Eexpositie "Weert is veranderd" in Paterskerk met uniek fotomateriaal


De burgemeester van Weert, mr. Jacques Niederer, heeft vrijdagavond 12 september in de Paterskerk de opening verricht van de fototentoonstelling "Weert is veranderd"

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar wordt er op initiatief van Bart Maes van ART= ontwerp- en reclameburo in samenwerking met de Stichting Paterskerk, het Gemeentearchief Weert en de historische kring De Aldenborgh een grote fototentoonstelling over Weert georganiseerd in de Paterskerk aan de Biest. Dit jaar wordt een beeld gegeven van het dagelijks leven in Weert tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog, bezetting en bevrijding.

 

1914-1918
Hoewel het nog even spannend was in 1914 en de mobilisatie werd afgekondigd, ging de Eerste gelukkig grotendeels aan Nederland voorbij. Onze zuiderburen leden echter wel zwaar onder deze oorlog. Nederland ondervond slechts hinder. Een stroom van Belgische vluchtelingen moest worden opgevangen.

 

1940-1945
Voor Nederland was de Tweede Wereldoorlog de Grote Oorlog. De schok was groot toen de Duitsers in 1940 ons land binnenvielen. De Duitse bezetter zorgde ervoor dat de hele maatschappij den totalen Krieg onderging. Veel mensen waren er zich ten tijde van de oorlog al van bewust dat ze in een historisch bijzondere periode leefden. Sommigen hielden dagboeken bij, anderen bewaarden bijzondere “oorlogsvoorwerpen” en een enkeling maakte foto’s. Ook in de oorlog ging het alledaagse leven gewoon door: er werd gewerkt, gesport, gefeest en gerouwd.

 

Jong en oud
Er is groot verschil tussen diegenen die de oorlog bewust hebben meegemaakt en zij die daarvoor te jong zijn: de ouderen spreken uit eigen ervaring, terwijl de “jongere garde” de verhalen slechts kent van “horen zeggen” en uit de boeken. Deze tentoonstelling is voor beide groepen: bij de een zullen de herinneringen bovenkomen, bij de ander de verbazing over een zo totaal ander tijdsgewricht van nog niet eens zo lang geleden. Bij iedereen zal afschuw over dictatuur en bezetting overheersen.

 

Catalogus
Voor de tentoonstelling in de Paterskerk en bijbehorende catalogus werden maar liefst 700 foto’s aangeleverd en bekeken. Een groot deel daarvan is afkomstig uit de verzamelingen van het Gemeentearchief Weert. Een van deze interessante collecties is die van J. de Haan. Bij de bevrijding van Weert in september 1944 schoot hij een aantal rolletjes vol en maakte zo prachtige sfeervolle kleurendia’s, met veelal feestelijke taferelen. Ook van inwoners van Weert en de regio kregen de organisatoren veel foto’s. Uiteindelijk werden er circa 260 afbeeldingen geselecteerd voor de tentoonstelling en de catalogus.

 

Foto's
De foto’s zijn te verdelen in een aantal onderdelen. Na foto’s over de Eerste Wereldoorlog volgen er foto’s over de komst van het garnizoen naar Weert aan het einde van de jaren dertig van de vorige eeuw. De mobilisatie en het binnenvallen van de Duitsers in mei 1940 is een volgende fase. Ook met betrekking tot Weert zijn er foto’s van kapotte huizen en bruggen en tanks in de straten.

Er zijn veel foto’s uit de bezettingstijd, onder andere: de installatieplechtigheid van de NSB-burgemeester, maar ook sportwedstrijden.
Van de bevrijding van Weert zijn schitterende afbeeldingen. De bevrijding had ook zijn keerzijde: vrouwen die relaties hadden met Duitsers of Duitsgezinden werden kaalgeschoren.
De organisatoren van de deze tentoonstelling hadden de intentie om een breed en genuanceerd beeld te laten zien van Weert in oorlogstijd. Wiel Nouwen, Frits Weerts en Bart Maes zijn daar, met steun van onder andere Theo Schers van het Gemeentearchief,  heel goed in geslaagd. Ze hebben ook een schitterende catalogus gemaakt. Deze is tijdens de expositie te koop in de Paterskerk voor € 15,- (inclusief toegangskaartje) en na afloop in de boekhandels van Weert.


De tentoongestelde foto’s zijn voor € 5,- per stuk te koop. De opbrengst van de tentoonstelling komt ten goede aan de Stichting Paterskerk de Biest voor het onderhoud en restauratie van de uit 1461 stemmende monumentale Paterskerk.

De expositie is van zaterdag 13 september tot en met zondag 5 oktober van 13.30 tot 16.30 uur te bezichtigen in de Paterskerk, Biest 43 te Weert. Entree: € 2,50.

Op de website www.weert-is-veranderd.nl  is meer informatie te vinden.

Via de website kunnen ook de tentoonstellingen van voorgaande jaren bekeken worden. Belangstellenden kunnen ook de catalogi bestellen.

Copyright Webmaster PvH