Open Dag Philips van Horne in jubileumjaar 2008

Open Dag Philips van Horne in het teken van "aansluiting, kennis en kennismaking“

 


De Philips van Horne Scholengemeenschap, Wertastraat 1, zet zondag 27 januari 2008 tussen 11.00 en 15.00 uur haar deuren open voor leerlingen van basisscholen, hun ouders en andere belangstellenden.
Het hoofdaccent van deze Open Dag ligt uiteraard op de zeven verschillende soorten brugklassen van de Philips van Horne en op de begeleiding van brugklasleerlingen.
Het motto van dit jaar is “van kennis tot kennismaking”.
Verder is er tijdens de Open Dag veel aandacht voor de relaties die de school heeft met de wereld om zich heen. Dit is niet alleen zichtbaar in de informatie over het Tweetalig Onderwijs (tto) en de toenemende globalisering, maar ook in het groeiend aantal contacten met hogescholen en universiteiten (o.a. bètatechniek) en contacten met het bedrijfsleven en maatschappelijke instanties (maatschappelijke stages, bedrijfsbezoeken e.d).
Tijdens de Open Dag 2008 wordt er ook veel aandacht geschonken aan het succesvolle Sportline project, het Open Leercentrum, de Philips van Horne als “cultuurschool”, de mediatheek, het laboratorium en de talloze buitenschoolse activiteiten zoals het Muziekgala en van Horne Pop.
Het gloednieuwe Open Dag Magazine 2008 staat ook in het teken van “van kennis tot kennismaking”. Tevens gaat het Magazine in op het thema “aansluiting”. De Philips van Horne is nl. een belangrijk tussenstation voor leerlingen op weg naar vervolgopleidingen en een plaats in de maatschappij.


Brugklas centraal
Tijdens de Open Dag zal vooral aandacht geschonken worden aan:
* de 7 soorten brugklassen (vmbo basis-,  vmbo kader/gemengd-theoretisch-, vmbo gemengd-theoretisch/havo, havo-vwo brugklas, de vwo brugklas en de twee tto brugklassen havo/vwo en vwo.
* het jaarprogramma
* de rapportage en leerlingbegeleiding
* de inhoud van de begeleidingslessen
* de steunlessen Nederlands, Wiskunde, Engels, Frans, Duits, studievaardigheidstraining, faalangstreductie-training en Remedial Teaching/Motorische remedial teaching
* de “Rots en water” sessies
* het vwo+ onderwijs
* specifieke zorg voor leerlingen (autisme e.d.)
* Lwoo: extra ondersteuning voor vmbo-leerlingen die m.b.v. van deze steun toch een vmbo-diploma kunnen halen


Tweetalig Onderwijs (tto)
De Philips van Horne SG is drie jaar geleden gestart met tweetalig onderwijs op atheneum-gymnasium (AG) niveau. Als eerste school in Limburg werd vorig schooljaar ook tweetalig onderwijs op havo (HAG) niveau aangeboden
Ongeveer de helft van alle uren op de tweetalige brugklassen worden in het Engels gegeven. Het Tweetalig Onderwijs biedt een opleiding die een sterk internationaal karakter draagt. Het wordt daarmee steeds gemakkelijker om in het buitenland te gaan studeren en/of te gaan werken. Veel bedrijven en instellingen in binnen- en buitenland vragen om goed opgeleide, communicatief sterke medewerkers. Ook het hoger beroepsonderwijs en de universiteiten bieden hun opleidingen steeds vaker in het Engels aan.

Open Leercentrum in moderne F-vleugel
De twee jaar oude F-vleugel heeft 11 theorielokalen, een groot open leercentrum met werkplekken en computers, twee zeer moderne muzieklokalen, repetitieruimtes voor musici, een CKV-lokaal (CKV = Culturele Kunstzinnige Vorming) en lokalen voor PSO (Praktische Sector Oriëntatie), tekenen en een practicumlokaal voor natuurkunde, scheikunde en biologie. Van de oude F-vleugel zijn de tekenlokalen, handvaardigheids- en technieklokalen opgenomen in de nieuwbouw. De vmbo onderbouw heeft zoveel mogelijk vaste lokalen gekregen in deze nieuwe vleugel.
Centraal in de nieuwbouw ligt een kleine aula, die, in verband met concerten en uitvoeringen, samengevoegd kan worden met de twee muzieklokalen. Het gebouw is optimaal bekabeld i.v.m. de vele computerwerkplekken.


