Nederlandse EU-medewerkers vertellen over Europa op hun middelbare school

In het kader van het Tweetalig Onderwijs deed de Philips van Horne op maandag 14 april mee aan de Nederlandse ´EU Back to School´ dag. Op deze dag gingen zo´n 335 EU - medewerkers die werkzaam zijn in Brussel, Luxemburg en Straatsburg, terug naar "hun" tweehonderd middelbare scholen in heel Nederland. Ze gaven gastlessen en gingen in gesprek met leerlingen over hun werk en hun betrokkenheid bij Europa.


De twee tto- brugklassen van de Philips van Horne ontvingen tijdens het 3e lesuur (10.40 – 11.30 uur) een drietal EU-medewerkers
Tijdens het 4e lesuur (11.30-12.20 uur) was het de beurt aan de twee 2e klassen, V2d (2 EU-medewerkers) en V2e (1 EU-medewerker).
Tijdens het 5e lesuur ( 12.40-13.30 uur) de 3e klas, V3d (3 EU-medewerkers).
Vervolgens gebruikten de EU-medewerkers een lunch samen met de tto-docenten van de Philips van Horne.

 

Europa

Tijdens deze dag werd Europa concreter gemaakt voor middelbare scholieren. Hun oud-schoolgenoot gaf Europa een gezicht en bracht de dagelijkse praktijk van de EU dichterbij hun leefwereld.

Leerlingen kregen een unieke gelegenheid om vragen te stellen aan iemand die dagelijks in- en met Europa werkt. Dit gaf hen ook meer zicht op wat ze met hun eigen opleiding in Europa kunnen bereiken.

 

Ook staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken gaf een gastles op zijn oude middelbare school. Hij ging die dag naar het Bernardinuscollege in Heerlen en geeft daarnaast een gastles aan een vmbo-klas van SG Zuidwest in Den Haag.

Frans Timmermans: "Jonge Europeanen willen graag in discussie over hún toekomst in Europa. Ze willen veel weten maar willen ook veel wensen kwijt. Waarbij opvalt dat ze vaak nuchter en pragmatisch zijn. Jongeren denken op natuurlijke wijze over politieke, ideologische en geografische grenzen heen.
Daar kunnen veel ouderen nog een puntje aan zuigen."

"EU Back to School is een uitgelezen kans om Europa letterlijk en figuurlijk naar je toe te brengen. Naar jonge mensen, die in hun toekomst steeds meer met Europa te maken zullen krijgen", zegt Ludolf van Hasselt, directeur van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland. "We zijn blij dat zoveel Nederlandse EU-medewerkers enthousiast mee doen."

De medewerkers kwamen uit alle lagen van de deelnemende Europese organisaties. Ook Nederlandse Europarlementariërs en medewerkers van de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de EU in Brussel deden mee.

Achtergrond

Het project ‘EU Back to school’ is een initiatief van de Vertegenwoordiging van deEuropese Commissie in Nederland en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, met medewerking van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Algemene Bestuursdienst. Aan de praktische organisatie dragen het Europees Platform bij en de VO-raad, de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs.

Foto's:

Lisanne Bosch

Copyright Webmaster PvH