Philips van Horne maakt "afstandsleren" voor chronisch zieke kinderen mogelijk.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op woensdag 26 november wordt om 09.30 uur in het hoofdgebouw van de Philips van Horne, de webchair, een zeer modern hulpmiddel voor chronisch zieke kinderen, in gebruik genomen.


De webschair is bestemd voor chronisch zieke kinderen van de Philips van Horne en op dit moment voor een van de brugklasleerlingen. Haar chronische vermoeidheid en verminderde weerstand als gevolg van een afwijking aan de rode bloedcellen maakt dat de overstap van basisschool naar middelbare school zwaar is. Op dagen dat deze leerling thuis is kan ze vanaf de 26 november via de webchair toch les volgen.

Een aantal  leerlingen zal vanuit huis de feestelijke in gebruikname  van de webchair inwijden.

De consulent voor zieke kinderen, Barbara Thijssen, zal eveneens aanwezig zijn.

Zij is verbonden aan Ziezon, het landelijke netwerk voor Ziek zijn & Onderwijs. Ziezon adviseert en ondersteunt het primair-, voortgezet- en beroepsonderwijs over zieke kinderen


Webchair?

De webchair is een stoel met een laptop die correspondeert met een stoel in de klas.

De rugleuning daarvan is een beeldscherm met daarboven een camera die gebeurtenissen in de klas registreert. Op het beeldscherm is de Webchairgebruiker te zien. Met de Webchair is het mogelijk schoollessen te volgen vanuit huis of ziekenhuis.

De Webchairs worden gefinancierd door het ‘Mooiste Contact Fonds’. Dit fonds is een initiatief van KPN en is bedoeld om chronisch zieke kinderen contact te laten houden met hun omgeving.
Tijdens de bijeenkomst zullen enkele managers van KPN in de klas informatie geven over de werking van de Webchair.

Over de webchair…
Het gaat hierbij om het gebruik van diverse communicatietechnieken met als doel docenten en leerlingen, die zich op verschillende locaties bevinden, met elkaar te laten communiceren via geluid en beeld. Door middel van een webcam en een laptop bij de leerling thuis of in het ziekenhuis en een beeldscherm in de klas kunnen zij lessen volgen in de eigen klas en visueel contact met hun eigen klasgenoten onderhouden. In de klas wordt een aantal leerlingen, “Whizzkids”, aangewezen om ervoor te zorgen dat het contact tot stand komt tussen de betreffende leerling en de klas.

Philips van Horne vindt teleleren van groot belang
Onderwijs en contact met de klas is niet voor alle kinderen en jongeren vanzelfsprekend. Ongeveer 200.000 kinderen hebben een chronische ziekte, waarvan ongeveer tien procent frequent school mist. Daardoor zijn hun opleidingskansen en toekomstperspectieven minder. Ook kunnen zij in een sociaal isolement raken. “De mogelijkheden om les te blijven volgen tijdens een langdurige ziekte zijn tot op heden te beperkt, vandaar dat de school graag meewerkt aan de webchair”, aldus Astrid Wolfs-Theeuwen, zorgcoördinator van de Philips van Horne

“Mooiste Contact Fonds”
KlasseContact wordt mogelijk gemaakt door het Mooiste Contact Fonds, een initiatief van KPN. KPN is al 125 jaar het bedrijf dat mensen met elkaar in contact brengt, maar realiseert zich ook terdege, dat niet iedereen in staat is contact te hebben met zijn of haar omgeving. Dankzij het Mooiste Contact Fonds worden chronisch zieke kinderen geholpen contact te kunnen hebben met hun omgeving.

Copyright Webmaster PvH