Interessante gastles van journaliste Pieternel Kellenaers over "nieuwe" Echo

Pieternel Kellenaers, journalist bij Dagblad de Limburger, heeft op uitnodiging van de Echo-redactie, op woensdag 28 november, een gastles "Journalistiek" gegeven.

De voltallige redactie onder leiding van de kersverse eindredacteur, Gerrie Kirkels, was aanwezig.


Pieternel vertelde over haar journalistieke loopbaan en over het verschil tussen "het opmaken van een krant vroeger en de digitale opmaak van tegenwoordig".

Ook ging zij uitgebreid in op thema’s als "nieuwsgaring, onderwerpkeuze, censuur, journalistieke ethiek en het schrijven van een artikel".


Echo: van weekblad tot glossy "periodeblad"

De Echo was tot voor kort het enige onafhankelijke  schoolweekblad in Nederland.
De meer dan 43 jaar oude schoolkrant werd in eigen repro gedrukt in een wekelijkse oplage van ca. 1800 exemplaren. Het was meer dan een mededelingenblaadje. Er was ruimte voor nieuws en opinie en in toenemende mate was ruimte voor foto’s.
In het schooljaar 2010-2011 besloot de schoolleiding uit het oogpunt van kostenbesparing het weekblad om te zetten in een full colour maandblad: Echo Maand Magazine.
De drastische bezuinigingsgolf op de Philips van Horne trof dit schooljaar ook de Echo. Het blad verschijnt nu tweemaandelijks; een Echo per periode.

Deze omschakeling vereist een andere journalistieke visie en aanpak. Het is dan ook begrijpelijk dat de relatief onervaren redactie de afgelopen maanden worstelde met de vraag “hoe het nieuwe blad inhoudelijk vorm te geven”.

De workshop met Pieternel Kellenaers betekende een eerste stap in een belangrijke nieuwe periode voor de Echo als tweemaandelijks schoolblad

ERROR: Content Element with uid "7915" and type "1" has no rendering definition!

Copyright Webmaster PvH