Demonstratie wereldkampioen robotvoetbal met oud-vwo leerling Yanick Douven (Nederweert)

Het robotteam Tech United, in juli wereldkampioen geworden, geeft op zaterdag 8 september een demonstratie in Sportcentrum De Bengele. Aanvang: 16.00 uur. Tevens worden de wereldkampioenen gehuldigd door het gemeentebestuur. De toegang is gratis.

 

Tot het team behoren de twee Nederweertenaren en oud-leerlingen: Yanick Douven (student) en Alfons Bruekers (begeleider).

 

Tech United

Tech United is niet zo maar een voetbalteam. Het is het robotvoetbalteam van de Technische Universiteit Eindhoven dat in Mexico City wereldkampioen is geworden. Het robotteam won de titel na een zinderende finale tegen Iran. Het werd 4-1.


Het was de vijfde keer op rij dat Tech United de finale van het wereldkampioenschap bereikte, maar dit jaar werd voor het eerst de titel in de wacht gesleept.

 

De door de studenten gemaakte robots voetballen helemaal zelfstandig en worden dus niet op afstand bediend. Naast het gewonnen WK is het team ook al meerdere malen Europees kampioen geworden.

Turtle
De voetbalrobot heet Turtle dat staat voor Tech United RoboCup Team Limited Edition. In 2005 werd de eerste voetbalrobot ontwikkeld; inmiddels is de vijfde versie gemaakt. Op de website www.techunited.nl/turtle-robot kunt u zien hoe de robot eruit ziet en welke onderdelen belangrijk zijn voor het functioneren. Het is echter nog veel leuker om de robots zelf van dichtbij te bekijken en te zien voetballen. Het voetbalteam bestaat uit vijf dezelfde robots. De zesde robot, de keeper, heeft een andere look.



Naast de voetbalrobot Turtle heeft de Technische Universiteit al de robot op twee benen, Tulip genaamd, die eveneens kan voetballen.

Ook is er de zorgrobot Amigo. Robots als Amigo moeten ouderen in staat stellen om langer zelfstandig te blijven wonen. Beide robots zullen op 8 september a.s. te bezichtigen zijn. Medewerkers en studenten van de universiteit kunnen u dan alles over de techniek vertellen.
Voor de allerkleinsten zijn er de Play-o’s, kleine robots die reageren op de knuffels van kinderen.
Al deze robots zullen op 8 september a.s. in Nederweert te bezichtigen zijn.
En misschien mag uw kind wel in het doel staan wanneer de robotten penalty’s gaan schieten!



Onderzoek promoten
Begeleider Alfons Bruekers (directeur bedrijfsvoering aan de Technische Universiteit) licht toe dat de robotvoetbalcompetitie is opgezet om het robotica onderzoek te verbeteren en te promoten. Dat is ook van groot belang voor het oplossen van problemen in het dagelijks leven van vele mensen. De robot Amigo is daar een goed voorbeeld van.



Huldiging en demonstratie
Het gemeentebestuur wil de wereldkampioenen en speciaal de Nederweertenaren in het team graag huldigen. Dat gaat gebeuren op zaterdag 8 september om 16.00 uur in Sportcentrum De Bengele. Dan is ook de demonstratie robotvoetbal: spectaculair om te zien en uniek voor Nederweert!


Onderwijs en techniek
Verder belicht de Technische Universiteit het thema Onderwijs en techniek en geeft ze uitleg over de betekenis van robots bij het oplossen van problemen in het dagelijkse leven. De demonstratie is dus ook heel interessant voor jeugdigen en jongeren die overwegen om een technische opleiding te gaan volgen of daar al mee bezig zijn. Alle robots zijn te bezichtigen en met de Play-o’s mag zelfs worden geknuffeld.
 
 



Yanick Douven

Copyright Webmaster PvH