Delegatie Philips van Horne tijdens MEP

Officieel verslag van de Limburgse MEP Conferentie door het Philips van Horne College

 

De Limburgse MEP Conferentie 2013 (15-04 t/m 18-04 2013) werd mogelijk gemaakt door Stichting MEP Limburg. Dit verslag is aangeleverd door de gedelegeerden van het Philips van Horne College.

 


De Limburgse MEP Conferentie wordt georganiseerd door Stichting MEP Limburg. Deze stichting stimuleert de bewustwording van Europa en de (Europese) politiek onder jongeren. Je neemt als Limburgse school aan de Limburgse MEP Conferentie deel met een delegatie van 6 scholieren en iedere school vertegenwoordigt tevens een EU-lidstaat.

 

Gedurende de gehele conferentie ben jij een ware Europarlementariër. Je wordt onderverdeeld in commissies met bepaalde vraagstukken die je met jouw commissie en volgens de belangen van jouw land zal proberen op te lossen.

 

De uiteindelijke bundeling van deze oplossingen heet een resolutie, die je op de laatste dag indient bij het voltallige Parlement. Vervolgens zal de resolutie uitvoerig behandeld worden. Voor meer informatie over het project zelf kunt u de website www.meplimburg.nl bezoeken.

 

Bij aankomst op station Maastricht werd het al snel duidelijk dat het tussen de commissieleden klikte en wij een fantastische week tegemoet zagen. De teambuilding bestond uit een fotospeurtocht door Maastricht, die ons langs de bekendste bezienswaardigheden bracht en uiteindelijk eindigde bij het Gouvernementsgebouw. Eenmaal aangekomen bij congrescentrum Rolduc pakte iedereen met zijn of haar kamergenoot zijn spullen uit en kleedde zich formeel. Na de lunch begonnen de eerste commissievergaderingen. Na deze vergaderingen vertrokken we opnieuw naar het Gouvernementsgebouw te Maastricht waar de Limburgse MEP Conferentie officieel werd geopend. Raphaël Lepot, voorzitter van Stichting MEP Limburg, verzekerde ons dat dit een uitermate leerzame week zou worden, iets wat niet iedereen op dat moment reeds besefte. Volksvertegenwoordiger Karin Straus uit de Tweede Kamer koos voor een interactieve aanpak, waarin de deelnemers naar voren mochten komen en vragen aan haar mochten stellen.

 

De tweede dag was bijzonder lang, maar ook zeker leuk en de moeite waard. Het grootste gedeelte van deze dag stond namelijk in het teken van commissievergaderingen, aangezien diezelfde avond de resoluties al ingeleverd moesten worden. Na een ochtend en middag vol discussies, koffie en koekjes was het ’s avonds een hele opluchting dat onze resolutie af was. Als beloning voor ons harde werk zijn wij ’s avonds naar SnowWorld gegaan om hier te ontdekken welke commissie het best presteerde in de sneeuw. Na de sneeuwspelen werd er nog een zeer leuke après-ski gehouden waarna iedereen, eenmaal terug in het Rolduc, vrij snel het warme bed opzocht.

 

De woensdag begon met een aangename rondleiding door het Rolduc, die vooral de moeite waard was door onze amusante gids. ’s Middags vonden de delegatievergaderingen plaats, waar we de kans kregen de overige leden van onze delegatie te overtuigen van de opgestelde resoluties. Vervolgens vertrokken we te voet naar Kerkrade om te dineren en te lobbyen. De lobbysessie vond plaats in het Raadshuis van Kerkrade. Tijdens deze lobbysessie kregen we de kans degenen, die nog niet overtuigd waren van de door ons voorgelegde resolutie, te overtuigen. Na dit enkele uren gedaan te hebben werd de lobbysessie voortgezet in de kelderbar van Rolduc en werden tot laat in de nacht speeches geschreven.

 

Op laatste dag van de conferentie zijn wij al vroeg vertrokken naar het Gouvernementsgebouw waar de plenaire vergadering plaats zou vinden. De resolutiebehandelingen waren vrij intensief en er werd veelal flink gedebatteerd over onenigheden. Met als resultaat dat na de laatste vergadering ook de nodige resoluties waren afgewezen. De Limburgse MEP Conferentie werd na de resolutiebehandelingen afgesloten en de Limburgse delegatieleden, die Limburg zullen vertegenwoordigen op de Nationale MEP Conferentie, werden bekend gemaakt.

 

Al met al was het een zeer leerzame en intensieve week. Wij hebben veel geleerd en de nodige kennis opgedaan tijdens de commissievergaderingen, van het lobbyen en natuurlijk tijdens de plenaire vergaderingen en hebben veel nieuwe vrienden leren kennen. Maar ook van het dieper nadenken over Europese vraagstukken en de moeilijke situaties waarin politici zich vaak bevinden hebben wij veel van opgestoken. Wij hopen dan ook dat Stichting MEP Limburg zich nog velen jaren zal inzetten voor de toekomstige MEP’pers.

 

Delegatie Philips van Horne V.L.N.R.:
Renske Berkvens, Jelle de Vries, Marcel Meeuwissen, Henk Sentjens, Lex Tavenier,
Milou Rademaekers en commisievoorzitter Eline Berger

 

Copyright Webmaster PvH