Uniek “schoolrock”-festival viert jubileum

25e Van Horne Pop festival in Weerter Muziekcentrum De Bosuil met zeventien bands

Van Horne Pop, het popfestival van de Philips van Horne uit Weert, bestaat in april vijfentwintig jaar.
Deze 25e editie wordt gevierd met een jubileumconcert op vrijdag 5 april 2013 in het bekende Weerter muziekcentrum “De Bosuil”. Aanvang: 19.00 uur
.

 

Voorverkoop
Deze avond is toegankelijk voor leerlingen van de Philips van Horne, Het College en Het Kwadrant, oud-leerlingen en is ook toegankelijk voor andere belangstellenden.
Entree: 5 euro. Entreekaarten zijn vanaf morgen onder meer te koop in de aula van de Philips van Horne en verder bij: Het College, Het Kwadrant, Bruna-VVV, Kollee Muziek, MC de Bosuil in Weert, Bruna in Nederweert en Benelux KHB in Stramproy en De Prairie in Ell.


Het eerste deel van de avond bestaat uit de reguliere bandwedstrijd met deelname van twaalf schoolbands.

Tijdens het tweede deel van de avond is er een “Van Horne Pop Reunion Concert” met vijf rockbands die Van Horne Pop ooit hebben gewonnen of bands “die hoog zijn geëindigd en nog steeds bestaan”. De deelnemende “Reunion bands” zijn: hardrockband No Brakes, de popband Guarantee, de rhytm&blues formatie Route 66 (allen oud-winnaars), de indie-rockband Rhei en “The Philips van Horne All Stars Band” met coryfeeën als gitaarvirtuoos Joop Wolter, Rogier van Wegberg, een van de beste bassisten in Nederland, drummer Patrick Eijdems en de zangers Michiel van Horen en Kelly Kockelkoren (ex- SAT2D thans “Kill Ferelli”).


Schoolbands
De twaalf schoolbands die hebben ingeschreven voor deze jubileumeditie zijn: Teen Spirit (pop), Reputation (punkpop), Strontplaag (punk), Unhealthy (rock),  Second Girl  (pop),  LNBFP (blues/rock),Dj Diverso & Friends, The Jibberjabber Factory (pop/rock), Serotonin (pop),  Defeated Decade (melodic hardcore), Eagle X-ray ( rock) en The Oaken Towels (Bigband)).

Een aantal jonge schoolbands wordt,  in het kader van het project “Rockplein”,  gecoacht door docenten van RICK (Regionaal Instituut voor Cultuur- en Kunsteducatie.) Van de band die het hoogste eindigt wordt door RICK een CD gemaakt als aanmoedigingsprijs.  

Afterparty

Na het reünieconcert is er tussen 01.00 en 03.00 uur een Van Horne Pop-afterparty met de DJ’s Rob Poels en Bert van Dijk.

Presentatie
De presentatie is  in handen van Nadine Beurskens (vwo 6) en van de vroegere organisatoren van Van Horne Pop, Jan Leenders (1998-2003) en Bert van Dijk (2003-2009).
Het jubileumconcert “Van Horne Pop 25” begint om 19.00 (zaal open om 18.45 uur).

Jury
De jury bestaat dit jaar uit: Frans Sahertian (popliefhebber; receptionist Philips van Horne en de “stem van de Philips”), Tim Crins (oud-vwo leerling en zanger/gitarist van Route 66) en Wendy van Dooren (oud- vwo leerling; zangeres Van Horne Horne Pop winnaar “Lettuce”; 2008).



Weert FM

Het jubileumconcert wordt live uitgezonden door WeertFM op vrijdag 5 april tussen 19.00 uur en 01.00 uur. WeertFM is te ontvangen via de kabel in Weert op 87.5 FM en Nederweert op 94.4 FM en in de ether via FM op 107.5 Mhz in Weert en via 97.0 Mhz in Nederweert.
Van Horne Pop Wereldwijd?  www.weertFM.nl

 

Foto's:

Jeroen Claes

Lisanne Bosch

Sponsors "25e Van Horne Pop":

 

  • Art= Ontwerp- en reclameburo (Weert): ontwerp poster, flyer en entreebiljet
  • Drukkerij Buijs (Nederweert): drukwerk posters
  • Philips van Horne
  • De Bosuil
  • RICK: coaching bands en CD-registratie

KAARTJES KOPEN?

 

In de aula op:

  • maandag
  • woensdag
  • vrijdag

 

Slechts vijf euro.


