Geslaagde aardrijkskunde excursies naar- en in Zuid-Limburg

In het kader van het het vak aardrijkskunde en als voorbereiding op het CSE in mei, gingen maandag 11 april 2011 en donderdag 14 april de twee havo 5 clusters en het V6 cluster op excursie naar Zuid-Limburg.

 

De excursie stond onder leiding van de aardrijkskunde-docenten Bevort van Krieken (Havo 5) en van Krieken en Leenders (V6)

Deze excursie sloot aan op de onderwerpen Systeem Aarde en Wonen in Nederland


Het programma zag er als volgt uit:

08.30 uur:        verzamelen bij school.
08.45 uur:        vertrek van school.

In het begin van de excursie maakten de leerlingen kennis met de stedelijke ontwikkeling van Weert door de jaren heen. Via de Biest (klooster en Kasteel) reed de bus via de Singels een rondje om de Weerter binnenstad. Diverse nieuwe wooncomplexen in- en rond het centrum werden getoond. Ook reed de bus door de oudste wijk van Weert, de vroegere arbeiderswijk Fatima. Via het Stationsplein werd een kort bezoek gebracht aan de renovatiewijk Keent, de eerste grootschalige nieuwbouwwijk. gebouwd eind jaren vijftig. Via de Ringbaan-Zuid, met zicht op de wijken Moesel en Graswinkel, ging de route vervolgens door het bedrijvenpark Roermondseweg (Gamma, Praxis, Leen Bakker en Kwantum).

 

De problematiek van de kleine kernen en de ontwikkelingen op landbouwgebied werd besproken in het Weerter kerkdorp Swartbroek en de dorpen Ell, Hunsel en Ittervoort (gemeente Leudal), Thorn , Wessem en Maasbracht.

Daarna ging het via de A-2 richting de nieuwe containerhaven bij het Julianakanaal, Nedcar in Born en naar de luchthaven Maastricht Aachen Airport.

Vervolgens werd een kort bezoek gebracht aan de nieuwe wijk Ceramique in Maastricht.

In de middag volgde een rondrit via het Jekerdal (sluizen Albertkanaal en het Enci complex) door het prachtige Zuid-Limburg. Tussendoor werd de lunch gebruikt in het feeërieke “de Bosrand” tegenover het Savelsbosch in de buurt van Sint Geertruid.


De excursie werd afgerond met een wandeling met opdrachten en toelichting door het mooie Geuldal.

Ca. 16.45uur:        vertrek naar huis.
Ca. 18.00 uur:       aankomst Weert.

De leerlingen ontvingen een werkmap. Deze werkmap moest nauwkeurig ingevuld worden en dient als het wettelijk verplicht gestelde verslag van het handelingsdeel.

De leerlingen moesten de werkmap dan ook voortdurend bij de hand te hebben.

 

Foto's: Jan Leenders

De excursiemap bijhouden in de bus

Impressie excursie Havo 5 (maandag 11 april 2011)

Foto's: Daniel Bevort

ENCI: van open groeve naar toekomstig natuur- en recreatie gebied

Impressie excursie Havo 5 (maandag 11 april 2011)

Impressie excursie 5 havo door Marjolein Wolter (H5)

Copyright Webmaster PvH