Oud-docenten Philips van Horne bezoeken Roemenië

Een groep van zeven oud-collega’s heeft begin april op uitnodiging van Theo Werkhoven, oud-docent economie op PvH, een kort bezoek gebracht aan Roemenië.

 

Vanaf vliegveld Niederrhein met Wizz-Air naar Cluj-Napoca, in het westen van het land.

Voor de oorlog leefde hier een grote Duitstalige minderheid, met Duits kun je nog steeds goed terecht, nu is vooral Hongaars de voertaal, terwijl Roemeens natuurlijk de officiële taal is.

 

Theo Werkhoven heeft enkele jaren geleden in deze arme streek een aantal hulpprojecten opgestart. Vooral in de stad Reghin en enkele dorpen in de buurt heeft hij een aantal scholen kunnen voorzien van computers uit Nederland, geïnstalleerd in echte computerlokalen en voorzien van professionele servers, zodat het onderwijs daar eindelijk gebruik kan maken van internet zoals dat bij ons al lang gebruikelijk is.

 

Dat biedt leerlingen daar en hier uitstekende mogelijkheden voor internationaal contact. Daarnaast levert hij allerlei leermiddelen, ook aan uiterst armoedige dorpsschooltjes, waar de tijd nog lijkt stil te staan. Roemenië is sinds 2007 lid van de EU maar de Europese hulp komt maar mondjesmaat op gang.

 

Zo zorgde vorig jaar de ondoorzichtige Europese bureaucratie voor de levering van gigantische maar onbruikbare bakmachines op een school voor beroepsonderwijs: ze zijn niet eens uitgepakt, staan alleen in de weg.

 

Theo Werkhoven weet beter welke hulp er op allerlei plaatsen nodig is, op scholen, maar ook in weeshuizen en gezinnen. Hij komt enkele keren per jaar zelf op al die plaatsen kijken hoe het gaat en heeft uitstekend contact met de burgemeester, de schooldirecteur, de onderwijzer, de dominee, de pope en nog diverse andere Roemenen.

 

In Nederland heeft Theo Werkhoven inmiddels een uitgebreid net van sponsoren opgebouwd zodat een geregelde aanvoer van hulpmiddelen op gang begint te komen. Niet alleen computers, maar ook kleding, medische hulpmiddelen, zelfs een heuse brandweerwagen vinden hun weg naar Roemenië.

 

 

Philips van Horne en Roemenië

Goed nieuws was, net voor ons vertrek, het bericht dat PvH dit Roemeniëproject volgend jaar gaat steunen. Een verstandig besluit voor een school die zoveel aandacht heeft voor internationalisering en TTO.

 

Voor kansrijke hulpprojecten hoef je niet altijd naar verre landen als Laos, Ethiopië of Haïti, op twee uur vliegen van hier liggen ook mogelijkheden voor uitstekende acties.

 

Wij hebben alvast met eigen ogen kunnen zien hoe broodnodig die hulp daar is maar ook hoe bevredigend zo’n karwei kan worden wanneer een bevlogen man als Theo Werkhoven de leiding heeft.

 

 

Herman van Horen, oud-docent Nederlands

NIEUW!

De projecten van Theo Werkhoven worden volgend schooljaar officieel de nieuwe ontwikkelingsprojecten 2011-2012 van de Philips van Horne.

Foto's: Hannie van Horen

Copyright Webmaster PvH