Onderwijsplein tijdens Open Dag 2008
Ouders en hun kinderen kunnen tijdens de Open Dag kennismaken met alle vakken en faciliteiten op de Philips van Horne.
Centraal in het schoolgebouw ligt tijdens deze Open Dag het grote onderwijsplein. Op dit “onderwijsplein” presenteren de verschillende teams hun activiteiten op het gebied van onderwijsontwikkeling en leerlingbegeleiding.
Naast informatie over de zeven brugklastypen wordt er ook informatie gegeven over leerlingen die extra steun nodig hebben, zoals lwoo-leerlingen. Tevens is er aandacht voor het Vwo+ project, vijf jaar geleden opgezet om leerlingen die meer aan kunnen, extra uit te dagen.
Op dit onderwijsplein treft men ook informatie aan over het schoolweekblad “De Echo” (het enige schoolweekblad in Nederland…), een overzicht van de vele buitenschoolse activiteiten (o.a. Van Horne Muziek Gala, Van Horne Pop, van Horne Unplugged,  het skikamp, Derde Wereld Project, The FridayNight Party (disco), de sportraad van Whoznext etc.) en stands van de leerlingenraad en oudercommissie.

Tijdens de Open Dag geven docenten, leerlingen ouders en andere geledingen van de school een indruk van de huidige onderwijssituatie en een beeld van het dagelijks leven op school. De bezoekers kunnen op verschillende manieren kennis maken met alle vakken die op school gegeven worden en met allerlei andere activiteiten.


Open Dag Magazine 2008
Aan alle ouders en leerlingen zal het “Philips van Horne Magazine 2008” worden uitgereikt; een krant boordevol informatie over de Philips van Horne. In dit Magazine worden talloze facetten van het onderwijs op de Philips van Horne SG belicht. Zo zijn er ondermeer artikelen over de Philips van Horne als muziekschool (van Horne Pop, het van Horne Muziekgala, van Horne Unplugged, het succesvolle Sportline project, brugklas en milieu, veiligheid, de mediatheek en diverse buitenschoolse activiteiten.


Extra uren sport met “Sportline”
Sportline is een project dat bedoeld is voor brugklasleerlingen die graag én veel sporten en die een brede belangstelling hebben voor alles wat met sport te maken heeft.
Het gaat hier vooral om sporten die niet in het reguliere lesprogramma van het vak Lichamelijke Opvoeding voorkomen zoals skaten, schaatsen, skiën, golfen, en circus. Ook komen de deelnemers aan Sportline in contact met topsporters en sportmensen met een handicap. In dit eerste jaar van haar bestaan hebben zich maar liefst 60 enthousiaste brugklassers ingeschreven…


Leuke opdrachten
Ook kunnen de leerlingen van de basisscholen “opdrachten voor onderweg” uitvoeren. Deze opdrachten brengen deze leerlingen op een speelse manier in contact met een groot aantal vakken van de brugklas.

En verder…

Tijdens de Open Dag van de Philips is ook de grote mediatheek te bezichtigen. Naast meer dan 17.000 boeken omvat dit studiecentrum ook talloze werk- en studieplekken en maar liefst 48 computers met Internetaansluiting.
Ook kunnen belangstellenden een bezoek brengen aan het laboratorium. Dit moderne laboratorium is volledig toegespitst op de laatste onderwijskundige vernieuwingen.


40-jarig jubileum Philips van Horne in schooljaar 2008-2009

De Philips van Horne bestaat komend schooljaar 40 jaar. Dit jubileum zal uitgebreid gevierd worden met talloze activiteiten op het gebied van (pop)muziek, exposities, conferenties,  sport en uiteraard de grote Van Horne Reünie waarvoor nu al massale belangstelling bestaat.







Info:
Jan Leenders, tel 0495-431030 / 06-45766087
 

Copyright Webmaster PvH