Nieuwjaarsreceptie Philips van Horne met nieuwe locatiedirecteur Peter-Mathijs Linsen

Relatief veel oud-personeelsleden waren maandag 9 januari aanwezig op de traditionele Nieuwjaarsreceptie van de Philips van Horne in kantine De Toren.

De onlangs benoemde nieuwe locatiedirecteur Peter-Mathijs Linsen heette iedereen welkom en ging in zijn maidenspeech uitgebreid in op de moeilijke periode waarmee de Philips van Horne te maken heeft.

 

Peter-Mathijs Linsen: "Het is dan ook een mooie traditie om samen het nieuwe jaar in te luiden. Maar ook om kort met elkaar terug te blikken.
Terugblikken op een jaar waarin de examenresultaten weer goed waren, bovengemiddeld goed! Dat is een teken van kwaliteit.

Maar we blikken ook terug op een jaar dat  niet gemakkelijk is geweest. Zo zit de school in een financieel moeilijke situatie als gevolg van het afschaffen van de jaarlijkse prijscompensatie door de overheid, terwijl we  aan de  andere kant zien dat kosten stijgen. Dit maakt ingrijpen in het huishoudboekje noodzakelijk.
Daarnaast vielen de aanmeldingen fors tegen. Het nieuwe gebouw en het onderwijsconcept van het College trekken op dit moment veel leerlingen..."


Linsen ging ook in op de wisselingen in het directieteam van de Philips van Horne. Over Harry Balk, die op 1 december 2011 gestopt is met zijn werkzaamheden als locatiedirecteur, zei Linsen: 

"Ik ben ontzettend blij dat Harry, een gewaardeerd persoon en collega, de komende jaren betrokken blijft bij onze organisatie in de rol van adviseur en verbindingsofficier, een rol waarmee hij het proces wat we ingaan op een perfecte manier mede vorm kan geven..."

"...Kortom, naast de goeie ontwikkelingen heeft de school dus ook behoorlijk pittige gebeurtenissen te verwerken gehad. En het is begrijpelijk dat dit soms leidt tot teleurstelling of onbegrip. Ik begrijp dat.
Terugblikken is goed. Goed om te waarderen wat goed ging,  maar ook om te leren van de dingen waarvan we kunnen leren..."

 

Onder het genot van een hapje en een drankje werd er door de aanwezige personeelsleden getoost op het nieuwe jaar 2012!


*)De speech van PM Linsen is integraal te lezen in de rechterkolom.

Foto's: Jan Leenders

Nieuwjaarsspeech van de nieuwe locatiedirecteur Peter-Mathijs Linsen (46)

Geachte gasten, dames en heren,

Namens de directie van de Philips van Horne Scholengemeenschap heet ik u van harte welkom op onze nieuwjaarsreceptie.

Om te beginnen wens ik u en uw dierbaren een voorspoedig 2012 toe, in goede gezondheid en met alle geluk.
Met uw aanwezigheid onderstreept u uw betrokkenheid bij de school. En dat is mooi om te zien. Namens de directie dank daarvoor. Het is dan ook een mooie traditie om samen het nieuwe jaar in te luiden. Maar ook om kort met elkaar terug te blikken.


Terugblikken op een jaar waarin de examenresultaten weer goed waren, bovengemiddeld goed! Dat is een teken van kwaliteit.

Examenresultaten worden niet alleen in het eindexamenjaar gegenereerd, daar is een stevig fundament voor nodig. Er is veel geïnvesteerd in de groepshandelingsplannen, ik ben erg benieuwd naar de resultaten.  Er is ook veel aandacht geweest voor een betere aansluiting van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs. Goeie ontwikkelingen.

 


Maar we blikken ook terug op een jaar dat  niet gemakkelijk is geweest. Zo zit de school in een financieel moeilijke situatie als gevolg van het afschaffen van de jaarlijkse prijscompensatie door de overheid, terwijl we  aan de  andere kant zien dat kosten stijgen.

Dit maakt ingrijpen in het huishoudboekje noodzakelijk.


Daarnaast vielen de aanmeldingen fors tegen. Het nieuwe gebouw en het onderwijsconcept van het College trekken op dit moment veel leerlingen.


