Geslaagde deelname van Philips van Horne aan de Limburgse Model European Parliament Conferentie 2012

(door Hein Verstappen)

 

Eline Berger, Lotte Gofers, Jorrik Franssen, Pim Horsmans, Amine El Mouhmouh en Tom van Nieuwenhoven uit VWO-4 hebben van 7 t/m 10 mei deelgenomen aan de Limburgse Model European Parliament Conferentie 2012.  Het MEP speelde zich deels af in Rolduc in Kerkrade (hier verbleven de leerlingen ook) en deels in het Gouvernement in Maastricht.

De plenaire vergadering vond plaats in de Statenzaal van het Gouvernement te Maastricht.



Ook oud MEP-deelnemer Ghada Abo El Enin uit VWO-5 was aanwezig als Commissievoorzitter.



De conferentie bestond uit een intensief vier daags programma waarbij onze leerlingen Polen vertegenwoordigden in het Model European Parliament.



Iedere leerling was ingedeeld in een commissie waarin men met afgevaardigden van andere landen(scholen) debatteerde over commissievraagstukken met uiteindelijk doel om een gezamenlijke resolutie op te stellen.

Deze vraagstukken waren complexe problemen waar de Europese Unie vandaag de dag mee worstelt.

Bijvoorbeeld wat te doen aan het imago van de EU bij haar burgers in tijden van opkomend nationalisme in de EU-lidstaten? Hoe moet de EU omgaan met de lidstaten die in financiële nood verkeren?

De leerlingen kwamen met creatieve oplossingen en werkten aan vaardigheden die bij het bedrijven van politiek horen, zoals debatteren, onderhandelen, amenderen en speechen.

 

In de plenaire vergadering in het Gouvernement van Limburg in Maastricht moesten zij de resoluties verdedigen waarna in het Model European Parliament over werd gestemd.

De leerlingen van de Philips van Horne wisten zich goed te presenteren tijdens de MEP conferentie en kijken terug op een gezellige en leerzame week.

 

Voor Eline Berger eindigde de week nog wat specialer.

Zij werd geselecteerd om deel uit te maken van de Limburgse delegatie bij de Nationale Model European Parliament Conferentie in de Oude Vergaderzaal van de Tweede Kamer der Staten Generaal in Den Haag. 

 



Foto's: MEP

Copyright Webmaster PvH