Tweede bijeenkomst over "overgewicht" in Eupen zeer succesvol

Zeven leerlingen van de Philips van Horne woonden dinsdag 22 maart in het Belgische Eupen de tweede werk- en studiedag bij in het kader van EuPrevent-Overgewicht, een EU Gezondheidsprogramma tegen overgewicht
Tijdens deze bijeenkomst deden 25 leerlingen mee uit Duitsland, België en Nederland. 

Er werd de hele dag hard gewerkt aan een preventiecampagne m.b.t. overgewicht.

Tevens werd er een presentatie samengesteld voor het congres van 18 april in Maastricht. Ook werden er gezonde recepten en vruchtensappen gemaakt én onderzocht.

 

Congres in Maastricht
Het EuPrevent project wordt op maandag 18 april afgesloten met een Euregionaal Gezondheidscongres in theater La Bonbonniere in Maastricht. Het thema is: Overgewicht. De focus op deze dag zal op jongeren gericht zijn. De organisatiewil de jongeren uit de Euregio zelf een belangrijke rol laten spelen. Uit elke deelregio (Duitsland, 3 Belgische regio's en Nederlands Limburg) zijn jongeren gevraagd om aan het project en het congres mee te werken.

 

Wat is EuPrevent
EuPrevent is een gezondheidsbevorderingsprogramma van de Euregio Maas-Rijn waarin vele gezondheidsorganisaties binnen diverse gezondheidsthema's samenwerken.

Een van de samenwerkingsthema's is de bestrijding van overgewicht en dit wordt gerealiseerd door een door de EU gesubsidieerd project.


EuPrevent-Overgewicht streeft naar verbetering van lokale activiteiten ter bestrijding van overgewicht, met name richting jongeren omdat bij deze doelgroep de grootste gezondheidswinst haalbaar is.

Dit gebeurt door lokale activiteiten te ondersteunen (met kennis, expertise, PR en communicatie).

Vernieuwend bij de EuPrevent-aanpak is het gebruik maken van marketingstrategieën bij gezondheidsbevordering voor meer mediale en politieke aandacht en .. .participatie van jongeren zelf.

  

_____________________________________________________________________________
Informatie: Judith Rulkens, Voedingsconsulent ;info@voedingsconsulent.eu

 

Foto's: diverse leerlingen werkgroep en Judith Rulkens

Verslag excursie Eupen

Om half 9 vertokken de zeven leerlingen richting Eupen. Bij aankomst in  Eupen  om 10 uur. We moesten een naamkaartje opplakken en ook de talen die je kon verstaan. Toen gingen we bij de andere jongeren zitten in een grote kring. Bram Starckx vertelde toen een korte inleiding en vertelde ook wat we gingen doen. We moesten eerst allemaal in een rij gaan staan van groot naar klein, zonder wat te zeggen. Daarna op alfabetische volgorde van voornaam en daarna nog op leeftijd. Dit was ook om te laten zien dat taal niet overal bij nodig is.

 Toen werden we ingedeeld in willekeurige groepen. Ik zat bijvoorbeeld bij 6 Duitstalige jongeren en 2 andere Nederlandstalige. Dat was best moeilijk af en toe, maar ook heel leuk en leerzaam. We hebben eerst gepraat over wat de definitie van jongeren, overgewicht en preventie nu eigenlijk is. Daarna gingen we praten over wat volgens ons een goede campagne kon zijn en waar een goede campagne aan moet voldoen. Dat was zo’n beetje de morgen.

 Toen hadden we een uur pauze. We kregen broodjes en soep en zijn nog met de hele groep een ijsje gaan halen. Na de pauze mochten we kiezen wat we gingen doen. Een groep ging zich bezig houden met de uitreiking van de award, een ander groepje ging een korte film maken, een groepje ging smoothies maken en als laatste gingen er een paar een presentatie maken. Dit is allemaal voor 18 April.

Toen zei Bram nog een paar woorden als afsluiting en toen gingen we weer naar huis.

Het was naar mijn mening een leuke interessante dag en ik heb al zin in het congres op 18 April!

Danique Verkennis

Copyright Webmaster PvH