Philips van Horne en BC doen mee aan Nederland Leest

De directies van Philips van Horne en het Bisschoppelijk College hebben op vrijdag 19 oktober tijdens de start van de campagne Nederland Leest gratis een paar honderd boeken  ontvangen voor de leerlingen van 4 havo en 4 vwo. Ze transporteerden de boeken vanuit de bieb per bakfiets naar school.  


Burgemeester Jac. Niederer van Weert nam om 11.00 uur het eerste exemplaar van de speciale uitgave van het boek “De gelukkige klas” van Theo Thijssen in ontvangst en las een kort fragment voor uit het boek. Daarmee gaf hij het startsein in Weert  voor de grote landelijke actie Nederland Leest! van de Nederlandse bibliotheken. In totaal zijn er drieduizend boeken weggeven in Weert én Stramproy.
De campagne Nederland Leest wordt afgesloten op vrijdag 16 november met een forumdiscussie over De Gelukkige Klas.


Forumdisciscussie en “Thijssen” Quiz op vrijdag 16 november
Neerlandicus Herman van Horen houdt een inleiding over het boek van Thijssen en de discussie (en Quiz) staat onder leiding van Jan Leenders.  Het boek van de bevlogen onderwijzer Theo Thijssen levert genoeg stof op voor een goed gesprek. De gelukkige klas wordt op de scholen behandeld in de lessen.
Toneelgroep Tierelantijn maakt het programma compleet met ontroerende smartlappen en aangrijpende entr’actes. Vooraf aanmelden. De toegang is gratis.

Zaal in de Bieb is open vanaf 19.15 uur, aanvang programma half acht.




De gelukkige klas


De gelukkige klas is het dagboek van een onderwijzer, meester Staal. Zes dagen per week geeft hij les op een armenschool in de Amsterdamse Oosterparkbuurt.  Staal bekijkt zijn leerlingen met een liefdevol oog en een warm hart.  Hij ziet het als zijn taak zijn kinderen geborgenheid te geven en ze ook nog iets te leren.


De gelukkige klas van Theo Thijssen (1879-1943) wordt gezien als een van de meest sociaal-maatschappelijk geëngageerde werken van deze onderwijsvoorvechter.

Het boek speelt zich in 1926 af, maar ruim 80 jaar later is er niets wezenlijks veranderd aan de kern van het boek.

De gelukkige klas is uiterst actueel, zeker gezien de huidige discussies over de kwaliteit van het onderwijs. Kortom, genoeg om over te praten. 

Lees dat boek. Het is ook nog eens met humor geschreven.




Copyright Webmaster PvH