Raadslid Heuvelmans (PvdA) lanceert plan combinatie RICK en Philips van Horne

Als reactie op de bezuinigingsplannen van de Gemeente Weert pleit raadslid Leon Heuvelmans (PvdA) deze week in diverse lokale en regionale media voor verregaande samenwerking tussen professionele instellingen zoals het Munttheater, RICK (Muziekschool en Kunstcollege) en het Muziekcentrum De Bosuil. Ook ziet hij mogelijkheden in samenwerking met het Weerter onderwijs en speciaal de Philips van Horne scholengemeenschap.

 


Heuvelmans: “Waarom brengen we het Rick niet onder in de Philips van Horne school. Delen van faciliteiten brengt voordelen voor beide mee. Daarnaast kan een intensieve samenwerking tussen beide instellingen een versterking van de kwaliteit van het kunstonderwijs tot gevolg hebben en meer ontwikkelingsmogelijkheden bieden voor onze kunsttalenten, maar ook voor onze vele amateurs. Weert zou een school voor de kunsten krijgen met een regionale uitstraling.
We weten dat er de komende jaren een forse daling van de leerlingenaantallen zal optreden in het middelbaar onderwijs. Veel leslokalen die nu nog in gebruik zijn zullen leegstaan. Dat kost alleen maar geld. Daarnaast is het Rick momenteel gehuisvest in de Munt. Een dure locatie en wat betreft bereikbaarheid niet altijd optimaal. Zeker niet voor halende en brengende ouders. Beide locaties beschikken al over voorzieningen zoals tekenlokalen, handvaardigheidlokalen en muziekruimtes die vergelijkbaar zijn maar tijdens verschillende uren gebruikt worden en voor de rest van de tijd leeg staan. Relatief dure voorzieningen dus. Met dalende leerlingenaantallen zullen deze nog meer leeg komen te staan.”



Samenwerking logisch

In de visie van Heuvelmans is samenwerking met de Philips van Horne logisch. “De Philips van Horne school heeft zich de afgelopen jaren al geprofileerd als school met extra aandacht voor muziek, kunst, theater en dans.

Samenwerking met conservatoria is al een feit.

Door samen met het Rick op één locatie een compleet pakket aan te bieden zou dat nog extra versterkt kunnen worden. Dat dit succesvol kan zijn laat Het College zien.

De samenvoeging van sport en onderwijs op sportpark St. Theunis  is een doorslaand succes. Eenzelfde aanpak zou nu voor de Philips van Horne kunnen plaatsvinden maar dan met specialisatie kunst.

Wanneer dan ook nog de samenwerking met de verenigingen op gebied van de kunst gezocht wordt hebben we een compleet pakket en bieden we onze jeugd beter ontwikkelingsmogelijkheden.”


Bezuinigingen
Heuvelmans verwacht dat door deze actie de verwachte leegstand van de middelbare scholen wordt aangepakt.

Tevens kan er volgens Heuvelmans een flinke bezuinigingsslag gemaakt worden. Een bijkomend voordeel is dat we ruimte creëren rond het Munttheater.

Hierdoor ontstaat plotseling de mogelijkheid voor een gecombineerde hotel - theaterfunctie met meer zaalmogelijkheden, door de vrijkomende ruimtes van het Rick.

Het theater kan dan beter gebruikt kunnen worden als vergaderlocatie waardoor de exploitatie van het theater commerciëler en dus winstgevender wordt.

Ook bestaan er meer mogelijkheden om parallel voorstellingen te verzorgen. Waardoor de personeelskosten die het theater per voorstelling moet maken aanmerkelijk zullen dalen.

Gekeken zou ook nog kunnen worden of er een link met de bioscoop gelegd kan worden waardoor er nog meer schaalvoordelen behaald kunnen worden.


Volgens de PvdA Weert is dat een betere zet dan het huidige bezuinigingsvoorstel "waarmee de dienstverlening verschraalt en de aantrekkelijkheid van Weert als woonstad afneemt".

Copyright Webmaster PvH