Vwo-plus brugklas Philips van Horne in TeleacNOT programma

Vwo-plus brugklas Q werd dinsdag 9 december meer dan twee uur lang gefilmd door TeleacNOT. In samenwerking met o.a. de Stichting Beroepskwaliteit Leraren registreerde Teleac het bezoek van de brugklas aan de expositie van de Weerter kunstenaar Gard van Wegberg in de Tiendschuur.
In het kader van de vwo-plus module “plaatselijke cultuur” kregen de 22 leerlingen tekst en uitleg van John van Cauteren, conservator van het museum. De 87-jarige kunbstenaar Gard van Wegberg was ook aanwezig. Hij beantwoordde een aantal vragen van leerlingen.
Na het bezoek aan de Tiendschuur kregen de leerlingen van tekenlerares Gerty Reijnders vervolgopdrachten in het tekenlokaal op school; opdrachten op basis van schetsen die de leerlingen hadden gemaakt van de schilderijen van van Wegberg.


TeleacNOT gebruikt de opnamen voor een serie programma’s over bijzondere kleinschalige onderwijsprojecten. De film is bestemd voor Leraar24, een internetportal vóór en dóór leraren. Opgezet o.a. door Kennisnet, SBL en de Open Universiteit.


Leraar24 is een crossmedial platform, bedoelt “ter ondersteuning en professionalisering van de leraren in het primaire en  voortgezet onderwijs en het MBO”. Leraar24 biedt docenten in Nederland praktische en toepasbare informatie in de vorm van thematische filmpjes en dossiers. De website biedt tevens de mogelijkheid om elkaar digitaal te ontmoeten en informatie uit te wisselen.


Het filmpje met de Weerter brugklas zal naar verwachting eind januari 2009 online staan op www.leraar24.nl  en zal worden getoond op de Nederlandse Onderwijs Tentoonstelling in Utrecht.



Vwo-plus en Philips van Horne
In 2000 is de Philips van Horne begonnen een aanvullend onderwijsprogramma te ontwikkelen “om de VWO-leerling de kans te bieden zich breder te oriënteren op de wereld om zich heen”.

Dit programma werd VWO-plus genoemd.
Het doel van dit programma is om:

(1) meer uitdaging bieden waardoor talenten en kwaliteiten van de  VWO-leerling beter worden benut,

(2) versterken van vaardigheden zoals zelfstandig werken, samenwerken in groepjes, organiseren en verantwoordelijkheid dragen,

en

(3) het bevorderen van bovenstaande vaardigheden door het toewerken naar een eindpresentatie voor medeleerlingen, ouders en docenten op het einde van het schooljaar.


Er worden in klas 1 en 2 drie verschillende modules aangeboden aan de VWO-plus leerling. In de brugklas bestaat het programma uit (1)“cultuur”, (2) “debatteren” en (3) “navigatiekunde en meteorologie”. In VWO 2 zijn de programmaonderdelen (1) “astronomie-biologie”, (2) “filosofie” en (3) het project “Levend Frans”. Deze modules zijn ondergebracht in lessen van bepaalde vakken.


Om deze projecten uit te voeren wordt het aantal lesuren per week niet uitgebreid, maar het tempo in de normale lessen wordt verhoogd om tijd vrij te maken voor de modules. Excursies kunnen wel gedeeltelijk buiten schooltijd vallen.

Na de Tiendschuur: uitwerken schets in het tekenlokaal

Foto's:

Jan Leenders

Copyright Webmaster PvH