Directeuren drie LVO scholen in Weert: uniek onderwijsaanbod voor iedere leerling

Leerlingen die in 2013 in Weert de overstap maken van de basisschool naar het voortgezet onderwijs, kiezen voortaan bewust voor de locatie van Het College, Philips van Horne of Het Kwadrant.

Het advies van de basisschool is namelijk leidend voor de toekomstige schoollocatie: leerlingen die voor VMBO basis-kader of de 6-jarige Techniekopleiding kiezen, gaan naar het Kwadrant, leerlingen met een MAVO of HAVO-advies gaan naar de Philips van Horne en de VWO’ers naar Het College.

 

Is deze herschikking noodzakelijk?

Ja. Zijn er voordelen? Een heleboel. Er ontstaat voor bijna iedere leerling een ongekend onderwijsaanbod.
Komend jaar zijn alle leerjaren van het VMBO –zoals vroeger- op het Kwadrant gehuisvest.

De MAVO begint dan op de Philips van Horne aan zijn vierde jaar, terwijl de HAVO er van oudsher al zit.

Nieuwe Havisten gaan naar de Philips van Horne. Alle brugklassers voor atheneum en gymnasium starten op Het College.

VWO’ers van de Philips groeien langzamerhand uit hun school. Voor de leerlingen van Het College Cranendonck verandert er niets.

Totaal onderwijsaanbod
De herschikking is noodzakelijk vanwege de daling van het aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs. De komende tien jaar loopt dat aantal met circa een kwart terug, van 4300 naar 3300. Om een kleine MAVO of HAVO op zowel Het College als Philips van Horne overeind te houden is geen optie. De gekozen herschikking biedt bovendien serieuze voordelen.

 

Jeffreye Vossen: “Je haalt de ongewenste concurrentie tussen de scholen weg en er komt een breder onderwijsaanbod voor alle leerlingen.” Een gymnasiast moest voorheen naar Het College, maar kon dan geen tweetalig onderwijs volgen. Nu wel. Ook kan een leerling van de Philips of het Kwadrant straks gebruik maken van alle voorzieningen van de Topsport Talentschool.

Alle scholen hebben de beschikking over het totale onderwijsaanbod dat we in de loop der jaren in de regio Weert ontwikkeld hebben: LOOT-school, Tweetalig Onderwijs, Technasium, zesjarige techniekopleiding, vooropleiding van het conservatorium, versterkt bèta-onderwijs, onderwijs voor hoogbegaafden, de Europese leeromgeving en vergaande samenwerking met het bedrijfsleven. Ik denk dat er weinig steden in Nederland zijn met zo’n uitgebreid onderwijsaanbod. Daar mogen we best trots op zijn”, vindt Vossen.

Herkenbaar karakter
Een ander voordeel is dat leerlingen van het VMBO in Weert niet meer na twee jaar College of Philips van Horne naar een andere school hoeven te verhuizen. Er is geen ‘knip’ meer in hun schoolcarrière. De leerlingen kunnen al vanaf het eerste jaar meteen met hun handjes aan de slag en aan hun beroepsprofiel werken. Op die manier krijgt het Kwadrant een nog herkenbaarder karakter. De start van de zesjarige doorlopende leerlijn van VMBO en MBO draagt daar een steentje aan bij.

Jan Mueters: “We zijn vorig jaar na een heel korte wervingstijd met één klas gestart. Dit nieuwe onderwijsaanbod is heel positief ontvangen bij ouders en leerlingen. Leerlingen die vroeger naar België of Horn gingen, blijven nu in Weert. Volgend schooljaar rekenen we al op twee eerstejaars klassen.”


Gebouwen sluiten aan bij leerlingen
Ook de MAVO is terug van weggeweest. Ze is theoretisch gericht en kruipt dicht tegen de HAVO aan. Het ouderwetse stapelen van diploma’s –eerst MAVO halen, dan naar de HAVO- is weer een mogelijkheid. “Het gebouw van de Philips sluit conceptueel goed aan bij de leerlingen”, zegt Peter-Mathijs Linssen. “We gaan aan de slag vanuit de bestaande situatie en zullen geleidelijk aan veranderingen en vernieuwingen doorvoeren.”

 

Het College is als gebouw geschikt voor maatwerk. Leerlingen genieten er een hoop keuzevrijheid in vakken, zolang ze het aankunnen.

