Mathilde Pil exposeert in monumentale “Boosten” gymzaal van het Bisschoppelijk College in Weert


De Weerter kunstenaars Mathilde Pil en Jac Vreeke exposeren van zaterdag 16 oktober t/m zondag 24 oktober in de “monumentale” gymzalen van het Bisschoppelijk College. De tentoonstelling wordt op zaterdag 16 oktober (om 15.00 uur) officieel geopend door Tineke Prins, voorzitter van het Kunstcentrum Weert.

De expositie aan de Nelissenhofweg 1 in Weert, is dagelijks vrij toegankelijk tussen 14.00 en 17.00 uur. De “Boosten gymzalen” zijn te bereiken via de IJzerenmanweg.De expositie in de Boosten-zaal is mogelijk gemaakt dankzij de medewerking van het Kunstcentrum Weert, het Bisschoppelijk College, de Gemeente Weert en de Stichting “Behoud de Lichtenberg”.


Gemeentelijk monument
In januari 2011 verhuist het Bisschoppelijk College naar de nieuwbouw bij Theunishof en komen beide gymzalen vrij. De oude school, gebouwd in de jaren ’60 door architect Boosten, wordt afgebroken. Het complex wordt daarna in gebruik genomen door de KMS (Ministerie van Defensie).

De “Boosten gymzalen”, zoals ze inmiddels in de volksmond heten, zijn in 2006 aangewezen als gemeentelijk monument, evenals openluchttheater de Lichtenberg. “De Lichtenberg” staat op de nominatie om als rijksmonument te worden aangewezen.

De gymzalen zijn eigendom van de gemeente Weert. De gemeente zoekt een passende herbestemming voor de gymzalen, in samenhang met “de Lichtenberg”.
Kunst en cultuur zijn, volgens de gemeente Weert, functies die goed passen bij de beide gymzalen, vooral ook in relatie tot de geschiedenis van de Lichtenberg.



Mathilde Pil en Jac Vreeke
De twee kunstenaars zijn beiden lid van het Kunstcentrum Weert en timmeren internationaal aan de weg.


Mathilde Pil exposeerde in het voorjaar van 2010 in New York.  Haar bezoek aan New York heeft haar niet alleen een unieke kans geboden om zich daar te profileren, maar heeft ook heel veel inspiratie opgeleverd. De bijdrage van Mathilde Pil aan deze expositie in de Boostenzaal onderscheidt zich door het grote formaat van de schilderijen. Info: www.mathildepil.nl


Het werk van Jac Vreeke kenmerkt zich door “diversiteit”. Zijn werk bestaat uit schilderijen, objecten, installaties en projecten. Tijdens de expositie in de Boosten-zaal  is hij aanwezig met het project “Art Car Company”,  een project waarin hij negen automodellen showt, gemaakt van kentekenplaten en andere ongebruikelijke materialen. Info: www.jackvreeke.nl



De Lichtenberg
Het Kunstcentrum in Weert heeft al vele jaren domicilie in het voormalige sanitairgebouw van de Lichtenberg. De gebouwen van “de Helmonder” (een kunstboerderij) zijn in gebruik als atelierruimte bij diverse kunstenaars. In de jaren ’60 waren in dit gebouw de teken- en muzieklokalen van het Bisschoppelijk College.
De onlangs overleden kunstenaar Harrie Martens heeft hier lesgegeven en alle kunstuitingen op de Lichtenberg zijn van zijn hand.
Het Lichtenberg-complex, de gymzalen en het Bisschoppelijk College zijn nauw met elkaar verweven.

De gemeente heeft een ontwikkelingsvisie opgesteld voor het gebied waar de gymzalen, de Lichtenberg en de kunstboerderijen liggen.
Bovendien werkt de gemeente Weert aan een restauratieplan voor de Lichtenberg en worden op alle fronten pogingen in het werk gesteld om subsidies te verwerven.

 

Achtergrond "De Lichtenberg"


De Lichtenberg ontstaat als een project van naoorlogse wederopbouw. Het verhaal over bloei en wederopbouw staat model voor een markante periode in de geschiedenis.

Een periode van geschokt vertrouwen in het verleden en hooggespannen verwachtingen voor de toekomst. Het vertelt ons over de aspiraties van mensen en geeft een breed beeld van onze moderne cultuur geschiedenis.


Als provisor van het Bisschoppelijk College in Weert ontwikkelt priester/leraar Jules Nabben eind jaren vijftig faciliteiten voor onderwijs, cultuur en sport. Naar voorbeeld van de Klassieken worden lichaam en geest in samenhang beschouwd.

Men is zich bewust van een positieve, dynamische en moderne tijd en men probeert een verband tot stand te brengen met de traditie.

Zijn ruimtelijke ambities sluiten aan op de architectonische aspiraties van de Weerter architect Pierre Weegels.

Er ontstaat een hechte samenwerking die versterkt wordt door de inbreng van beelden kunstenaar Harrie Martens.

In korte tijd ontwikkelen zij een school , de recreatiecentra “De Lichtenberg”(o.a. openluchttheater, zwembad, tennisbanen) en het conferentie, zwem-  en sportcomplex “Tranchée”. De bouwwerken vormen “een baken in de ontwikkeling van grote groepen opgroeiende jeugd”.
 (Bron: Behoud de Lichtenberg)

 

Informatie over “De Lichtenberg:  http://achtergrond.behouddelichtenberg.nl/

 

Geen afbraak "Boosten" gymzalen Bisschoppelijk College

Copyright Webmaster PvH