Jongeren trots op streek door carnaval

Carnaval maakt 68 procent van de jongeren uit Brabant en Limburg trots op hun streek.
Wel ergert 39 procent van hen zich aan de toeristen uit andere delen van het land die 'onder de rivieren' carnaval vieren. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder tientallen carnavalsverenigingen en 2650 jongeren, waarvan er 1000 zijn opgegroeid in Brabant en Limburg.

Ook Philips van Horne leerlingen deden mee aan dit onderzoek.

 

De meerderheid van alle ondervraagde jongeren (55%) heeft wel eens carnaval gevierd en een kwart is van plan om dat dit jaar te doen. Het leukst aan dit feest vinden zij de sfeer/gezelligheid, de carnavalspakken en de praalwagens. Bijna alle carnavalsvierders (93%) verkleden zich; 54 procent was minstens een paar weken van tevoren al bezig met hun outfit.

 

Limburgers zingen, Brabanders drinken

Opvallend zijn de verschillen tussen Brabant en Limburg. Volgens 57 procent van de jongeren die opgroeiden in Brabant, is het drinken van alcohol onlosmakelijk verbonden met carnaval. Van de jongeren uit Limburg vindt slechts 45 procent dit. In Limburg wordt de carnavalsmuziek juist meer gewaardeerd. Van de Limburgse ondervraagden kan 89 procent carnavalsliedjes in dialect meezingen, van de jongeren uit Brabant kan 55 procent dit.



Tradities belangrijk
Aan de tradities rond carnaval hechten de jongeren die opgroeiden in Brabant en Limburg veel waarde: acht op de tien vinden het belangrijk dat deze tradities in stand worden gehouden. De helft (48%) vindt het belangrijk om zelf, naast te feesten, ook mee te doen met de tradities. Tevens zou 46 procent het een eer vinden om zelf Prins Carnaval te zijn. De Prins vinden zij, na de optocht en liedjes, de belangrijkste traditie.



Jonge aanwas bij carnavalsverenigingen
Driekwart (73%) zou het een groot verlies vinden als carnavalsverenigingen ophouden te bestaan. Het aantal jonge leden bij carnavalsverenigingen in Limburg is de afgelopen tien jaar dan ook toegenomen, blijkt uit een ander onderzoek van EenVandaag en de regionale omroep L1 onder 50 Limburgse carnavalsverenigingen. Lees hier het interview met Jeroen Verhoef (22 jaar) uit Made, Noord-Brabant, die een eigen carnavalsvereniging heeft opgericht.



Ben jij tussen de 12 en 24 jaar en wil jij ook je mening geven over actuele onderwerpen? Meld je dan hier aan voor het 1V Jongerenpanel van EenVandaag.

Over dit onderzoek
Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 1 tot 8 februari 2013, deden 2650 jongeren mee. Van hen zijn er 413 opgegroeid in Brabant en 584 in Limburg. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Copyright Webmaster PvH