Leerlingen vwo-plus brugklassen lezen gedichten voor tijdens opening tentoonstelling “50 jaar Amnesty International”


 
Ook in Weert is er uitgebreid aandacht voor het 50-jarig bestaan van Amnesty International.

Op zaterdag 28 mei om 11 uur wordt bij Bibliocenter Weert een tentoonstelling geopend van affiches die in de loop van deze vijftig jaar door Amnesty gebruikt zijn.

 

Brugklasleerlingen van de Philips van Horne lezen tijdens deze opening gedichten voor die ze zelf geschreven hebben in het kader van het vwo-plus project.

De gedichten blijven de hele looptijd van de tentoonstelling in een klapper in de zaal liggen.

Op zondag 29 mei is er op de Nieuwe Markt een ballonnenwedstrijd voor de basisschoolkinderen van Weert en omstreken.


 
Amnesty International

Precies vijftig jaar geleden, op zondag 28 mei 1961, verscheen er in het Engelse zondagsblad The Observer een paginagroot artikel The Forgotten Prisoner. Hierin werd aandacht gevraagd voor het feit dat er overal op de wereld mensen gevangen zaten vanwege hun politieke of geloofsovertuiging. De lezers werd gevraagd om door het schrijven van brieven aan de autoriteiten op te komen tegen deze misstand. Deze gebeurtenis wordt algemeen beschouwd als het ontstaan van Amnesty International, ook al is deze wereldwijd bekende mensenrechtenorganisatie pas later in dat jaar officieel opgericht.


 
Tentoonstelling affiches 28 mei tot 1 juli
Zaterdag  28 mei om 11.00 uur vindt bij Bibliocenter Weert de opening plaats van een tentoonstelling die loopt tot 1 juli. Door de jaren heen hebben wereldwijd kunstenaars affiches ontworpen voor Amnesty campagnes. Een selectie hiervan is te zien op de tentoonstelling in de Groene Zaal.


 
Opening
Stadsdichter Henk Simons heeft speciaal voor deze gelegenheid een gedicht geschreven. Bij de opening leest hij het gedicht voor en ontsteekt hij een kaars, het welbekende symbool en logo van Amnesty, de kaars met prikkeldraad. Leden van de djembé groep van Rick onder leiding van Maarten Meulendijks treden op en brugklasleerlingen van Philips van Horne lezen gedichten voor die ze zelf geschreven hebben in het kader van een poëzie-project. De gedichten blijven de hele looptijd van de tentoonstelling in een klapper in de zaal liggen. Na afloop van de opening, rond 12 uur, is er gelegenheid voor koffie en thee. In de bibliotheek is tijdens de duur van de tentoonstelling aandacht voor boeken die aan mensenrechten gerelateerd zijn.


 
Ballonnenwedstrijd
Op koopzondag 29 mei is er van 13.00 tot 16.00 uur op de Nieuwe Markt in Weert een ballonnenwedstrijd voor de basisschooljeugd van Weert en omstreken. Kinderen mogen gratis een ballon oplaten als ze een vrolijke, zelfgemaakte tekening inleveren. Deze tekeningen worden  opgestuurd naar gewetensgevangenen overal ter wereld. Zo krijgen deze mensen een steuntje in de rug en laten we hen weten dat er nog mensen zijn die aan hen denken. Om kinderleed te voorkomen van kinderen die op deze koopzondag toevallig met hun ouders tegen deze activiteit aanlopen, is het ook mogelijk om voor 1 euro een ballon te kopen. De ouders kunnen door het tekenen van een petitie deel nemen aan een Amnesty actie.
 

Copyright Webmaster PvH