Twee leerlingen Philips van Horne genomineerd voor hoofdprijs van Vrije Universiteit

Voor het derde jaar op rij zijn leerlingen van de Philips van Horne genomineerd voor de hoofdprijs in het (internationale) VU internetsymposium. 

Dit schooljaar zijn het de 5 vwo leerlingen Simone Creemers en Charlotte van Goch die op vrijdag 17 juni een nominatie in de wacht hebben gesleept. 

Zij strijden mee om de hoofdprijs van € 500 en een publicatie van hun artikel in het blad Natuur&Techniek. Op vrijdag 24 juni horen de twee leerlingen of ze hebben gewonnen.


“The Internet Symposium” is een project waarin 16-17 jarige studenten van verschillende scholen wereldwijd een scheikundig experiment uitvoeren en later in groepen discussiëren over hun onderzoek.

Dit jaar was het onderwerp voor onderzoek: strooizout.
In het totaal deden 499 groepen mee. Iedere groep bestaat uit twee leerlingen. Deze groepen waren afkomstig uit Brazilië, Polen en Nederland.



Onderzoek

Simone en Charlotte onderzochten “hoeveel energie nodig is om ijs te smelten wanneer er geen strooizout is toegevoegd en hoeveel energie nodig is om ijs te smelten wanneer er wel strooizout is toegevoegd”.

Als strooizout hebben de twee meiden natriumchloride gebruikt.

Voor hun onderzoek hebben zij een geïsoleerd vat gebruikt met daarin een weerstand met bekende waarde.


Hier voegden zij een afgewogen hoeveelheid gecrushed ijs aan toe en maten met een temperatuursensor het temperatuurverloop per tijdseenheid.


Dit werd uitgezet in een grafiek zodat ze af konden lezen wanneer al het ijs was gesmolten. Dit hebben zij een aantal keer herhaald.


Hierna hebben ze hetzelfde uitgevoerd alleen voegden ze dan een afgewogen hoeveelheid NaCl toe aan het ijs.

Ook dit werd uitgezet in een grafiek en hebben ze diverse keren herhaald.

Aan de hand van deze resultaten hebben de twee leerlingen uit kunnen rekenen hoeveel energie er minder nodig is om ijs te smelten met strooizout.

Foto's: Jan Leenders

Copyright Webmaster PvH