En als laatste noem ik de wisselingen in het directieteam van de afgelopen jaren, met recentelijk het afscheid van Harry Balk als locatiedirecteur.  Ik ben echter ontzettend blij dat Harry, een  gewaardeerd persoon en collega, de komende jaren betrokken blijft bij onze organisatie in de rol van adviseur en verbindingsofficier, een rol waarmee hij het proces wat we ingaan op een perfecte manier mede vorm kan geven.
Kortom, naast de goeie ontwikkelingen heeft de school dus ook behoorlijk pittige gebeurtenissen te verwerken gehad. En het is begrijpelijk dat dit soms leidt tot teleurstelling of onbegrip. Ik begrijp dat.
Terugblikken is goed. Goed om te waarderen wat goed ging,  maar ook om te leren van de dingen waarvan we kunnen leren.



Het is nu 9 januari. We staan aan de start van een nieuw jaar.  Een nieuw jaar dat een jaar wordt van verandering.


Op de eerste plaats verandering voor mijzelf.

Vandaag is mijn eerste dag als locatiedirecteur van de Philips van Horne, een prachtige persoonlijke uitdaging en ik heb er zin in.  Voor de mensen die mij nog niet kennen, ik ben Peter-Mathijs Linsen, geboren en woonachtig in Nederweert. Na een aantal jaren in Rotterdam gewerkt te hebben ben ik in 94 teruggekomen naar huis en heb toen een jaar als aardrijkskundeleraar op de Philips van Horne gewerkt. Daarna ben ik op het College terechtgekomen. Als teamleider en sectordirecteur heb ik mij daar kunnen ontwikkelen en in deze functies heb ik ook steeds samengewerkt met de Philips van Horne.

Ik ken al veel mensen en ik heb op deze manier ook de school – hetzij van een afstand – al mogen leren kennen.

Een mooie school en fijne mensen.

Ik ben nu klaar voor deze stap.  



Een jaar van verandering

Maar ook voor de school wordt het een jaar van verandering. 

In afwachting van de officiële besluitvorming, bent u inmiddels over de noodzakelijke verschuivingen van de leerling-stromen geïnformeerd.

Dit betekent, naast kansen, ook onzekerheid voor leerling, ouder en docent. Ik ben mij daar van bewust. Juist daarom is het belangrijk dat we steeds zorgvuldig communiceren wat de stand van zaken is zodat alle betrokken partijen goed aangesloten zijn en blijven.


De gekozen richting dient mijns inziens aan twee voorwaarden te voldoen. Als eerste noem ik maatwerk. Een containerbegrip, I know.

Ik vind het de grootste uitdaging van het moderne onderwijs. Recht doen aan verschillen, aansluiten bij de individuele behoefte maar ook verantwoordelijkheid nemen voor het eigen leerproces door leerlingen en personeel! Eigen inbreng is de grootste motivatie in leren en werken. Het is ook lastig te organiseren, we zijn zo gewend aan gestandaardiseerde leermiddelen en toetsen. Toch zie ik op veel scholen initiatieven die werken, en ik weet zeker dat ik ze hier ook ga zien. Ik zal mij inzetten om, stap voor stap, deze initiatieven met jullie te ontplooien.


Deze individuele aanpak vind ik ook belangrijk in het personeelsbeleid. Waar mogelijk aansluiten bij de individuele behoefte maar ook sturen op persoonlijke verantwoordelijkheid.
Als tweede voorwaarde moet de gekozen richting helpen het onderwijs in Weert toekomstbestendig te maken. Door massa te creëren in de kolommen hou je financiële armslag om het onderwijs gevarieerd te houden met veel keuzemogelijkheden voor de leerling.


Ik wil met u hierover in gesprek gaan, een mooie manier om u  goed te leren kennen. Met u bedoel ik leerlingen, ouders, docenten, OOP en directie. Een behoorlijke klus. Ik verwacht dan ook dat het leren kennen van twee kanten komt, het is tweerichtingsverkeer….. er ligt ook een inspanningsverplichting bij u allen .


De kracht van deze organisatie is dialoog. In de dialoog richting bepalen en ruimte geven. Ruimte die benut moet worden zodat we stappen voorwaarts maken, zodat er een zichtbare ontwikkeling is. Ik maak me sterk om de richting helder te krijgen.


Tot slot wil ik afsluiten met mooie woorden van Simon Vestdijk:
Dat de geschiedenis zich herhaalt, is vooral daarom zo leerzaam, omdat zij zich nooit op dezelfde wijze herhaalt. Men kan dus even goed beweren, dat de geschiedenis altijd weer nieuw is.”


Ik wens ons allemaal veel geluk en succes in dit nieuwe jaar, ieder individueel maar vooral met elkaar.

Copyright Webmaster PvH