Philips van Horne kaartenactie voor onderwijsproject in Laos brengt 4500 euro op

    
De bliksemactie “Ansichtkaarten voor Laos” op de Philips van Horne heeft ca. 4500 euro opgeleverd. Deze grote kaartenactie, georganiseerd in de drukste tijd van het jaar (!) kwam in de plaats van de sponsorloop die de school traditioneel organiseert op het einde van elk schooljaar.

Leerlingen en personeel van de “Philips” kregen eind juni precies vijf dagen de tijd om sets van twaalf ansichtkaarten à vijf euro te verkopen aan familieleden en kennissen.
Al eerder dit jaar bracht de school 4600 euro bij elkaar dankzij de marathon in Keulen van LO-docent Bert van Dijk, (2000 euro), het verjaardagsfeest van de collega’s Dölle en Verwijlen (1400 euro), het batig saldo van het akoestisch van Horne Unplugged (800 euro) en diverse giften.

Het eindbedrag van 9100 euro werd tijdens de traditionele afsluiting van het schooljaar op vrijdag 16 juli, bekend gemaakt door rector John Hausmans van de Philips van Horne.



Geld bestemd voor drie scholen in Laos
Het onderwijsproject 2009-2010 in Laos is aangevraagd door oud-leerling Joost Leenders. Joost werkte het afgelopen schooljaar als leerkracht op de Internationale school in de hoofdstad Vientiane.
Het project in Laos omvat drie dorpsscholen in Centraal Laos. In deze dorpen wonen leden van een onderdrukt volk, de Hmong. De Hmong is een minderheidsgroep in Laos. De dorpen die we steunen zijn “resettlements”, waar Hmong families wonen die tijdens of na de Vietnam oorlog zijn gevlucht en later vanuit Thailand gedwongen zijn teruggekeerd naar Laos.
De scholen zijn slecht gebouwd en leermiddelen zijn onvoldoende aanwezig. Van de opbrengst van de kaartenactie worden leermiddelen, leesboekjes en schoolmeubilair aangeschaft. De toewijzing van de gelden, de controle van de bestedingen en de algemene begeleiding van het project zijn in handen van Nederlandse ontwikkelingswerkers in Laos.    

 

“Kaarten voor Laos”
De collectie bestaat uit vijf kunstkaarten van de hand van vwo eindexamenleerlingen (cluster tekenen) en zeven foto’s van landschappen, dorpjes en inwoners van Laos.

De vijf kunstkaarten uit de collectie zijn gemaakt door de Vwo 6 eindexamenkandidaten “tekenen”: Femke Brankaert, Maud Linders, Emma von Scheibler, Milou Slenders en Rose Zhang.                    
De kunstkaarten zijn het resultaat van eindexamenopdrachten voor het vak tekenen van Vwo 6.
De thema’s waren dit jaar o.a.: “kleurlingen” en “wat van verre komt” .

De Vwo-leerlingen konden zich ook laten inspireren door de titel van het boek “Ik heet Karmozijn” oftewel “Benim  van de bekende Turkse schrijver Orhan Pamuk. Het boek verscheen in 1998. “Ik heet Karmozijn” speelt zich af in 1591, gedurende negen winterse dagen in Istanbul.
Een van de vijf Vwo 6 leerlingen heeft dit thema verbeeld in een portret van “een schreeuwende man” met daaroverheen op plexiglas een tekst uit de Koran.

Dit werkstuk is voorgelegd aan vertegenwoordigers van de Islamitische gemeenschap in Weert en met hun instemming is de kaart opgenomen in de collectie.
Het zijn delen van verzen, die, zo blijkt achteraf, heel toepasselijk slaan op het “geven van aalmoezen”, een van de vijf zuilen van de Islam.

De collectie is tot stand gekomen dankzij sponsoring van Drukkerij Buijs uit Nederweert en Schreurs Commercial Artwork uit Weert. 

 

“Philips van Horne en de Derde Wereld”

Welke projecten komen in aanmerking voor steun van de Philips van Horne?

De vijf criteria zijn:1. De indiener van het project moet oud-leerling/docent zijn (geweest) van de Philips van Horne;2. Het ingediende project dient een onderwijs- of opvoedingsproject te zijn;3. het project moet kleinschalig van opzet zijn;4. Het project moet ten goede komen aan het armste deel van de bevolking;5. De lokale economie / werkgelegenheid moet profiteren van het project.


Welke projecten heeft de Philips van Horne de laatste 26 jaar o.a. gefinancierd?



• 1985: Bolivia (1e PvH project, Eric Vrijsen: transistorradio’s voor de Yunga-indianen…)
• Mozambique (2x): middelbare school in Xai-Xai
• Haïti: opvang en begeleiding ongehuwde tienermoeders
• Ghana: basisschool en weeshuis
• Namibië: muziekschool
• Nigeria: middelbare school
• El Salvador: basisschool
• Oost-Timor: basisschool
• Kenia: middelbare school
• Nepal (2x): school voor blinde en dove kinderen
• Haïti (weeshuis; basisschool)
• Kenia, Nairobi: straatkinderenproject Nairobi
• Tanzania: basisschool
l
• 2008-2009: Afghanistan: basisschool Tagai Khoaja.
• 2009-2010: Centraal Laos: drie scholen in Hmong dorpen in de omgeving Vang Vieng

Het tellen van het geld...

Een van de scholen in Laos die wordt gesteund door de Philips van Horne

Laatste foto's (juni) Hmong dorpen...

Impressie van de laatste twee weken van de actie "Kaarten voor Laos"

Verkoopstands tijdens diploma-uitreikingen vwo en havo

Het drukken van de kaarten bij Drukkerij Buijs in Nederweert

Het samenstellen van de sets tijdens toetsweek met leerlingen van drie brugklassen

Verkoopstand personeelskamer

Copyright Webmaster PvH