Brief uit Laos over voortgang Philips van Horne scholenproject

Beste Philips van Horne leerlingen en personeel,

Hallo Jan en Joost Leenders,


 
Excuses voor de lange radio stilte. Super druk maar ondertussen toch al aardig vorderingen gemaakt met het scholenproject. Twee dorpen / scholen hebben een plan en begroting geschreven.

We hebben ietwat gefaciliteerd en meegerekend maar vooral de mensen zelf laten "dromen en plannen".


 
Bezoeken zijn echt een plezier, mensen super enthousiast, kinderen die boekjes werkelijk verslinden (en oudjes die er ook mee vandoor willen) en trotse dorpsoudsten. Erg dankbaar om te doen. En onze zoon Ebel vindt het geweldig in de dorpen. We gebruiken een oud collega (een Hmong) als vertaler omdat niet iedereen Lao spreekt.

 


Dorp 1
Een school (Sivlay) wil voor 1000 USD het huidige schoolgebouw opknappen , met name het dak dat lekt en deuren / ramen moeten worden vervangen (foto bijgesloten).

Daarnaast willen ze voornamelijk boeken en een aparte regeling voor de 23 armste gezinnen in het dorp. Die sturen momenteel hun kinderen niet naar school omdat ze het geld voor boeken / schriften en voornamelijk een uniform (verplicht) niet kunnen bekostigen.

Dat gaan wij dus doen voor een periode van twee jaar. Om geen jaloezie te wekken (iedereen is arm uiteindelijk) krijgen alle kinderen een set boeken en schriften plus schrijfmateriaal.

Alles bij elkaar wordt dit op 3.000 USD geschat.


 
Dorp 2

Een tweede dorp heeft gekozen om het hele schoolgebouw voor de onderbouw (eerste 5 klassen tot en met 8 jaar) te vervangen. Het is nu van bamboe (foto bijgesloten) en valt uit elkaar. Het nieuwe gebouw, stenen fundering en hout met golfplatendak gaat 5000 dollar kosten aan materieel. Relatief duur maar alles moet hier ingevoerd als het geen bamboe of hout is. Er komen 5 klasjes plus een ruimte voor de leraren en het materieel. Het werk zal door de dorpelingen zelf worden gedaan (inclusief handzagen van planken!). We willen daar nog boeken en lesmateriaal bijdoen. Komt het totaal ongeveer op 6000 dollar.

 


Dorp 3

Van het dorp waar jij (Jan Leenders) met je zoon Joost bent geweest heb ik nog geen concrete begroting of plan ontvangen maar zal er binnenkort langs gaan.

 
We zullen het proces blijven volgen, alles netjes laten aftekenen en jullie schriftelijk en fotografisch op de hoogte houden.
Voor de boekhouding, in totaal 13.754,90 $ US ontvangen op mijn rekening nummer.
 
Verder alles goed hier, we genieten nog steeds van dit prachtige land.
 

 

Klaar

De bedoeling is om alles voor het regenseizoen (voor eind april) klaar te hebben omdat er tijdens de regens nauwelijks gebouwd kan worden.

Bij de inauguratie zullen we Philips van Horne officieel in het zonnetje zetten middels een mooi spandoek of iets dergelijks.

 


Groetjes
Rik Delnoye

(ontwikkelingswerker en coördinator PvH project 2009-2010)

Fotoverslag Philips van Horne project in Laos: Rik Delnoye overlegt met dorpsbewoners

Copyright Webmaster PvH