Philips van Horne Terugkomdag 18 januari 2013

Beste leerling van de Tweede Fase én ouders,

 

Wist jij dat meer dan de helft van de eerstejaarsstudenten aan universiteiten en hogescholen de studie beëindigt of overstapt tijdens dat eerste jaar?

 
In veel gevallen had het maken van de verkeerde keuze voorkomen kunnen worden, als studenten zich beter hadden geïnformeerd over de aard en de inhoud van die studie.

Om jou te helpen bij het maken van de juiste keuze organiseert de Philips van Horne sg. elk jaar een zogenaamde terugkomdag. Voor deze dag – of beter gezegd: avond – nodigen wij oud-leerlingen van onze school uit om jullie te vertellen over hun ervaringen op hogeschool of universiteit.


Zowel eerste- als tweedejaarsstudenten van zoveel mogelijk uiteenlopende studies en studierichtingen zijn die avond vertegenwoordigd.


Je kunt bij hen terecht met al je vragen over een bepaalde studie over het studeren in het algemeen. Denk daarbij aan vragen als:

  • Hoe zwaar is de studie?
  • Hoe is de sfeer op de school?In hoeverre is er goede begeleiding?
  • In hoeverre zijn er aansluitingsproblemen wat betreft leerstof?
  • Wat moet je allemaal kunnen en kennen om aan de studie te beginnen?
  • Is er een toelatingsprocedure en zo ja, hoe gaat dat in zijn werk?
  • Hoe is het om op kamers te wonen of om op en neer te reizen?
  • Hoe zit het met de studiebeurs?
  • En wat je verder wil weten.


Noteer dus alvast in je agenda: 18 januari 2013 van 19.00 u tot 20.30 u: Terugkomdag


Op de decanenportal kun je op de hoogte blijven van de oud-leerlingen, die zich al hebben aangemeld.

Ook ouders zijn van harte welkom. Ouders stellen vaak een andere vragen dan de leerling. Deze combinatie van vragen kan leiden tot goede informatie op basis waarvan een studiekeuze gemaakt kan worden.


Hoge School Zuyd zal deze avond ook aanwezig zijn om vragen van jullie te beantwoorden die specifiek betrekking hebben op deze HBO school.

Mochten we je nog niet overtuigd hebben, dan volgen hier enkele reacties van oud-leerlingen die in de vorige jaren de terugkomdag bezochten.

 

Ireen Korten (havo): ‘Het volgen van een meeloopdag of het bezoeken van een open dag is altijd nuttig, echter hierbij krijg je bepaalde specifieke informatie meestal niet, terwijl je bij deze avond een beter idee krijgt over hoe een overstap voor een leerling met Philipsachtergrond is.’



Bart Driessen (vwo):’Voor de terugkomdag was ik een grote twijfelaar. Uiteindelijk heb ik de studie Economics in Maastricht gekozen. Twee oud-leerlingen hebben mij tijdens deze avond ervan kunnen overtuigen dat deze studie voor mij leuker en interessanter is en bruikbaarder voor de toekomst.’



Marijke Hendrikx (havo): ‘Als je een leerling van de opleiding zelf kunt spreken, krijg je een beter en een realistischer beeld van de opleiding, waardoor je makkelijker je keuze kunt maken.’



Job Verhijden (vwo): ‘De terugkomdag onderscheidt zich van open dagen, informatiedagen en meeloopdagen door haar persoonlijke karakter. Het fijne hiervan is dat de informatie die je krijgt veel dieper gaat dan de basis (reclame) praatjes van de vervolgscholen zelf.’



Ilse Vossen (havo): ‘Mijn eerste keuze stond al vast, maar ik had ook een tweede keuze nodig. Ik heb hier met verschillende oud-leerlingen gepraat en een andere leuke studiekeuze gevonden. Ik heb op deze avond meteen een meeloopdag voor deze studie geregeld en hierna stond mijn tweede keuze vast.’


Isabelle van Geleuken (havo): ‘Voordat ik vorig jaar naar de terugkomavond ging, stond het voor mij eigenlijk al vast dat ik Logopedie wilde gaan doen. Maar toch wilde ik er verschillende meningen over horen.
Toen ik daar kwam waren er twee oud-leerlingen die deze opleiding volgen op Hogeschool Zuyd in Heerlen. Ze waren allebei erg positief en enthousiast over de opleiding. Dat maakte mij natuurlijk ook enthousiast! Maar ze waren ook eerlijk over de lange reistijd en over het feit dat er veel Duitse studenten op school zaten.
Ik vind het niet fijn om erg lang te reizen want dat is erg vermoeiend, vandaar dat ik zelf voor de opleiding Logopedie heb gekozen bij de Fontys in Eindhoven.
Verder vertelden de oud-leerlingen leuke verhalen over de opleiding en mocht ik even kijken in de boeken die ze bij zich hadden. Na deze avond was mijn keuze definitief.’


Sanne Biesmans (vwo): ‘Tijdens deze avond heb ik een meeloopdag kunnen organiseren.’

Karlijn Verhijden (havo): ‘Elk jaar heeft de Philips van Horne een terugkomavond voor oud-leerlingen in de schoolagenda staan en ook dit jaar weer. Uit mijn ervaring is dit een leerzame, informatieve, gezellige en plezierige avond. Er komen die avond leerlingen die ook op de Philips hebben gezeten en die nu een HBO-opleiding of een universitaire opleiding volgen. De oud-leerlingen zijn dan bereid om over de inhoud van hun studie te vertellen aan de huidige leerlingen van de Philips.
Het is heel leerzaam, omdat je zelf vragen kunt stellen over dat wat je belangrijk vindt om te weten over de studie en de oud-leerlingen geven er uit hun eigen ervaring antwoord op. Ook hebben ze vaak studieboeken bij zich. Dat is heel handig, want dan kun je meteen even van de studie proeven in de boeken. Dus leerlingen van de Philips: kom naar de oud-leerlingen terugkomavond!’



Het zal duidelijk zijn dat je op deze avond nuttige informatie krijgt die je waarschijnlijk niet krijgt tijdens open dagen of meeloopdagen. Maak er dus gebruik van!




Wij wensen jullie via deze weg fijne feestdagen en de beste wensen voor 2013 en hopelijk tot vrijdag 18 januari!



Namens de Werkgroep Terugkomdag Oud-leerlingen,


Frank Stals, teamleider havo
George Sonderkamp, teamleider vwo

 

Copyright Webmaster PvH