 

Vossen: “Heel succesvol en onderscheidend voor Het College is het lesrooster. Iedereen elke dag dezelfde lestijden. Dat gaan we ook op de andere twee scholen proberen in te voeren. Dan heeft iedere leerling de kans om na drie uur aan schooloverstijgende activiteiten deel te nemen: sport, cultuur, muziek. Het campusidee. Het mooiste zou zijn als de twee andere scholen ook in deze hoek van de stad zouden komen te liggen. Samen met de KMS zou er een fantastische onderwijsboulevard kunnen groeien.


LVO-NIEUWSBRIEF VOOR OUDERS

DE KOMENDE MAANDEN VERSCHIJNT REGELMATIG EEN LVO-NIEUWSBRIEF OVER DE LAATSTE ONTWIKKELINGEN BINNEN HET ONDERWIJS IN WEERT.

 

IN DE EERSTVOLGENDE NIEUWSBRIEF WORDT OOK DE CENTRALE DIRECTIE VOORGESTELD.

 

 

 

OPROEP OUDERS OM MEE TE PRATEN...

 

Ouders die graag mee willen praten en denken over de Weerter ontwikkelingen kunnen deelnemen aan de klankbordavonden van de verschillende leerjaren.
 

Open dagen in maart 2013

De Open Dagen van het Het College, Philips van Horne en Het Kwadrant vinden plaats op 3 maart 2013, van 11.00 tot 15.00 uur. De Open Dag van College Cranendonck is op 2 maart tussen 10.00 en 12.30 uur.

 

De meeste leerlingen van de basisschool hebben dan hun schoolkeuzeadvies al gekregen en kunnen gericht komen kijken naar hun toekomstige school.

Ontwikkelingen Weerter onderwijs

LVO Weert verbindt de Philips van Horne SG, Het Kwadrant en Het College in de gemeente Weert en Cranendonck.

Deze drie scholen hebben besloten samen te werken om het gemeenschappelijk onderwijsaanbod en de kwaliteit van het onderwijs in de toekomst te garanderen. LVO Weert wil voorkomen, dat wanneer de daling van het leerlingaantal in het voortgezet onderwijs inzet het onderwijsaanbod in de gemeente Weert en Cranendonck minder breed wordt. De directie van LVO Weert, Marianne van Wegberg en John Hausmans, willen de komende maanden ouders van de drie scholen informeren over de voortgang en ontwikkelingen rond de drie middelbare scholen in Weert.
 
Locaties voor schooltypen
De huidige Weertse scholen (Het Kwadrant, Het College, Philips van Horne SG) worden locaties voor de verschillende schooltypen.

Afgelopen augustus zijn mavo leerjaar 1 t/m 3 gestart op de Philips van Horne SG en vmbo B-K leerjaar 1 t/m 4 op Het Kwadrant.

In augustus 2013 start havo leerjaar 1 op de Philips van Horne SG en starten atheneum en gymnasium leerjaar 1 op Het College.

Op havo, atheneum en gymnasium kan gekozen worden voor Tweetalig Onderwijs (Engels).

Samenwerking
De samenwerking tussen het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs zal inhoudelijk versterkt worden. Vanuit de diverse locaties worden voorlichtingsbijeenkomsten voor leerkrachten, ouders en leerlingen van groep 8 verzorgd. Deze bijeenkomsten vinden op de basisscholen plaats. De al bezochte scholen zijn positief verrast door de verschillende mogelijkheden die het Voortgezet Onderwijs in Weert te bieden heeft. Hier kunnen en mogen we trots op zijn!



Lesrooster
De drie medezeggenschapsraden van de drie scholen binnen LVO Weert (waarbinnen docenten, ouders en leerlingen vertegenwoordigd zijn) hebben een positief advies uitgebracht over het invoeren van een lesrooster met dagelijks vaste begin- en eindtijden vanaf augustus 2013.

Dit betekent dat de school van uw kind met ingang van het nieuwe schooljaar iedere dag op dezelfde tijd begint en eindigt.

Op Het College is dit nu al het geval. Daardoor kunnen leerlingen van alle locaties direct na schooltijd gebruik gaan maken van een extra programma dat wordt aangeboden. Gedacht kan worden aan sportklassen, huiswerkklassen, steunlessen, voorbereiding conservatorium etc.

Binnen het lesrooster wordt per leerstroom (vmbo, mavo, havo, atheneum, gymnasium) bepaald welke lesduur gebruikt gaat worden. Variaties van 25, 50, 75 of 100 minuten zijn mogelijk.


 

Copyright Webmaster PvH