Bezoek chemisch bedrijf SABIC HAVO-3 en VWO-3

SABIC is een van de bedrijven die is aangesloten bij Jet-Net, een netwerk dat zich als doel stelt om jongeren te stimuleren om betàvakken of een technische vervolgstudie te kiezen. In dat kader ‘adopteerde’ SABIC 2 jaar geleden de Philips van Horne Scholengemeenschap uit Weert, om jongeren enthousiast te maken voor onze branche en de beroepen die wij uitoefenen. Afgelopen woensdag en vrijdag kregen VWO-3 en HAVO-3 leerlingen van deze school een uitgebreide rondleiding bij SABIC.



Van olie tot bumper
De rondleiding was opgezet rondom het thema ‘Van olie tot bumper’. Stap voor stap en op verschillende locaties werd uitgelegd hoe het proces verloopt van olieraffinaderij tot eindproduct. Leerlingen kregen uitleg over het kraken van nafta.

Vervolgens werd het proces van polymerisatie toegelicht en een kijkje genomen bij de maquette van de vervolgfabriek hoge druk polyetheen. Hier worden de korrels geproduceerd, waarvan de eindproducten worden gemaakt zoals die in vele huishoudens worden gebruikt, zoals o.a. boterhamzakjes, draagtassen, flessen, dopjes, speelgoed, bumpers etc.

Daarna werd een bezoek gebracht aan de opzakunit, waar de korrels volautomatisch in zakken worden verpakt, waarna ze aan de klant kunnen worden verstuurd.
Vervolgens bezochten de jongeren het laboratorium, want gedurende het gehele proces worden natuurlijk proeven gedaan om de materialen en processen te testen.

 

Reacties

SABIC’s jonge technologen lichtten verder het boeiende en gevarieerde beroep van procestechnoloog toe. “We hadden een aandachtig publiek”, zegt Felix van Diepen. “De leerlingen hebben het goed gedaan. Normaal zien ze alleen een hoop buizen en rookpluimen en kunnen ze niet goed bevatten wat we hier maken. Als ze de korreltjes zien komen ook de vragen. Hoeveel korreltjes heb je nodig voor een boterhamzakje? Zo’n middag maakt ons werk voor deze jongeren een stuk tastbaarder.”

“Ook voor mijzelf was het erg interessant”, zegt Matt Verstappen, docent wiskunde/informatiekunde. “Het is boeiend om te zien via welke processen een product ontstaat. En de enorme variatie aan producten die je met slechts enkele grondstoffen kunt maken.” Docent scheikunde Susanne Trommelen: “Ik heb een zeer positieve indruk van het geheel gekregen. Vooral de gastles die voorafgaand aan deze rondleiding door SABIC op school werd verzorgd, vormde een goede inleiding. Dan gaat het toch allemaal wat meer leven als je hier bent. Het is goed voor de bewustwording, want de chemiesector en SABIC als bedrijf zijn bij de leerlingen nog niet echt bekend.”
En de jongeren zelf? Wat vonden zij ervan? “Ik vind het erg interessant, het spreekt me wel aan wat ik hier zie”, zegt Jules van Lierop. Aeilt-jan Takken springt bij: “Je ziet hier zoveel verschillende dingen die je later kunt doen.”

Noël Dautzenberg is ook enthousiast: “Ik weet nog niet wat ik na het VWO wil gaan doen, maar de chemie is zeker een mogelijkheid.”



Foto's:

Emmy Nellen

 

Copyright Webmaster PvH