Nieuwjaarsreceptie (oud) personeel Philips van Horne

In haar laatste nieuwjaarstoespraak voor het personeel op maandag 7 januari bracht rector Wil Lippits een toast uit op het jaar 2008.

In haar laatste Nieuwjaarsspeech als rector ging zij uitgebreid in op de veranderingen in het onderwijs in zijn algemeenheid en de veranderingen binnen de Philips van Horne in het bijzonder.

Rector Lippits:" Er is een nieuw kalenderjaar begonnen, maar wij als school staan aan het begin van de tweede helft van een schooljaar.
In dit jaar gaat er veel gebeuren. De herschikking van het onderwijs in Weert zal een feit worden en dat zal voor sommigen van ons een hele verandering geven.
Een aantal collega's neemt de komende 6 maanden afscheid van de school:l Wiel Lemmens, Teun Kobes, Wilbert Beurskens, Wil Lippits, Gerard Schreurs, Jascha Piederiet, Wim Robben, Louis Schreurs en Wil van Mulken.
M.a.w. de school zal weer gaan veranderen.

Ik heb al jaren eerder gezegd dat het karakter van de PvH gaat veranderen en inmiddels al duidelijk veranderd is.
De generatie van de babyboomers (geboren tussen 1940 en 1955), de generatie die de school heeft opgebouwd en vormgegeven, is voor een deel verdwenen, voor een deel is ze er nog. Het gaat om 68 personeelsleden.
Bij het OOP is deze verschuiving al langer aan de gang.

Daarvoor in de plaats is er de zgn. x-generatie aan het komen, geboren tussen 1956 en 1970. Hier betreft het 39 personen.
Vervolgens de 24 personeelsleden van “pragmatische generatie”, geboren tussen  1971 en 1980  en tot slot de jongste generatie, de computergeneratie, de vijftien personeelsleden die geboren zijn na 1980..."


Voor wie de tentoonstellingen in het Noord-Brabants museum en het Gemeente museum in Den Haag heeft bezocht is het duidelijk dat het veel uitmaakt of je opgegroeid bent in de vijftiger-, zestiger of zeventiger jaren. Van de volgend jaren is nog geen tentoonstelling maar die komt vast nog wel...

In de wetenschap dat je opvattingen over b.v. normen en waarden gevormd worden tussen je 15 en 25ste  levensjaar zal duidelijk zijn dat er een groot verschil zal zijn tussen de verschillende generaties.
Ik denk dat het goed is dat ons te realiseren."

Over de verschillen in opvattingen over relatie werk en vrije tijd zei rector Lippits:
“In de school is duidelijk zichtbaar en voelbaar dat er andere opvattingen aan het ontstaan zijn m.b.t werk, gezin en vrije tijd, maar ook m.b.t uiterlijk en gedrag.
De oudere generatie, ik chargeer, maakt weinig onderscheid tussen werk en vrije tijd. Als de lessen afgelopen zijn begint de vrije tijd. Wel moet er nog gewerkt worden voor school thuis. Daardoor overheerst wel eens het gevoel dat je altijd aan het werk bent.
De jongere generatie brengt vaak een strikte scheiding aan tussen werk en vrije tijd.
Al het werk voor school wordt op school gedaan, er wordt dan ook langer op school gewerkt en de docentenkamer is lang bezet, thuis is het werk dan klaar. Dat is overigens niet altijd zo. Opvallend is dat relatief veel jonge docenten moeite hebben met de werkdruk en het loslaten van de school en de leerlingen.
Op deze manier wordt werken in het onderwijs een steeds normalere baan, met wel erg lange werkweken van ongeveer 41 uur maar wel lange vakanties 60 dagen...”

Rector Wil Lippits neemt op 28 maart a.s. afscheid van de Philips van Horne.

Copyright Webmaster PvH