Chayenna Neijgh van Lier wint voorleeswedstrijd "Listen2Me" op Philips van Horne

Vijf brugklassers in finale voorleeswedstrijd "Listen2Me 2012"

Chayenna Neijgh van Lier van brugklas mavo 1D is donderdag 6 december tijdens een spannende finaleronde de nieuwe voorleeskampioen van de Philips van Horne geworden. 

In totaal waren 320 brugklassers, in twee afzonderlijke sessies van 50 minuten, in de F-aula getuige van de voorleeskwaliteiten van vijf finalisten.

 

De afgelopen weken hebben alle leerlingen van de elf brugklassen na een korte introductie van medewerkers van het Weerter Bibliocentre een boek mogen uitkiezen.

 

Elke klas leverde na een interne competitie een winnaar. De halve finale op 28 november moest uiteindelijk uitwijzen welke leerlingen deel mochten nemen aan de finaleronde van "Listen2Me".

 

In een spannende finale (in twee afzonderlijke rondes) streden, Dikra Tajjiou (M1A), Chayenna Neijgh van Lier  (M1D), Fleur van de Zanden (M1A), Joas Hollander (HV1F/K) en Jop Huijben van V1L om de felbegeerde voorleestitel.

 

De jury bestond dit jaar uit Helene Linssen  (medewerker bibliotheek), Joyce van Loos, winnares van de editie van 2012 en juryvoorzitter en docent Nederlands Wim Verwijlen.

In hun beoordeling lette de jury op aspecten als tekstbegrip, tempo, stemgebruik/intonatie en contact met publiek. De juryleden gaven voor elk onderdeel een punt (6,7,8,of 9).

 

Uitslag

Het was Wim Verwijlen, die rond de klok van kwart over drie de uitslag bekend maakte. Winnaar werd  Chayenna Neijgh van Lier met op een goede tweede plaats Fleur van de Zanden (M1E). Derde werd Joas Hollander van de tweetalige brugklas K.

De juryvoorzitter vermeldde in zijn juryrapport dat Chayenne "de emoties van het boek goed overbracht, heel goed gelet heeft op de intonaties en bovendien haar fragment goed begreep".

Verwijlen: "Chayenna gebruikte het volume van haar stem heel erg goed: afwisselend "hard en zacht lezen" moet je durven. De zaal werd er stil van. Ze voelde het stuk dan ook heel goed aan. De kijker/ luisteraar moet het verhaal zien gebeuren en dat was bij haar duidelijk het geval."

 

Alle finalisten kregen een Sinterklaasletter, een beker met snoepgoed en een oorkonde.

Winnares Chayenna Neijgh van Lier kreeg bovendien een boekenbon van 50 euro, beschikbaar gesteld door sponsor Bruna aan de Nieuwe Markt in Weert.

 

Docente Nederlands Truus Haex, die de voorleeswedstrijd al jaren organiseert, was na afloop heel erg tevreden over Listen2Me 2012. "Nu maar hopen dat de leerlingen blijven lezen en niet alleen omdat het moet..."

   

De vijf finalisten...

De finalisten met lerares Nederlands Truus Haex

Foto's: Jan Leenders

Extra foto's finale Listen2Me

Foto's: Truus Haex

De boeken van de finalisten...

In twee sessies van 50 minuten woonden in totaal ca. 320 brugklassers de finale bij...

Hoofdsponsor "Listen2Me"

Extra foto's...

Foto's: Truus Haex

Copyright Webmaster PvH