OP=OP

Posters plakken en poster verspreiden

Achtergrondinformatie over
Van Horne Pop (1988-2013) en de Philips van Horne      


Inhoud:


1. Schoolmusicals
2. Van Horne Pop: uniek binnen het middelbare onderwijs in Nederland?
3. Korte terugblik op Van Horne Pop (1988-2013)
4. Philips van Horne en rockgroepen in Limburg
5. Uitstekende muzikanten: van Hans Teeuwen tot Linda Smeets en Frank van der Heijden.
6. Landelijke bands in Philips van Horne
7. Een aantal herinneringen aan / quotes over van Horne Pop:


Van musicals tot Van Horne Pop
Muziek en de Philips van Horne: een twee-eenheid



De Philips van Horne staat bekend als een “muziekschool”, een broedplaats van muzikaal talent op het gebied van klassieke muziek, musicals, pop en rock.
Hoe heeft de school zich zo kunnen ontwikkelen? Een terugblik…

Eigenlijk betreft het een samenspel van diverse factoren. Allereerst een schoolleiding die ruimte gaf aan mensen met –creatieve-  ideeën, mensen die elkaar enthousiasmeerden en vooral stimuleerden. Het besluit, in 1977, om van muziek een eindexamenvak te maken, speelde ongetwijfeld een grote rol in de verdere ontwikkeling van de Philips van Horne als “muziekschool”.
Een belangrijke factor was ook het gegeven dat het voedingsgebied van de Philips met al zijn harmonieën en fanfares, een groot muzikaal achterland vormde.
En niet vergeten de belangrijke rol van Frans van der Heijden (overleden in 2010) en zijn collega’s, de muziekdocenten John Gerits, Fons Heuvelmans, Ralph Hamer, Sharon van Dael en Sven Heijman. Frans Van der Heijden, auteur van de landelijke onderwijsmethode “Muziek op Maat”,  de man die verantwoordelijk was voor een lange musicaltraditie op de Philips met een reeks zelf gecomponeerde musicals.


1. Schoolmusicals


Sinds 1973 heeft de Philips van Horne, onder leiding van Frans van der Heijden, zes musicals  geproduceerd en uitgevoerd:
* Er is nog Hoop (1972),
* Vlieg daar eens (1976),
* Boem (1983),
* Biezjoes (1989) en
* De Sterren (1993).  
* De zesde musical, Bananaville, vond in 2005 plaats. In totaal heeft componist en arrangeur Frans van der Heijden de laatste veertig jaar maar liefst vijftien musicals geschreven, waaronder dertien schoolmusicals.
Alle musicals zijn op elpee, CD en/ of DVD verschenen en tot op de dag van vandaag brengen veel middelbare scholen in Nederland zijn schoolmusicals nog op de planken.
 


2. Van Horne Pop: uniek binnen het middelbare onderwijs in Nederland?

Naast het Van Horne Muziekgala (de 29e editie is onlangs op 12, 13 en 14 maart uitgevoerd in  het Munttheater in Weert

(zie actuele reportage www.pvanhorne.nl/reportages/index.php,


bezit ook Van Horne Pop regionale- en zelfs nationale bekendheid. (2008; BNN, L1). Er zijn, zo is gebleken,  weinig scholen in Nederland die jaarlijks zoveel rockbands voortbrengen. Het festival is inmiddels een begrip geworden in (Midden-) Limburg.

De Philips van Horne Scholengemeenschap (thans ca. 1700 leerlingen) heeft overigens ook een lange musicaltraditie. Sinds 1973 heeft de Philips van Horne zes musical geschreven en geproduceerd. Alle musicals zijn op elpee, CD  en/of/ DVD verschenen.

3. Korte terugblik op Van Horne Pop (1988-2013)
Het begon met de zeer populaire playbackshows in de beginjaren tachtig van de vorige eeuw…
Al snel vond er een verschuiving plaats naar het eveneens populaire soundmixen, gevolgd door optredens van schoolbandjes Aphrodesia en Class met de vrienden Franck van der Heijden en Rogier van Wegberg. Deze optredens vormden de “warming up” voor de eerste editie van het latere Van Horne Popfestival in 1988.
Omdat de school toen al de beschikking had over een enthousiaste groep muziekdocenten en al enkele grote zelfgeproduceerde musicals op haar naam had staan, was live muziek van een schoolband een logische volgende stap.
Deze ontwikkeling mondde uit in de eerste editie van het Van Horne Popfestival in 1988. Zes schoolgroepen deden toen mee.
In 1998 werd het 10-jarig jubileum gevierd met een groot jubileumconcert.
In datzelfde jaar werd er een CD uitgebracht onder de naam “10 jaar van Horne Pop”.

In 2008 vierde Van Horne Pop het 20-jarig bestaan. Zie trailer op You Tube www.youtube.com/watch


De eerste vijftien jaar was de coördinatie in handen van docent aardrijkskunde Jan Leenders. Van  2003-2008 nam docent LO Bert van Dijk de organisatie over. De laatste jaren is een werkgroep van docenten én leerlingen verantwoordelijk voor de organisatie.


