Frans Sahertian vertelt over zijn jeugd in het "Ambonezenkamp" in Tungelroy

Over: zijn jeugd in Tungelroy, de verhuizing naar Leuken en de integratie van de Zuid-Molukker...

In het kader van het eindexamenonderwerp "Indonesië" heeft Frans Sahertian op dinsdag 21 juni een gastles gegeven aan het aardrijkskundecluster 4 havo.

Frans is al vanaf 1975 verbonden aan de Philips van Horne.

Hij werkt samen met Mien Cuppens op de receptie en wordt al tientallen jaren beschouwd als "de stem van de Philips".

 

Hij ging uitgebreid in op het de massale overtocht van duizenden Zuid-Molukkers naar Nederland begin jaren vijftig en het "tijdelijke" verblijf in het zogenaamde Ambonezenkamp in Tungelroy.

De kleine nederzetting bestond uit een aantal barakken waarin een tiental gezinnen woonden. De gezinnen leefden intensief samen. Het kamp had veel van weg van een dessa, een dorpje op het platteland van Indonesië.

De interne samenhang was erg groot. De jongeren gingen naar de protestantse school in Weert.

De oudere Molukkers hebben tot het einde van hun leven het ideaal van een zelfstandig en vrij Zuid-Molukken nooit kunnen loslaten. De Republiek der Zuid-Molukken, of in het Maleis Republik Maluku Selatan (RMS), is een in 1950 op Ambon uitgeroepen staat.

 

Ook vertelde Frans over de muzikaliteit van de Zuid-Molukker ("naast elk bed stond wel een gitaar...") en de liefde voor het voetballen. Het elftal van de protestantse lagere school is meerdere keren schoolkampioen geweest in de regio Weert.

 

 

In de jaren zestig verhuisden vader en moeder Sahertian naar de woonwijk Leuken.

In de les werden ook TV-beelden getoond van de gewelddadige acties in Drenthe in de jaren zeventig.

Jonge Zuid-Molukkers probeerden door middel van een treinkaping en de gijzeling van kinderen in een lagere school druk uit te oefenen op de toenmalige regering.

 

Over zijn integratie als Molukse Weertenaar zei Frans:"Ik ben Molukker, ik ben Weertenaar maar bovenal mens. Ik denk dat ik me goed heb aangepast. Maar belangrijke Molukse gebruiken, gewoontes, waarden en normen blijven voor altijd aanwezig".



Frans voor de wandkaart in het aardrijkskunde-lokaal

Copyright Webmaster PvH