JOEP HERMANS EN JOOST STULTIENS BIJ BESTE ACHT VU INTERNETSYMPOSIUM

Twaalf vwo 5 leerlingen hebben, in groepjes van twee, vanaf maart voor het vak scheikunde een eigen onderzoek uitgevoerd met als onderwerp gastronomie.

 

Dit onderzoek maakte deel uit van een wedstrijd uitgeschreven voor de VU. Leerlingen van VWO 5 werden uitgedaagd tot het uitvoeren van een eigen onderzoek en moesten hierna een wetenschappelijk artikel schrijven in het Engels.

 

In dit artikel beschreven ze wat voor onderzoek ze gedaan hadden en wat de resultaten van het onderzoek waren. In het totaal deden er meer dan 400 teams mee uit verschillende landen en van 29 verschillende scholen. Na het uitvoeren van het onderzoek werden de leerlingen van het Philips van Horne gekoppeld aan een ander school. Met de leerlingen van de andere school gingen zij in discussie over de kwaliteit van hun onderzoek. Na de internet discussie kregen de leerlingen de kans hun artikel nogmaals te verbeteren. Een deskundige jury las alle artikelen en koos de beste acht artikelen. Eén van deze artikelen was het artikel van Joep en Joost.

 

Vrijdag 19 juni werden de prijzen bekend gemaakt. Helaas was het artikel van Joep en Joost niet één van de prijswinnende artikelen. Jammer, maar zowel Joep en Joost als de andere leerlingen van de Philips (Rosanne, Anoek, Eric, Jeroen, Marice, Martijn, Emmy, Saskia, Bram en John) hebben een mooie bijdrage geleverd waar ze trots op mogen zijn.

 

Hieronder de samenvatting van het artikel van Joep en Joost:

 

Summary

Green beans are vegetables that consist of plant cells. The chloroplasts contain chlorophyll, which is the green pigment in plants. During the cooking process a magnesium ion in chlorophyll can be replaced by 2 H+ ions to give a compound, called phenophytin, which takes care for the colour change. After  cooking green beans in different buffer solutions, colour extraction with methylated spirits was done. By measuring the absorption of light at wavelength 475 nm, the colour change of green beans can be measured. The hypothesis is that the greenness decreases, as the beans are cooked in an acid solution. The results make clear that a lower pH decreases the viridity of green beans. Further inquiry is needed to research the greenness of the vegetable at buffer solutions with an alkaline pH.

 

Wil je meer lezen ga dan naar: www.onderwijscentrum.vu.nl/internetsymposium 

Copyright Webmaster PvH