Philips van Horne project 2011-2012: Romaschool in Reghin (Roemenië)


De werkgroep Derde Wereld presenteerde 20 januari officieel het nieuwe hulpproject van de Philips van Horne: een school in het arme Reghin in Roemenië.

Na steun aan scholen in Afghanistan (2008), Laos in 2010 en het afgelopen jaar steun aan een centrum voor geestelijk- en lichamelijk gehandicapte jongeren in Jemen, nu dus een project in Roemenië.

 

 

 

Waarom Roemenië?

 

Op de eerste plaats gaat het om een regio in Noord-Roemenië waar de armoede nog heel erg groot en waar de bevolking door de (euro)crisis extra zwaar wordt getroffen.
In de tweede plaats omdat het project wordt geleid door twee oud-docenten van de school (Theo Werkhoven en Guus Dols), die jarenlang op school gewerkt hebben als economiedocenten en zich nog steeds nauw betrokken voelen bij het wel en wee van de Philips van Horne.

 

Hoe het begonnen is...


Theo Werkhoven begon enkele jaren geleden met activiteiten in de regio Reghin: kleding, speelgoed , medische materialen en later ook computers voor scholen.

De projecten groeiden alsmaar, Guus Dols kwam erbij en toen hebben zij de activiteiten gebundeld in een stichting: de Stichting Icarus Roemenië (S.I.R.).

 

Reghin

De activiteiten  spelen zich af in- en rond de stad Reghin, een stad van middelbare grootte gelegen tegen de oostelijke Karpaten in Transylvanië


De hulp van de Stichtingis gericht op scholen, medische inrichtingen, arme dorpsgemeenschappen en individuele personen.
Leerlingen met een handicap, fysiek of geestelijk, vallen in het onderwijs al meteen buiten de boot.

Daar is geen geld voor en deze jonge mensen hebben nauwelijks kans tot verdere ontplooiing.

In weeshuizen en kindertehuizen zijn de leefomstandigheden dan ook zeer slecht.

Naast enkele kleine projecten: financiële ondersteuning van een autistische leerling op het gymnasium en van een Roma familie, die probeert te overleven in een van de dorpsgemeenschappen als hoefsmid, lopen er ook enkele grote projecten.


Inmiddels zijn drie scholen van een compleet basis computernetwerk voorzien, gebouwd door stagiaires van mbo leerlingen uit Venlo en Roermond.

De afgeschreven computers, monitoren en servers komen van TU/e en diverse scholen en bedrijven uit de omgeving waaronder de Philips van Horne Sg!
Op dit moment zijn Ict-stagiaires van de Hogeschool Zuijd uit Heerlen bezig om het  regionale ziekenhuis in Reghin van een computernetwerk te voorzien.



Philips van Horne steunt arme Romaschool in Reghin...

 

De hulpactie van de Philips van Horne  gaat dit jaar voornamelijk naar de Romaschool in Apalina een stadsdeel van Reghin.

Dit is een van de armste scholen uit de omgeving.
Er zitten ruim 300 leerlingen op deze school, allen uit de armste wijk van Reghin.

De school beschikt niet over de noodzakelijke materialen om haar taken goed te kunnen uitvoeren. Het betreft niet alleen een tekort aan boeken maar vooral lesmateriaal zoals werkblokken, mappen, schriften, pennen, enz….

Er is geen geld om in de koude maanden de school voldoende te verwarmen en van licht te voorzien.
Ook is er geen geld om de kosten te dekken van een eenvoudige overblijfmaaltijd, een pakje vloeibare kaas en een bekertje melk, die door de school wordt aangeboden. De gezinnen waar deze leerlingen deel van uitmaken hebben hier geen geld voor.


Om er voor te zorgen dat de leerlingen na schooltijd niet uitzwermen over de stad en het verkeerde pad opgaan zou er na schooltijd de mogelijkheid moeten zijn om verschillende  sporten te beoefenen.

De opbrengst van de acties op de Philips van Horne dit schooljaar komt geheel ten goede aan dit project! Elke euro, die omgerekend in Roemeense koopkracht wel meer dan vijftien keer zoveel waard is (!!) , zal door de Stichting persoonlijk worden besteed aan het project.

 


Daarbij zijn geen extra tussenpersonen of locale overheden betrokken.

Guus Dols en Theo Werkhoven zijn de enige contactpersonen. Regelmatig reizen zij op eigen kosten naar Roemenië om contacten te onderhouden en om de voortgang te coördineren én controleren.

Zij zorgen ook voor periodieke verslaggeving richting de Philips van Horne.

 

Volg het Philips van Horne -Reghin project op Twitter, www.philipsvanhorne.nl 

en Facebook

 

 

Informatie over het Roemenië project: Jan Leenders (jan.leender@pvanhorne.nl)

TTO afdeling Philips van Horne ook betrokken bij Roemenië project

Gerda Bruls, docente Engels en medewerkster binnen het TTO/IB/Internationalisering onderwijs op de Philips van Horne, heeft samen met Theo Werkhoven, van 13 december t/m 15 december 2011 een werkbezoek gebracht aan de stad Reghin.

Centraal tijdens deze trip stond een bliksembezoek aan de Lucian Blaga school.

De reis hebben zij uit eigen zak gefinancierd.

 

Gerda Bruls onderzocht de mogelijkheden tot uitwisseling tussen leerlingen 3 havo tto en leerlingen van de Lucian Braga school.

 

Inmiddels is bekend geworden dat de uitwisseling tussen Roemeense leerlingen en leerlingen van de Philips van Horne grote kans van slagen heeft.

Copyright Webmaster PvH