4. Philips van Horne en rockgroepen in Limburg
Veel groepen die in Midden-Limburgse zalen en cafés spelen zijn hun carrière begonnen bij "Van Horne Pop".
In totaal hebben ca. 260 schoolgroepen (!) de afgelopen 25 jaar meegedaan aan dit unieke festival. Het effect op het Midden-Limburgse rockwereldje is niet te verwaarlozen.
Een groot aantal heeft meegedraaid of  is nog steeds actief in de regionale / nationale popscene:  The Wild Specialties (voorheen Texan Tail), Starfish Bowl, Guarantee, Meadow, The Feromones, Pecan Boulevard, Merijn Smeets, Roos Visser, Carla de Waal, Linda Smeets, e.a.
SAT2D, tweevoudig VHP winnaar in 2005 en 2006 en in 2008  winnaar van Nu of Nooit, opende op het “Metallica podium” Pinkpop 2008.

Hans Teeuwen
De school heeft al veel muzikale talenten afgeleverd aan de nationale muziekscène en de diverse conservatoria in het land. Niet alleen cabaretier Hans Teeuwen heeft op de Philips van Horne gezeten en muziek gemaakt, maar ook oud-leerling Frank van der Heijden (Baarn). Van der Heijden  heeft zijn sporen verdiend in de muziek o.a. als arrangeur/gitarist van The Night of the Proms en gitarist, producent/ arrangeur en musical director van rockviolist David Garrett;

zie www.youtube.com/watch.


Oud-leerling/bassist Rogier van Wegberg  uit Weert speelt sinds 2007 in The Electric Band van John Miles (Night of the Proms) en heeft gespeeld met o.a.  John Fogerty, Toto INXS, Joe Cocker, Mick Hucknall (Simply Red),Roger Daltrey (The Who), UB40, The Jacksons. Hij is een veelgevraagd sessiemuzikant. Zie: www.rogiervanwegberg.com/Rogier_van_Wegberg/Welcome.html


Maar ook talenten als percussionist Ramon Lormans, zangeres Linda Smeets (onlangs nog te zien in The Voice of Holland) en Michiel van Horen (o.a.  radio 2, 3FM, Dogman en Go to the Max).

5. Uitstekende muzikanten: van Hans Teeuwen tot Linda Smeets, Roos Visser, Rogier van Wegberg en Franck van der Heijden…

In totaal hebben ca. 260  schoolgroepen(!) en duizenden leerlingen de afgelopen 28 jaar meegedaan aan zowel Van Horne Pop als  het Van Horne Muziekgala. Een indrukwekkend aantal groepen en beroepsmusici met Philips van Horne-roots zijn nog steeds actief in de nationale en Midden-Limburgse muziekscene en zijn hun carrière ooit begonnen bij “Van Horne Pop” of het “Van Horne Muziekgala”.

• Ramon Lormans (percussionist) docent conservatorium Amsterdam,
* Hans Teeuwen (cabarettier; zanger)
• Rogier van Wegberg docent conservatorium Enschede, bassist o.a. van Night of the Proms en band van Do; geluidsmixage TV- en CD Night of the Proms
• Frank van der Heijden;  gitarist, arrangeur, dirigent (o.a. arrangeur van Night of the Proms; producer /arrangeur  van rockviolist David Garrett; bewerking van de NOS tune “Met Het Oog op Morgen”
• Ron Kessels (Nieuw-Zeeland, geluidstechnicus van o.a. Muse, Silverchair en Snow Patrol)
• Ian van den Berk (violist)
• Arno Schlijper; o.a. docent ArtEZ Popacademie; toetsenist in o.a. Seven Eleven, DO,   
Dancing with the stars.
• Michiel van Horen (o.a. Radio 2, 3FM, zanger van Dogman en Go to the Max)
• The Wild Specialties   
• Starfish Bowl
• Guarantee
• Meadow
• SAT2D (Pinkpop 2008)
• Merijn Smeets
• Roos Visser (zangeres)
• Carla de Waal (zangeres)
• Linda Smeets (zangeres; o.a. bij Rowwen Hèze)
• Rita Scheffers (dirigent van o.a. Giocoso; teamleider RICK)
• Rob Mertens (bassist).

6. Concerten bekende (inter-)nationale bands in Philips van Horne

Als afsluiting van o.a. de PvH-Activiteitendagen werden regelmatig landelijk bekende bands uitgenodigd. Zo was de KRO aanwezig met een live radioregistratie van Rock Temple van Vincent van Engelen met o.a. The Shaking Pyramids.
Vara-TV maakte in het Munttheater vol met Philips-leerlingen opnamen van het jongerenprogramma “Je ziet maar” van presentatrice Hanneke Kappen met schitterende optredens van de Engelse bands King en Killing Joke.
Onvergetelijk waren ook de concerten in de aula van bands als: Partner, Blowbeat, Urban Heroes, Spargo, Time Bandits, Toontje Lager, Jansse Bagge Bend en in 1993 in de -alcoholvrije- jubileumfeesttent, Rowwen Hèze.
Tijdens het 40-jarig jubileum van de school in 2008 was Rowwen Hèze wederom van de partij.

Copyright Webmaster PvH