Verslag excursie naar Brussel: Museum voor natuurwetenschappen, Muziek instrument Museum en Maggrite Museum

102 Vwo 4 leerlingen stappen op tijd in de bussen waarvan een bus met een extra verdieping.

Het bezoek begint bij het bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (Kbin).



Een historische ontdekking in 1878.

De dinosaurussen van Bernissart werden eind maart 1878 toevallig aangetroffen op een diepte van 322 meter in een mijnschacht nabij Mons  in Hainot (Wallonië ). Zij zijn ontegensprekelijk een van de meest indrukwekkende ontdekkingen van dinosauriërs ter wereld.
Dankzij het buitengewone werk van een team van mijnwerkers van Bernissart samen met technici en specialisten van het Natuurhistorisch Museum (Brussel) van destijds, werden verscheidene volledige skeletten van Iguanodons in goede staat opgegraven en aan de oppervlakte gebracht. De 130 ton materiaal werden in 37 transporten naar het Koninklijk Natuurhistorisch Museum in Brussel vervoerd
Het museum richt zich op mineralen, biodiversiteit en evolutietheorie.


De leerlingen dwalen  rond tussen de dinosaurussen en ijsberen en bezoeken
de skeletten van  walvissen en van de vijfpotige reuze bidsprinkhanen



Later maken ze gebruik van  het gereserveerde deel van de cafetaria 
waar men zijn eigen lunchpakket kan eten zodat de kosten van de dag voor alsnog marginaal zijn en er budgettair geen gaten vallen.


Daarna splitst de groep van 102 leerlingen zich in een groep voor het

 

2 Muziek Instrumenten Museum (15 leelingen)



In een prachtig art-nouveau pand aan het Koningsplein huist het Muziekinstrumentenmuseum. Anderhalfduizend kostbare instrumenten zijn te zien en te beluisteren. Voor muziekliefhebbers is dit museum zeker een must.
Iedere bezoeker krijgt bij binnenkomst een hoofdtelefoon, die vanzelf een geluidsfragment afspeelt van het muziekinstrument waar de bezoeker op dat moment langs loopt. Het museum beschikt over meer dan achtduizend muziekinstrumenten en heeft daarmee de grootste collectie ter wereld. Het museum is niet groot genoeg om al deze instrumenten te tonen, maar met de vijftienhonderd schitterende instrumenten ben je al gauw drie uur bezig om het museum te doorlopen
 
 

Een tweede groep gaat naar het
3 Magritte meuseum

Het Magritte Museum op het Koningsplein in Brussel toont meer dan 150 werken van de Belgische kunstenaar René Magritte.

René Magritte is een van de 10 bekendste schilders in de wereld. De kunstenaar, bekend om zijn surrealistische werken, verbleef het grootste deel van zijn leven in Brussel. In juni 2009 ging het Magritte Museum in Brussel open.

Wie was Magritte?

René Magritte (1898-1967) was één van de belangrijkste artiesten binnen het surrealisme: niet alleen als schilder maar ook als tekenaar, graveur, beeldhouwer, fotograaf en filmmaker. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste Belgische schilder van de 20ste eeuw.
Als de leerlingen zijn uitgekeken nemen de docenten gelegenheid om ze
alvast richting Brussel Cemtrum te sturen en ondertussen nohg een expositie van
Miro te bezichtigen in het Museum voor Schone kunsten.



4 Autoworld

Het einde van de 19e eeuw wordt gekenmerkt door de wil van koning Leopold II om België, in volle economische en industriële groei, een degelijke infrastructuur te geven en gebouwen en parken aan te leggen die de stad mooier maken. De bouw van het Jubelpaleis en de aanleg van het park, ontworpen voor wandelingen en musea, zijn daar een mooi voorbeeld van.

 

Autoworld, de meest indrukwekkende verzameling ter wereld, die in oktober 1986 in het grootse Wereldpaleis werd ingehuldigd, nodigt u uit een wandeling te maken doorheen de automobielgeschiedenis van 1886 tot de jaren '70. De meeste oldtimers komen uit de verzameling Mahy, de belangrijkste in de wereld (950 voertuigen). Zowel Belgische als buitenlandse merken zijn vertegenwoordigd. Regelmatig worden tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd in het Paleis.

Er was ook een expositie voor importeurs van zoetwaren en de klanten hadden niet zoveel belangstelling voor de Brusselse wafels die daar gebakken werden. De leerlingen hadden echter zoveel belangstelling voor de wafels dat ze nauwelijks toekwamen aan het bekijken van de auto ’s en voldaan het museum verlieten.


.

Solid Works examen havo 4 en vwo 4

Foto's en tekst: Jan Bekkers

Copyright Webmaster PvH