Van Japans en Duurlopen tot Weerter dialect: diverse modules voor bovenbouwleerlingen vwo en havo

Dit schooljaar biedt de Philips van Horne weer diverse keuzemodules aan in de bovenbouw van de HAVO en het VWO.
De bedoeling van de modules is “het verbreden en verdiepen van de kennis van de bovenbouwleerling en/of het aan leren van bepaalde vaardigheden”
Het aanbod omvat verschillende vakgebieden en profielen.



De modules worden gegeven door docenten van de Philips van Horne, die vanuit hun eigen enthousiasme en betrokkenheid de modules hebben samengesteld.



De nieuwe kennis en vaardigheden die worden opgedaan vormen geen onderdeel van het schoolexamen of eindexamen.

 


In sommige gevallen wordt een module afgesloten met een tentoonstelling, een schoolcertificaat of een landelijk examen waaraan deelgenomen kan worden.

In een aantal gevallen kan het werk dat voor een module verzet wordt, als basis dienen voor het maken van een profielwerkstuk.

Ook dit staat per module beschreven in een speciaal uitgegeven informatieboekje.


Een module gaat pas door als er minimaal acht leerlingen belangstelling hebben.


Informatie: Frank Stals,teamleider H45 en George Sonderkamp,teamleider V456

HET PROGRAMMA SCHOOLJAAR 2011-2012

Module Duurlopen

Korte omschrijving van de inhoud
In deze module vergroot je middels looptraining, theoretische achtergronden en eigen vaardigheid je aeroob uithoudingsvermogen. De mogelijkheid bestaat om deze module af te sluiten met een echte wedstrijdloop in de regio (afhankelijk van het aanbod van wedstrijden).



Meer informatie te verkrijgen bij de docenten
Dhr. Van Dijk





Module boekhouden


Korte omschrijving van de inhoud

Praktijkexamen Elementair Boekhouden. De stof van Elementair Boekhouden omvat een iets uitgebreidere versie van de stof die ‘vroeger” in VWO-4 werd besproken.


 

Meer informatie te verkrijgen bij de docent
Dhr. T. Boessen



Module Energy

Korte omschrijving van de inhoud
Dit schooljaar start de TU/e met een nieuwe collegereeks: Energy. Op 4 verschillende dagen in het eerste kwartaal van 2012 geven 8 faculteiten colleges, werkcolleges en practica over dit onderwerp.

Zo krijg je een goed beeld van studeren aan de TU/e: er wordt in korte tijd veel nieuwe leerstof behandeld over 8 verschillende vakgebieden.

Op school wordt in extra lessen voorkennis aangeboden, extra geoefend en een oefentoets gemaakt en besproken (voor het tentamen) en na afloop doe je een zelfstandig onderzoek om je profielwerkstuk af te ronden.



Meer informatie te verkrijgen bij de docent

Mevr. Hendriks en mevr. Verhaegh



Module Forensisch Onderzoek

Korte omschrijving van de inhoud
In deze module staat forensisch onderzoek centraal. Forensisch onderzoek is een wetenschap die zich bezighoudt met het maken van een analyse van de gebeurtenissen rond een misdrijf. Centraal staat de vraag: wat heeft zich afgespeeld op de plaatsdelict?

 

Meer informatie te verkrijgen bij de docenten
Mevr. G. van Rijt.


Module Japans

Korte omschrijving van de inhoud
Je maakt kennis met de Japanse taal. Je leert het hiragana ????, het katakana ???? en Kanji ??. Grammatica, spreekvaardigheid, leesvaardigheid en luistervaardigheid komen allemaal aan bod.

 

Meer informatie te verkrijgen bij de docenten
Dhr. S. Parkes


MODULE Kennis van de Bijbel

Korte omschrijving van de inhoud
De Bijbel heeft door de eeuwen heen altijd een belangrijke rol gespeeld als inspiratiebron voor kunst en literatuur. Maar bovenal is het geloofs- en inspiratieboek van vele miljarden mensen wereldwijd, Joden, Christenen en Moslims. Redenen genoeg om eens aandacht aan dit boek te besteden. In de cursus komen de opbouw en geschiedenis van de Bijbel als geheel aan bod, alsmede belangrijke verhalen in godsdienstig, maar ook kunsthistorisch opzicht. Je hoeft geen gelovige te zijn om deze cursus te volgen, wel bereid om deze geïnspireerde teksten te bestuderen. Het hebben van een eigen Bijbel is wel gemakkelijk, maar niet noodzakelijk: ik zal zorgen dat er genoeg exemplaren zijn.

 

Meer informatie te verkrijgen bij de docenten
Dhr. G. Dölle


Module Synthese

Korte omschrijving van de inhoud
Eén van de belangrijkste takken van sport binnen de chemie is het maken van nieuwe stoffen (synthese), denk bijvoorbeeld aan nieuwe medicijnen, maar ook synthetische kleurstoffen etc. Tijdens deze module gaan we op het lab aan de slag. Tijdens 5 bijeenkomsten van 3 uur maken we iedere middag een andere stof. Voorbeelden hiervan zijn het geneesmiddel aspirine en de spijkerbroekenkleurstof indigo.
Denk je eraan om een studie in een scheikundige richting te gaan volgen of vind je het gewoon leuk om in het lab te staan dan is deze module zeker iets voor jou!!

 

Meer informatie te verkrijgen bij de docenten
Mevr. S. Trommelen


Module Tekenen

Korte omschrijving van de inhoud

Masterclass voor de echte liefhebber

Samen met de deelnemers zal bekeken worden welke onderdelen van Tekenen behandeld zullen worden. Eigen inbreng van de deelnemers is dus mogelijk.

Deze module is bestemd voor leerlingen met tekenen in het pakket, maar ook voor leerlingen die geen tekenen hebben en op deze manier toch met het vak bezig willen zijn.

Ga je een vervolgopleiding in de kunstrichting doen en heb je daa een portfolio voor nodig? Ook dan kun je tijdens deze module aan de slag.


Meer informatie te verkrijgen bij de docent
Mevr. M. Pil.


Module Weerter dialect

Korte omschrijving van de inhoud

Je maakt kennis met aspecten van het vak Taalkunde, je leert hoe je een (klein) wetenschappelijk onderzoek opzet (kan resulteren in profielwerkstuk), je krijgt inzicht in je moedertaal: het Weerts.

 

 


Meer informatie: J. Wolter, docent Nederlands

MEER INFORMATIE? ZIE PROGRAMMABOEKJE.

SCHRIJF JE SNEL IN...

Copyright Webmaster PvH