Slotvergadering Philips van Horne in teken van afscheid

Personeel en oud-personeel van de Philips van Horne nemen op vrijdag 28 juni tijdens de officiële afsluiting van het schooljaar 2012-2013 afscheid van o.a. de leraren Ralph Hamer, George Dölle, Harry Balk en Jan Leenders.

Ook wordt afscheid genomen van Leon Smeets, die gebruik gaat maken van de Levensloopregeling.

Tevens neemt de school afscheid van docenten met een tijdelijke aanstelling én docenten, die in het kader van de herschikking van het onderwijs in Weert les gaan geven op Het Kwadrant en Het College.

 

Persoonlijk afscheid nemen...?

Na het officiële gedeelte in de aula en de traditionele lunch is er van 14.00 tot 15.30 uur gelegenheid voor oud-leerlingen, leerkrachten en belangstellenden uit de regio Weert om persoonlijk afscheid te nemen van de leraren Hamer, Smeets, Dölle, Balk en Leenders.

 

Tijdens deze feestelijke bijeenkomst zal de muziek verzorgd worden door de winnaars van het 25e Van Horne Pop, The Oaken Towels.

Programma

 

10.15 uur            Inloop in de Aula

10.30 uur            Plenaire vergadering; o.a. terugblik op het schooljaar 2012-2013 door

                           locatiedirecteur Peter-Mathijs Linsen

11.00  uur           Afscheid  van collegae

12.45 uur            Lunch in kantine De Toren

14.00 uur            Borrel en gelegenheid tot persoonlijk afscheid nemen

15.30 uur            Einde feestelijke bijeenkomst

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Over Ralph Hamer, George Dölle, Harry Balk, Jan Leenders en Leon Smeets

George Dölle (53)

Drs. George Dölle studeerde af in de Klassieke Taal- en Letterkunde op 28 maart 1985 aan de (toen nog) Katholieke Universiteit te Nijmegen. Hij werd op 1 augustus 1985 aangesteld als docent Latijn en Grieks op het gymnasium en atheneum van de Philips van Horne.

 

George Dölle was naast het onderwijs in de klassieke talen op diverse terreinen actief binnen de school.

Zo is hij ca. zeven jaar lid geweest van de MR waarvan de laatste vier jaar als voorzitter.

Rond de eeuwwisseling werd hij lid en spoedig daarna voorzitter van de Commissie Buitenschoolse Activiteiten.George Dölle organiseerde vanaf 1986 tot 2010 elke twee jaar een vier wekende durende reis naar Griekenland. Ook was hij de grote animator van de Rome reis.

Deze studiereis vond elke twee jaar plaats  in de periode 1997-2011.

Van 2000 tot en met 2004 heeft Dölle jaarlijks een aantal bezinningsdagen voor docenten georganiseerd (en ook tweemaal voor zijn eindexamenleerlingen), in samenwerking met de bisschoppelijk gedelegeerde voor het middelbaar onderwijs, Theo van der Zee.

Op 4 juli 2011 voltooide hij de masteropleiding Theologie aan de Universiteit Tilburg. George Dölle werd op 10 september 2011 tot diaken gewijd in de Abdijkerk te Rolduc.

Hij is toen direct benoemd tot kapelaan in de Christoffel- en H. Michaëlparochies te Roermond-Herten. Op 2 juni 2012 werd diaken Dölle tot priester gewijd in de kathedraal te Roermond. George Dölle blijft verbonden aan het onderwijs.

In september 2012 werd hij benoemd tot docent Latijn en Grieks aan het Grootseminarie Rolduc te Kerkrade.

 

Op 26 april jl. gaf hij zijn laatste les op de Philips van Horne.

Zie reportage laatste les G. Dölle:

http://www.pvanhorne.nl/reportages/index.php?id=1815

 

Jan Leenders (64)

Drs. Jan Leenders was tot 1967 leerling van het Bisschoppelijk College en studeerde van 1967 tot 1974 “Niet-Westerse Geografie” en “Onderwijsgeografie" aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

In 1971 liep hij als 22-jarige stage op de pas opgerichte fusieschool Philips van Horne SG.


In 1972 werd hij op de Philips aangesteld als leraar aardrijkskunde op havo en vwo. In 1973 deed hij doctoraal onderzoek in een krottenwijk in Tunis, Tunesië.

Naast zijn kerntaak als leraar aardrijkskunde was hij jarenlang mentor van diverse bovenbouwklassen en vanaf de jaren ’90 mentor van brugklassen.

Rond de eeuwwisseling was hij twee jaar coördinator van de brugklassen mavo, havo en vwo. Leenders was in in die tijd (2000) initiator van het Vwo-plus project.

In de jaren ‘80 en ‘ 90 was hij eerst lid en later talloze jaren voorzitter van de commissie Buitenschoolse activiteiten.

Hij was voorzitter van de jubileumcommissies “25 jaar Philips van Horne” (1993) en “40 jaar Philips van Horne” (2008).


In totaal acht jaar (tot 2013) was hij lid van de MR en na de eerste herschikking van het Weerter onderwijs in 2006 enkele jaren voorzitter ad interim.

Leenders was tevens oprichter van de werkgroep “ Philips van Horne en Derde Wereld”; oprichter en vijftien jaar presentator Van Horne Pop en presentator van diverse activiteiten (o.a. Van Horne Muziekgala in het Munttheater). Hij was vanaf de eerste editie samen met Herman van Horen vijftien jaar redacteur bij het personeelsblad Van Horne Info.

