Reve expositie in Philips van Horne

De succesvolle Reve-tentoonstelling, vorig jaar in de expositiezaal van RICK, krijgt een voortzetting in de Philips van Horne.

Op initiatief van neerlandicus Herman van Horen en de docenten Gerard Schreurs en Marc Fijen is de volledige expositie tot 22 februari a.s. gratis te bezichtigen tussen 9.00 en 16.00 uur in de expositieruimte van de school.


De gemeente heeft erin toegestemd om ook de Reve-spullen uit het archief ten toon te stellen.


De bedoeling is dat naast belangstellenden van buiten de school, ook klassen o.l.v. docenten Nederlands en Tekenen de tentoonstelling bezoeken.
Voor de liefhebber is er gratis een cd-rom met teksten van Reve en foto's van de werken.

Weerter kunstenaars en Gerard Reve

Vijftien Weerter kunstenaars hebben medewerking verleend aan een grote tentoonstelling over de schrijver Gerard Reve.
Deze expositie met de titel ‘Reve was hier’, werd op vrijdag 30 november geopend door Henk Krol, hoofdredacteur van de Gaykrant.
De tentoonstelling is een initiatief van neerlandicus Herman van Horen en tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Kunstcollege Weert en de Gemeente Weert.
Elf leden van de Stichting Kunstcentrum Weert en vier aan Weert gerelateerde kunstenaars hebben zich door deze schrijver laten inspireren of bestaand werk aan hem opgedragen.  Bijzonder is dat nogal wat oud-leerlingen van PvH aan de tentoonstelling meedoen: Krist Gruythuysen, Judith Krebbekx, Liv Langeslag en Yvonne Schroeten. Verder bekende namen: Annelies Hoek, Jan Tullemans, Bernard Visser, Gard van Wegberg enzovoort.

Waarom Reve?
Gerard Reve woonde enkele ‘koninklijke jaren’ in Weert voordat hij zich in 1975 vestigde in Frankrijk. Zeer productieve jaren, waarin de pas katholiek geworden schrijver zich openlijk als homo manifesteerde en regelmatig van partner wisselde... en zijn ‘liefdesprinsen’ waren vaak beeldende kunstenaars!
In een brief ‘aan een gewaardeerde kunstbroeder’ vroeg Reve zich eens af, waarom hij in het collegiale verkeer toch steeds weer bij schilders en vrijwel niet bij andere schrijvers uitkwam. ‘Misschien door mijn sterk visuele inslag,’ opperde hij zelf. ‘Uiteindelijk zie ik alles toch symbolisch.’

Weert Reve-stad?

In 2001 kocht de stad Weert een belangrijke collectie met Reve-spullen aan, afkomstig van Guus van Bladel. Regelmatig worden er sindsdien activiteiten rond deze opmerkelijke schrijver georganiseerd. ’n Hoogtepunt was vorig jaar, in Reve’s sterfjaar, de onthulling van een gedenksteen op de Nieuwe Markt met het beroemde gedicht Roeping. Volgend jaar verschijnt een geactualiseerde versie van de Reve-wandeling. Wie daar niet op wil wachten kan al meelopen met een Reve-wandeling  die op zaterdag 15 december om 13.30 u. vertrekt vanaf de stadsbieb. De gids is Herman van Horen.


Bij de expositie is een catalogus in de vorm van een CD-rom met een inleidende tekst en foto’s van alle kunstwerken verkrijgbaar.

Expostieruimte Philips van Horne

Foto's:

Jan Leenders

Copyright Webmaster PvH