Jens Emmers (vwo 6) schrijft artikel voor NRC over de Europese Unie

Vwo 6 leerling Jens Emmers uit Budel komt met zijn artikel over de Europese Unie a.s. zaterdag 2 september in de NRC bijlage ‘Wat is Europa u waard’.

Dit heeft Jens (17) afgelopen woensdag te horen gekregen van de redactie “opinie” van de NRC.

Het artikel van Jens verschijnt zelfs op de openingspagina, samen met een stuk van een andere (volwassen) auteur.


Jens schreef zijn artikel als reactie op een oproep in de opiniebijlage van de krant om een mening te geven over de EU.

 

Jens is altijd al geïnteresseerd geweest in Europese samenwerking.

Het TTO op onze school en het IB hebben mij geïnspireerd om verder te kijken dan Nederland. Ik wilde mijn visie in het kader van de Europa discussie in een artikel vastleggen”, aldus Jens.

Artikel Jens Emmers in NRC, zaterdag 1 september 2012

Ons land bevindt zich officieel in een crisis. Menig burger in Europa voelt dit in zijn portemonnee en maakt zich zorgen over de toekomst. Ik, als 17-jarige wwo-scholier, ook.



Vanaf mijn elfde ben ik geïnteresseerd in de internationale politiek en de huidige crisis heeft mij alleen nog maar meer gesterkt in de overtuiging dat wij Europese samenwerking nodig hebben om deze benarde situatie het hoofd te bieden.



Bij eerdere crises in Europa zochten we steeds naar meer samenwerking. Uit de Tweede Wereldoorlog, ontstond de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, de voorganger van de EU. Het doel was oorlog voorkomen, en de wederopbouw stimuleren. Hoewel we ons nu in een ander soort crisis bevinden, zien we ook nu een grote mate van samenwerking tussen de lidstaten.



Maar nu is de EU zijn doel voorbijgeschoten. Het motto was ooit: eenheid door verscheidenheid. Maar in het huidige beleid groeit er een supranationale staat waarin de belangrijkste besluiten in Brussel genomen worden en het nationale belang van de lidstaten ondergeschikt is.

Dit vind ik ondemocratisch aangezien de nationale parlementen, de vertegenwoordigers van het volk, te weinig machtsmiddelen hebben om tegenwicht te bieden.

Zo worden burgers in heel Europa buitenspel gezet en groeit de kloof tussen burger en politiek.



Nadat ik mezelf in dit probleem ingelezen had, kwam ik tot de conclusie dat we de Europese Unie veel beter zouden kunnen hervormen naar het model van de Europese Vrijhandelsassociatie (leden Liechtenstein, IJsland, Noorwegen, Zwitserland).

Dan houden we de economische voordelen van de vrije markt, deze zijn immers belangrijk voor het bevorderen van het herstel van de Europese economie, maar behoudt ieder land zijn soevereiniteit. We keren terug naar nationale valuta die de euro vervangen,

Dan zijn de sterkere Europese landen niet meer afhankelijk van de grillen van landen als Spanje en Griekenland en worden ze niet meegesleept in hun verval.

Een Europa dat niet alleen sneller herstelt van deze economische neergang maar ook haar motto van verscheidenheid recht aan doet, dat is mijn Europa.

 

Jens Emmers (17) zit op 6-vwo aan de Philips van Horne Scholengemeenschap in Weert, en schrijft een profielwerkstuk met de titel Does the European Union benefit Economic Growth in the Netherlands.

Met dank aan de 'opinie redactie' van NRC-Handelsblad

Copyright Webmaster PvH