Ook speelde hij mee in drie van de zes musicals van de Philips van Horne.

De laatste vijftien jaar was hij tevens functionaris “PR en Publiciteit” en vanaf 2001 redacteur van de website Philips van Horne.

Zie reportage laatste les Jan Leenders:

http://www.pvanhorne.nl/reportages/index.php?id=1858

 

HARRY BALK (63)

In 1973 kon Harry Balk vervroegd uit militaire dienst.

Als onderwijzer met hoofdakte begon hij in het lager beroepsonderwijs.

Hij doceerde biologie, Nederlands en wiskunde. Daarna studeerde hij eerstegraads tekenen.

 

Vanaf 1979 gaf Harry Balk het vak tekenen op de Philips, later in combinatie met het nieuwe vak CKV en tot halverwege 2010 alleen dit vak.

Van beide secties was hij voorzitter, om beurten met zijn vakgenoten.

Balk was jarenlang mentor van brugklassen en van bovenbouwklassen havo en vwo.

Hij organiseerde ‘de instuif’ voor de onderbouw, theaterbezoek, projectweken, vieringen, excursies en reizen en hij werkte mee aan de twee schooljubilea en musicals.

 

Als geboren Maastrichtenaar was Harry Balk tijdens de vele “Philips” carnavalsbals schitterend verkleed en prominent aanwezig.

Tot aan het nieuwe millennium was hij afdelingscoördinator brugklas; tot een paar jaar daarna coördinator” veiligheid” en “kunst en cultuur”.

In 2004 werd hij teamleider van bovenbouw havo en twee jaar later van de bovenbouw vwo. Het laatste half jaar van 2010, tot eind november, was hij interim locatiedirecteur.

Tot 1 december 2011was Harry Balk  locatiedirecteur van de Philips van Horne.

Sindsdien, tot aan 1 augustus, werkt hij voor LVO-Weert.


RALPH HAMER (33)

Ralph Hamer (33) is in 2004 afgestudeerd aan het conservatorium in Maastricht en kwam na enige korte vervangingen in april 2005 op de Philips van Horne.


Daar ontplooide hij zich tot een enthousiaste, kundige collega. Naast zijn hoofdtaken als muziekleraar en brugklasmentor was Ralph Hamer op diverse terreinen binnen de school actief.

Zo was hij initiator en organisator van Van Horne Unplugged, medeorganisator van het Van Horne Muziekgala, coördinator Voco, muzikaal leider tijdens kerstvieringen en sectievoorzitter muziek. Ook op onderwijskundig gebied liet Ralph Hamer zich niet onbetuigd.

Hij was ook hij mede-ontwikkelaar “Vakoverstijgend kunst en cultuurproject "Teen en Tander", mede-ontwikkelaar methode Leren Leren voor de Mavo "Zus en Zo" en ontwikkelde hij een eigen muziekmethode voor Mavo 1 en Mavo 2.

Ook is hij begeleider LGF leerlingen, stagebegeleider studenten conservatorium Maastricht en lid van de
werkgroep Talentontwikkelingsroute.


Nu 8 jaar en ongeveer 3 maanden later heeft hij een baan geaccepteerd aan het Romboutscollege in Brunssum, de plaats waar hij al het overgrote deel van zijn leven woont).

Het “Rombouts” is zijn oude middelbare school waar hij van 1992 t/m 1999 het VWO heeft gevolgd en in het schoolorkest heeft gespeeld. Hij op deze school de enige muziekdocent en gaat les geven van 1 mavo t/m 6 vwo.

Naast het lesgeven gaat Ralph ook het schoolorkest dirigeren.

LEON SMEETS (62)

Drs. Leon Smeets, docent wiskunde, startte in 1974 zijn onderwijsloopbaan bij de Philips van Horne.

In de periode  1977 – 1997 was hij  initiator en begeleider van het schaakteam van de Philips van Horne.

Met dit team werd hij maar liefst zes keer kampioen van Limburg, met als absoluut hoogtepunt de 3e plaats bij het nationaal kampioenschap in 1997.

Ook was Smeets vanaf 1976 actief bij de Wiskunde Olympiade. Ook hier een hoogtepunt: twee leerlingen van de Philips van Horne mochten Nederland vertegenwoordigen bij de Internationale Wiskunde Olympiade.

 

In 1979 was hij  medeoprichter van een docentenraad (voorloper van de MR).

Van  1993 – 1997 was Leon lid van de MR. Hij meldde zich weer aan bij de MR in 2010.

 

Daarnaast was hij betrokken bij vele commissies die te maken hadden met de organisatorische kant van het onderwijs.

Enkele voorbeelden: de commissie Taakbeleid (1994) , de commissie Bevorderingsbeleid (2003), de commissie Inrichting PTA's en herkansingsregeling.

Ook op sportief gebied was Leon Smeets actief.

Van 1974 tot 1990 was hij te vinden bij het docentenvoetbal op de dinsdagmiddag en in 2011 was hij een van de initiatiefnemers van de beklimming door het PvH wielerteam van de Mont Ventoux (voor het onderwijsproject in Yemen) , de beklimming in 2012 van de Alpe d’Huez en in 2013, met Pinksteren,  de Amstel Goldrace.

 

Leon Smeets maakt komend schooljaar gebruik van de "levensloopregeling" en neemt op 28 juni officieus afscheid van de Philips van Horne.

Copyright Webmaster PvH