy Gray
Manfred Mann’s Earth, Band
Marco Borsato   
Mark King    
Marlayne    
Martin Fry (ABC)   
Maxime    
Meat Loaf    
Mecano    
Michael Jackson   
Michael McDonald   
Mike Oldfield    
Miranda van Kralingen  
Münchener Freiheit   
Murray Head    
Nena     
Noordkaap    
Nick en Simon   
Ole Edvard Antonsen  
Oleta Adams    
Orchestral Manouvres, in the Dark
Pascal Obispo   
Patricia Kaas    
Patrick Bruel    
Paul Carrack    
Paul Michiels    
Paul Young    
Peter & Zoltan Katona  
Peter Koelewijn   
Petra Berger    
Pia Douwes    
Pointer Sisters   
Pur     
Purple Schulz   
Randy Crawford   
Raymond van het, Groenewoud
Re-play    
Rob de Nijs    
Robby Lakatos   
Roger Daltrey (The, Who)  
Roger Hodgson, Supertramp
Rosenberg Trio   
Roxette    
Ruth Jacott    
Safri Duo    
Sandra Pires    
Sandra Schwarzhaupt  
Sef Thissen    
Shaggy    
Simone Kleinsma   
Simple Minds   
Sinéad O’ Connor   
Soulsister    
Status Quo    
Stef Bos    
Steve Lukather   
Supertramp    
Tears for Fears   
Thé Lau    
The Pointer Sisters   
The Simple Minds   
Tim Akkerman   
Tony Hadley    
Toots Tielemans   
Total Touch   
Toto     
Trijntje Oosterhuis   
T-Spoon    
Twarres    
UB40     
Umberto Tozzi   
Van Dik Hout    
Vera Mann    
Volumia    
Wendy van Wanten   
Wet Wet Wet    
Within Temptation   
Xander de Buisonje   
Youssou N’dour  

"BOEM" IN DE MEDIA

Dagblad de Limburger (19-11-2011)

Eindhovens Dagblad

Interview met Jan Leenders op Weert FM

 

http://youtu.be/u1Vw2l7sRZI

Voor de liefhebbers: The Bodyguard Blues (De Sterren, 1993). Zangers: Maarten Maas en Pim Donkers

Filmpje You Tube: De Bodyguard Blues

 

http://www.youtube.com/watch?v=0rs4BCo4dAc

 

Met dank aan Paul Lempens.

 

Binnenkort in het Munttheater in Weert: "BOEM", een muzikale hommage aan Frans van der Heijden

Posters in Weert en tekst op INFO-borden gemeente

Noël Seerden en The Streetsingers

Noël Seerden (1965)...
Noël heeft eindexamen Havo gedaan op de Philips van Horne en speelde in 1983 een belangrijke rol in de musical “Boem”.
Hij studeerde ‘schoolmuziek’ aan het conservatorium in Maastricht en studeerde af in 1988. In het dagelijkse leven is Noël muziekdocent aan het Dendron College in Horst (L).

Noël is sinds de oprichting in 1980 dirigent van “The Streetsingers”. Onder zijn enthousiaste muzikale leiding is het koor uitgegroeid tot een bloeiende vereniging.

Op de jeugdige leeftijd van 15 jaar, begon hij als organist/dirigent bij jeugdkoor “De Laarder Rakkers” en “Zangvereniging Laar”.

Momenteel is hij, naast “The Streetsingers”, ook nog dirigent van het mannenkoor “Manoeuvre” (Weert). In het verleden werkte hij ook nog als dirigent van de “Wieerter Vastelaovundj Zengers”, de “Zangertjes van St. Frans”, “Unit”, “Jumble” (Weert), het Wilma Mannenkoor en Zangvereniging “Venrode” (Venray) en als gastdirigent / repetitor bij diverse koren in de regio.


Zijn muzikale creativiteit komt voornamelijk tot uiting in de arrangementen die hij voor zijn koren maakt en de theatershows waarvan hij medebedenker, auteur en arrangeur was (1990 musical “Rendez-Vous”, 2004 dialectmusical “Herrefst”).

The Streetsingers


Dit Weerter gemengd koor, dat in 2010 zijn 30-jarig jubileum vierde, zoekt continu naar nieuwe uitdagingen. Daarin wordt geen enkel genre of project geschuwd.

De ca. 65 leden doorkruisen met nimmer aflatend enthousiasme, het spectrum van pop tot klassiek en van jazz tot gospel.

Ook in de deelname aan projecten, zoals de musical “Herrefst”, 2004 en in november 2011 BOEM, het tributeproject “Frans van de Heijden”,  in samenwerking met de Philips van Horne Scholengemeenschap, toont het koor zich op haar best!

Voor de rest zijn The Streetsingers regelmatig te bewonderen op festivals, in kerkdiensten en tijdens diverse andere uitvoeringen.

Bert Peeters is de vaste begeleider op keyboards en piano. In voorkomende gevallen wordt hij ondersteund door een vast combo.

Route 66

Route 66 is een coverband uit de regio Weert.

De band staat garant voor overtuigende optredens met een repertoire dat bestaat uit herkenbare bluesrock en rock 'n roll uit de jaren '60 en '70.

Naast covers heeft de band ook eigen materiaal.
De band is opgericht in januari 2007 op de Philips van Horne SG in Weert en heeft zich ontplooid tot succesvolle coverband.

Dit heeft uitgemond in een agenda met gemiddeld meer dan 30 optredens per jaar.

De band heeft een avondvullend programma met herkenbare en originele covers uit de jaren '60 en '70.

Inspiratiebronnen zoekt Route 66 bij bands als the Strays Cats, Status Quo, Chuck Berry, Zz Top en the Doors.

Het repertoire wordt met volle overtuiging gebracht en zo heeft de band zich door de tijd heen al meer dan eens waargemaakt met optredens in menig café en kroeg tijdens feesten, kermissen, bandfestivals en andere gelegenheden.


Route 66 bestaat uit vier jonge, ervaren muzikanten. De frontman is Tim Crins (1989). Hij is de zanger en speelt daarnaast zowel gitaar, toetsen als bluesharp.

Dit alles brengt hij met een overtuigende performance.

Zijn broer Luuk Crins (1991) is bassist, Paul Bongers (1991) de gitarist, en beiden zijn zeer getalenteerd. Thijs Bastiaans (1990)(drums) is een ervaren muzikant die momenteel bezig is aan zijn studie slagwerk aan het conservatorium in Utrecht.
------------------------------------------------------

Met dank aan:

  • Houthandel Scheijmans (Weert)
  • Kerkelijke Harmonie St. Joseph Weert
  • Peter Niellissen
  • Philips van Horne SG
  • Paul Jacobs Fashion

POSTERS PLAKKEN

Copyright Webmaster PvH