BEZOEK AAN DE TWEEDE KAMER DOOR LEERLINGEN V5 EN H4


Na een goed verlopen busreis kwamen we op woensdag 1 juli 2009 aan in Den Haag bij de Tweede Kamer. Bij binnenkomst volgde een controle waarbij we onze telefoons moesten inleveren, wat voor velen ondraaglijk was. Eenmaal binnen kregen we een korte inleiding, waarna de groepen werden opgesplitst.

Terwijl de andere groep werd rondgeleid door het gebouw, hadden wij de eer om te beginnen met een parlementair simulatiespel. Hierin was het de bedoeling dat vijf verschillende fracties elkaar probeerden te overtuigen. Een fractie deed een wetsvoorstel, waarna de andere fracties via interrupties, moties en amendementen probeerden het voorstel in hun zin te veranderen. Het uiteindelijke resultaat van het debat was een compromis, gesloten na het nodige lobbywerk.


Deze groep begon vervolgens aan de rondleiding, onder andere door de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer en de Rookkamer. Vervolgens bezochten we de Handelingenkamer waarin alles wordt bewaard wat ooit in de Tweede Kamer werd besproken. Deze kamer van vier verdiepingen hoog was gebouwd in een prachtige Chinese stijl. Het kippenvelmoment voor Job was echter de confrontatie met het borstbeeld van Kappeyne van de Coppello (die de Schoolwet van 1878 invoerde). Tenslotte mochten we nog een half uur via de publieke tribune de plenaire vergadering van de Tweede Kamer bijwonen. Onder andere over de “Biba-boerderij” en over het verdedigen van het salaris van Paul de Leeuw door minister Plasterk.

Jongerententoonstelling
Aan het slot van de middag kwam het grote moment: wij mochten samen met de Kamervoorzitter en “Empie”  de jongerententoonstelling openen: een manier om  jongeren op een interactieve manier te informeren over de politiek.


Zie hiervoor een aardig filmpje op http:

//www.jongerenkamer.nl/nieuws/nieuws/newspage13_opening_jongerententoonstelling.jsp

 

Na de hereniging met onze telefoons en een friet bij de Febo waren we klaar voor de terugreis naar het pittoreske Weert door chauffeur Ernst, die ons nog toevertrouwde dat het een verademing was om buiten de Randstad te rijden en die vol bewondering was voor de keurige houding van de reizigers.

Copyright Webmaster PvH